Karácsony marad

Köntös László, 2020-12-25 09:45:14

Amikor e sorokat írom (december 3.), jóformán csak az a beszédtéma, hogy milyen karácsonyunk lesz? A vírus mindent kiszámíthatatlanná tesz, az biztos. Az nem kérdés, hogy az ünnepek alatt is velünk marad, az viszont igen, hogy mennyire tudjuk majd megfékezni. Egy a biztos, hogy a fertőzések miatt minden bizonytalan.

Akkor most mi lesz?

Könnyű lenne azt mondani hideg fejjel, hogy ha súlyos lesz a helyzet, akkor tegyünk úgy, mintha karácsony nem is lenne. És fura módon, amikor elképzeljük az életünket karácsony nélkül, akkor hirtelen ránk tör egy másik bizonyosság: az nem lehet, hogy ne legyen karácsony! Ha nincs karácsony, akkor az olyan, mintha kizökkenne a világ. A vírus okozta bizonytalanság semmi ahhoz a bizonytalansághoz képest, amit a karácsony-nélküliség okozna. S fura módon, még azok számára is, akik amúgy nem templombajárók.

De vajon miért van ez így? Különös módon idei ünnepünk fenyegetettsége is rádöbbenthet bennünket arra, amit máskor olyan természetes adottságnak veszünk, sőt még hajlamosak vagyunk panaszkodni is miatta, hogy karácsony biztonságot ad.

Miféle biztonságot?

Azt, hogy tudjuk a helyünket ebben a világban. Otthonosan mozgunk benne. Mert hiszen, miről is szól karácsony? Arról, hogy Isten Jézus Krisztusban emberré lett, s nyilvánvalóvá tette akaratát és tervét az egész teremtett világról, vagy ha úgy tetszik, erről az egészről, amiben mi, emberek vagyunk. Ez az akarat és ez a terv jó. A karácsony úgy ad biztonságot, hogy elhelyezi az embert a mindenségben. Immár nem úgy kell végig élni életünket, mint egy kilátástalan bolyongást egy végtelen és kiismerhetetlen erdőben, vagy egy labirintusban, hanem úgy, hogy tudjuk a helyünket a világban, tudjuk, hogy hol vagyunk, hogy miért vagyunk, s hogy merre tartunk. S mindezt nem azért, mert olyan okosak vagyunk, hanem azért, mert Isten lehajolt hozzánk. „Mennyből az angyal, eljött hozzátok…” A karácsony formát ad az életnek és otthonossá teszi a létezést.

S a karácsonynak ez a titka még akkor is elér ma szinte mindenkihez, ha közben tudjuk, hogy sokak számára az ünnep eredeti üzenete sajnos már a múlt homályába vész. De mégis. Mert a visszatérő ünnep kiemel a hétköznapok sokszor kilátástalannak tűnő földhözragadtságából, és felemel az isteni rendbe, egy olyan valóságba, ahol mindennek helye, értelme és célja van. Egy olyan világba, ahol az embernek Istentől kapott méltósága van.

Ez az, ami biztonságot ad.

S hiába a járvány, hiába a fenyegetettség, hiába a bizonytalanság, karácsony közeledtével mégis megszólal bennünk valaki, a Lélek, aki azt üzeni, hogy a karácsonyi üzenet nélkül lennénk csak igazán bizonytalanságban. Az Úr Jézus Krisztus születéséről szóló üzenet elvesztése azt jelentené, hogy nem maradt semmink sem. Pontosabban csak az maradna. A semmi.

De még jó, hogy járvány ide, járvány oda, karácsony marad.

Áldott ünnepeket Minden kedves Olvasónknak!

Köntös László

(Megjelent a Dunántúli Református Lap 2020.decemberi számában)


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6747
Összesen 2009. június 2. óta : 39860504