„Rólatok azonban, szeretteim, jobbat gondolunk, ami üdvösséggel jár…”

Steinbach József, 2020-12-06 04:00:00

(Zsidókhoz írt levél 6,1–12) A levél írója azt reméli, hogy a levél címzettjei számára nem szükséges a keresztyén hit elemei tanításaihoz visszatérni, hiszen azokat ismerik, és ezek az elemi tanítások, a Jézus Krisztusban egy egységes „épületté” álltak össze: aki hisz Jézus Krisztusban, az egyetlen főpap tökéletes áldozatában, az kegyelem alatt van, annak üdvössége van (5,9).

Soha ne felejtsük el, hogy a hit alapelemei fontosak, mint az épületben az egyes téglák; de ezek önmagukban még nem jelentik magát az épületet, amely a lényeg, akárcsak hitünkben az örök üdvösség, amit Jézus Krisztus szerzett nekünk (1–2).

A levél írója vissza fog majd térni ezekre az elemi tanításokra, ha annak, az új hallgatókkal kapcsolatban, Isten akarata szerint, eljön a maga ideje (3). A levél írója felsorolja ezeket az elemi tanításokat: a holt cselekedetekből való megtérés által, a kegyelem világába jutva, az Úrnak engedelmes élet; a folyamatos mosakodások helyett a Jézus Krisztus nevére való egyszeri megkeresztelkedés, mint az üdvösség pecsétje; a halottak feltámadásáról és az ítéletről szóló tanítás, amely a Jézus Krisztusban hívők számára a megváltás kiteljesedése (1–2). Ma is ugyanezeket valljuk, és az egyes tanítások valóban krisztusi épületté állnak össze: Jézus Krisztus örök üdvösség szerzőjévé lett azoknak, akik Őneki engednek (5,9).

A levél írója egészen nagy összefüggéseket lát, amikor a jóvátehetetlen bukást is megemlíti. Itt Ravasz László magyarázatát elevenítem fel. Sokan megtehetik a Jézus Krisztushoz vezető utat, átmehetnek annak nagy lelki állomásain; olyanokká lesznek, mint akik az Úr világosságában járnak és megízlelték az eljövendő világ erőit; de az utolsó pillanatban mégis visszaesnek régi életükbe. A levél kulcsüzenet, hogy figyeljünk az élet végére; hűség mindhalálig, vagy sem (13,7). A keresztyén máz végül lehullik ott, ahol nem történt valóságos megtérés (5–8). 

Akiket Isten kiválasztott, azok nem bukhatnak el. Ne felejtsük el: Jézus Krisztus örök üdvösséget szerzett az övéinek, amelyből engedelmes és hálás élet fakad. Rólunk Isten Igéjének jobb gondolata van, amely üdvösséges (9–12). Egyedül Istené a dicsőség!

Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2021. January 18., Monday,
Piroska napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6163
Összesen 2009. június 2. óta : 23324936

Ige Mellett

(7) „De én az Urat várom…” (Mikeás 7,7–20)

Életünk sötétségében szólal meg Mikeás könyörgő hitvallása. De én az Urat várom, a szabadító Istenben reménykedem (7). Az Urat várjuk, aki fölemel min... tovább

Dokumentumtár

Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti szakközépiskolája és Diákotthona

Formátum:.pdf
Méret: 71.4 KB

Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti szakközépiskolája és Diákotthona 2013-2015

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

drmmmegemlékezés

Formátum:.mp3,
Méret: 13.7 MB

Dr. Márkus Mihály megemlékezése Gulyás Lajosról

Hanganyag letöltése