A lábatlani műemléktemplom belső felújítása

Darányiné Csonka Valéria, 2020-09-29 09:43:34

2020. szeptember 19-én, szombaton délelőtt 10 órai kezdettel, műemléktemplomunk belső felújítása alkalmából hálaadó istentiszteletet tartottunk. A templomdombon, az ódon falak mellett, a szabadtéri összejövetelen Igét hirdetett Steinbach József püspök, imádsággal szolgált Köntös László főjegyző. Az ünnepi alkalmon igei köszöntőt mondott dr. Huszár Pál, az egyházkerület főgondnoka, majd igeolvasással szolgált Máté László esperes.

Az ún. református csomagból a lábatlani gyülekezet közel 6 millió Ft pályázati támogatást nyert a műemléktemplom belső festésére, renoválására.

 

 

Október végén álltunk neki a templombelső felállványozásának. A karzat fölötti mennyezeten, a korábbi korok festékrétegeinek eltávolítása után megtaláltuk a legalsó kék réteget, melyről kiderült, hogy az egész templombelső jellemző színe volt. Ezért döntöttünk úgy, hogy a mennyezetet ismét kék színűre állítjuk vissza.

 

A bejárati ajtónál lévő mennyezet és a szentélyrész mennyezetének csillagos égboltját amennyire lehetett, próbáltuk megtartani, sőt, a szentélyrészen valós csillagképeket igyekeztünk kialakítani, és azokat a valóságnak megfelelően betájolni.

 

A megújult templombelsőhöz később új szőnyeg garnitúrát, és úrasztali garnitúrát is készíttettünk, gyülekezeti tagjaink adományából.

 

 

 

Ebben az évben Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Teller Péter Polgármester közbenjárásának köszönhetően a Filharmónia Magyarország kft. támogatásából sikerült felújítani a gyülekezet tulajdonában álló mindhárom harmóniumunkat. A munkálatokat Pék Csaba Kelebián élő mester végezte, aki harmóniumjátékával felemelővé tette ünnepélyünket.

 

 

Köszöntő beszédet mondott Teller Péter polgármester úr is, melyben azt kívánta, hogy minél többen érezzék át a hely szelleméből áradó nyugalmat, és lelki békességet.

 

 

Az ünnepi alkalom folytatásaként felavattuk az új Trianoni emlékművet, melyet a lábatlani származású gépészmérnök, Puskás József készített. Az alkotó ünnepi beszédében arra kérte a fiatalokat, válaszolják meg 50 év múlva azt a kérdést, miszerint szükség van-e hasonló emlékoszlopokra?

 

 

Imádkozzunk azért, hogy megszépült hajlékunkban igazi, szerető közösséget alkothassunk. Mert ahol szeretet, egyetértés lakozik, ott munkálkodik az Úr Isten Szentlelke és ez arról árulkodik, hogy a közösség tagjai megtapasztalták és életük részévé tették az Isten Igéjét.

Az Úr Istennek legyen hála minden elért eredményért!

 

Darányiné Csonka Valéria

Forrás a Tatai Református Egyházmegye honlapja



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 9608
Összesen 2009. június 2. óta : 39874172