Egy nyitott és vonzó múzeum, ahol mindenki otthonra lelhet

Horváth Andrea, 2021-09-30 08:11:01

Családbarát Múzeum címet kapott a Pannonia Reformata Múzeum. A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei múzeuma az első egyházi fenntartású intézmény az országban, mely ezt a kitüntető címet viseli.

A Gödöllőn tartott 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, mely egyben a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitánya is volt, öt hazai muzeális intézmény képviselői vehették át a Családbarát Múzeum kitüntető címet. A Pápán működő református intézmény nevében Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető és Köntös László gyűjteményi igazgató fogadta dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkár gratulációját és elismerő szavait.

 

2021-ben immár második alkalommal díjazták a családok minőségi időtöltésére kiemelt figyelmet fordító muzeális intézményeket. A 2020-ban alapított díjat a hazai közel nyolcszáz múzeum közül mindössze tizenhárom tudhatja magáénak. A Családbarát Múzeum kritériumrendszert a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja vezetésével dolgozta ki egy szakértői csoport. Idén a pápai múzeum mellett többek közt az egri Dobó István Vármúzeum és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark munkáját ismerték el ezzel a címmel.

 

„A Pannonia Reformata Múzeum számára nagyon fontos ez az elismerés, mert azt mutatja, hogy az emberekért dolgozunk. 2018-ban nyitottunk, de az eltelt pár év adatai és a visszajelzései bizonyítják, hogy ez valóban egy olyan hely, ahol a családok is jól érezhetik magukat. A Pannonia Reformata Múzeumban felülírjuk azokat az előítéleteket, melyek a muzeális intézményekhez kötődnek. Ez nem egy poros, unalmas, passzív szemlélődésre épülő kiállítóhely. Megváltozott a múzeumok felfogása, értelmezése: ma már a múzeumokban a látogató aktív részese a mondanivaló felfedezésének. A múzeumokban lehet koncertet tartani, konferenciákat szervezni, kézműves foglalkozásokat tartani. A múzeumokban lehet játszani, lehet alkotni, lehet közösséget építeni. Az egyház számára pedig különösen fontos színtér a múzeum, hiszen itt el tudjuk érni azokat az embereket is, akik templomba nem járnak, de megérinti őket a kereszténység üzenete” mondta Köntös László gyűjteményi igazgató.

„Fontos küldetést és missziót jelentenek a családok számunkra. A hiteles forráson alapuló közös élményszerzésnek köszönhetően talán a generációk közti párbeszéd is elindul: a gyerekek, unokák megkérdezik a nagyszülőket, hogy nekik milyen hitbéli, templomi élményük van. Megismerik a közös gyökereket és hiszem, hogy abból táplálkozva épül a jövő” mondta Halászné Kapcsándi Szilvia, a múzeum vezetője.

Az országos szakmai elismeréshez egy 32 pontból álló rendszernek kellett megfelelni. A Pannonia Reformata Múzeum tudatosan készült erre az elmúlt másfél évben. Kiemelten figyelnek a családosok igényeire, támogatják a minőségi kikapcsolódást és a közös élményszerzést. Megteremtették az infrastrukturális hátteret: a baba-mama pontokat, a pihenőtereket, gyermekbútorokat vásároltak. Családbarát a kommunikáció és természetesen kínálnak olyan jegykonstrukciót, mely kedvez a gyermekkel érkezőknek. A kiállításban minden korosztály megtalálja az életkorának megfelelő tartalmakat, élményeket, hangsúlyozta a múzeumvezető, aki hozzátette: „Öröm és hála van a szívemben, hogy olyan munkatársaim vannak, akikkel egy csapatként, szívvel-lélekkel tudunk dolgozni a közös célért, az elégedett látogatókért. Lépésről lépésre, az Úristen vezetésével jutottunk idáig és tudom, hogy sok feladat vár még ránk, de sohasem vagyunk egyedül az úton. Soli Deo Gloria!” 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2430
Összesen 2009. június 2. óta : 39866990