Ismét Musica Pannonica Reformata

Horváth Andrea, 2022-03-03 19:06:43

2019-ben Musica Pannonica Reformata címmel indított komolyzenei hangversenysorozatot a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Pannonia Reformata Múzeuma. A négy koncertből álló bérlet alkalmain a klasszikus zene hazai kiválóságai léptek fel a pápai református Ótemplomban, de helyi művészek is gazdagították a programot. A terv az idei esztendőre is ez.

- A 2019-es évad nagy siker volt, azt láttuk, hogy a térségben, a városban igény van komolyzenei hangversenysorozatra, egyre több érdeklődő érkezett. 2020-ra az volt a tervünk, hogy továbbfejlesztjük a programot, szerettünk volna a koncertek mellett mesterkurzust is hirdetni, Szabadi Vilmos hegedűművész partner is volt ebben – mondta Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető. - Sajnos aztán a járvány felülírta a terveket, de most nagy reménységgel indulunk neki az új évadnak - tette hozzá.

A 2022-es hangversenysorozat műsorának szervezésében Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész és Parola Csaba egyházzenész, karnagy segíti a múzeumot. A program összeállításánál az volt a fő szempont, hogy a hazai zenei élet kiválóságai jöjjenek el Pápára, nemzetközileg is elismert művészek lépjenek fel az Ótemplomban, mondták. Parola Csaba hozzátette, hogy az egyházzenei vonalat, a kórusmuzsikát is szerették volna erősíteni a programmal, ezért szerepel a meghívottak közt a Debreceni Református Kollégium Kántusa. A református kórust 1739-ben alapították, azóta számos helyen megfordultak a világban, repertoárjuk kiterjed a régi korok és napjaink egyházi és világi műveire. A Kántus a reformáció hónapjában, október 22-én lép fel Pápán. 

A hangversenysorozat első koncertje március 19-én lesz, akkor Szabadi Vilmos hegedűművész, Karasszon Eszter csellóművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész ad koncertet. Őket már ismeri a pápai közönség, hisz vendégei voltak az első évadnak. Április 23-án szintén egy nagyon jól ismert művész, Érdi Tamás érkezik városunkba. Érdi Tamás újszülöttként elvesztette látását, de hihetetlen zenei érdeklődése, tehetsége és érzékenysége felülírta ezt. A sorozatot a Szeged Trombone Ensemble koncertje zárja november 26-án. 

- Az Ótemplom hihetetlen hangulata, letisztultsága, akusztikája elbűvöli a művészeket, visszavágynak ide – mondta Németh-Vékes Erzsébet. Remélhetőleg a zenebarátok is így lesznek ezzel, s a négy kivételes komolyzenei alkalom sok érdeklődőt vonz majd. A bérletek március 4-től megvásárolhatók a Pannonia Reformata Múzeum jegypénztárában, s természetesen a koncertekre külön is válthatók jegyek.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6125
Összesen 2009. június 2. óta : 40192361