Hálaadás hazánk legrégebbi falusi templomának megújulásáért

Márton Gergely, 2022-03-23 07:31:25

A templom megújításáért adtak hálát Sólyban. Az épület első írásos emléke 1009-ből származik, 2013-ban felvették a történelmi emlékhelyek közé is. Az ünnepi alkalmon Steinbach József püspök hirdette az igét: „Segítségre van szükségünk, és ebben a felújított, gyönyörű templomban az Isten igéje azt üzeni nekünk, hogy segítségünk az Úrtól jön, aki az eget és a földet alkotta”.

Mintegy 200 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően kívül-belül megújulhatott a történelmi jelentőséggel bíró sólyi református templom. A munkálatokat még 2017-ben kezdték el.

A szakemberek láthatóvá tették a templom belső falán feltárt 13. századi freskórészletet, rekonstruálták az 1700-as években készült fa mennyezetet és karzatot, aminek az eredetijét az Iparművészeti Múzeumban őrzik. A modern technológiának köszönhetően stabilizálták az 1903-ban épült tornyot, ami a vizenyős talaj miatt statikailag egyre instabilabbá vált és megdőlt.

2022. március 20-án hálaadó istentisztelet keretében adták át hivatalosan a felújított templomot a gyülekezetnek.

Igét Steinbach József püspök hirdetett a 121. Zsoltár alapján: „Honnan jön segítségem? Segítségem az Úrtól jön, aki az eget és a földet alkotta.”  A püspök hálát adott Istennek a 26 esztendő felújítási szolgálatáért, az 1000 éves sólyi templomért, keresztyén és nemzeti örökségünk számos kincséért, ami ebben a templomban található. Köszönettel szólt Isten emberi eszközeiről, akiken keresztül az Úr végrehajtotta hajlékának felújítását. Így köszönte meg Magyarország kormányának támogatását, a sólyi és a környékbeli gyülekezetek hűséges kitartását, valamint Bikádi László lelkipásztor odaadó hűséges szolgálatát, amivel végig koordinálta a templom felújításának munkálatait.

Ez a hálaadás a böjti időszakban, a koronavírus-járvány után, gondolva az Ukrajnában zajló háborús helyzetre és az onnan menekülőkre, leborulásra késztet minket Istent segítségéért. A zsoltárra utalva rámutatott a püspök arra, hogy segítségre szorulunk. Támogatásra a sikerekben, hogy el ne bizakodjunk, ne váljunk istentelenné, megmaradjunk a hűségben, a hitben, és erősítésre van szükségünk a próbatételek, nehézségek idején. Isteni ajándék, ha Ő emberi eszközei által segít, de van, amikor ez már nem elég: „Honnan jön a mi segítségünk? Ha felfakad belőlünk ez a kérdés, már az is kegyelmi állapot, akkor ez a kiáltás fohásszá, imádsággá, könyörgéssé lesz, amiben az ember belátja, hogy milyen hatalmas az Isten, és milyen kicsi ő” – mondta, majd rámutatott arra, hogy a zsoltáros válasza erre a kérdésre megnyugtató, erőt adó, minden körülmények között megörvendeztető: van segítség, segítségem az Úrtól jön! A teremtő, életet adó Istennek gondja van ránk. Ez arra bátorít minket, hogy minden aggódásainktól megszabadulva bízzuk rá az életünket tudva azt, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra van. Istenünk teremtő, megváltó szeretetét Jézus Krisztusban mutatta meg nekünk, akiben újrateremti, megvédi az emberi bűnös, romboló szándékoktól a világot: „Segítségünk attól az Úrtól van, aki nemcsak teremtette és gondviselő szeretetével fenntartja az eget és a földet, hanem Jézus Krisztusban újjáteremtette, megváltotta ezt a világot.” A püspök hirdette az örömhírt, hogy hit által a megváltás, az újjáteremtés már a miénk, megtapasztaljuk Isten oltalmazó, újjáteremtő szeretetét Jézus Krisztusban. „Segítségünk az Úr, aki velünk van és megőriz bennünket most és mindörökké. Kell-e ennél több? Minden a miénk. Áldott legyen ezért az élő Isten. Ámen!” – zárta igehirdetését Steinbach József.

Dr. Fedor Tibor, a Miniszterelnökség Egyházi Kapcsolattartási és Együttműködési Főosztályának vezetője tolmácsolta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának levelét, aki humanitárius elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni az ünnepi alkalmon. Az államtitkár levelében kiemelte, hogy 2010 óta Magyarországon és a Kárpát medence magyarok lakta területein több mint 3000 templom újulhatott meg, és közel 200 épülhetett a kormány támogatásával. Erős közösségteremtő, nemzetmegtartó hatását belátva támogatja a kormányzat a keresztény gyülekezeteket. Örömének adott hangot, hogy a támogatás és sok jószándékú ember összefogásának köszönhetően megújult a sólyi templom.
Fazekas Sándor kormánybiztos is köszöntötte az ünneplő gyülekezetet, kiemelve a templom történelmi és a kereszténység nemzetformáló jelentőségét.
Ovádi Péter országgyűlési képviselő szólt arról, hogy ezen az alkalmon egyszerre ünnepeljük múltunkat és a jövőnket is. A hagyományaink, kultúránk tartja össze a közösségeinket, a jövőbe vezető helyes utat pedig a hitünk mutatja. A templomok erősitik a hitet, a hit pedig erősíti a reményt.

Ezerévnyi hitnek és alázatnak köszönhető, hogy ez a templom itt van – mondta Bikádi László lelkipásztor, majd név szerint sorolta azokat, akik hozzájárultak a felújításhoz. Megköszönte a Dunántúli Egyházkerület és a kormányzat támogatását, a renoválásban és a kivitelezésben résztvevőnek a lelkiismeretes munkájukat, és a gyülekezet kitartó, imádságos támogatását.
Felidézte, hogy 1995-ös ideérkezésekor már faladatként jelölte meg magának, hogy felújítsa a templomot, és a magyar történelem méltó helyére emelje azt. Mint mondta, ez a hely a keresztény Magyarország szülőhelye, hisz itt állt Vajk fogadalmi kápolnája. Az elmúlt 27 év alatt folyamatosan történtek kisebb-nagyobb munkálatok, és most érkezett el az ünneplés, az öröm ideje. Sok munka volt benne, de hála Isten kegyelmének voltak, akik az ügy mellé álltak.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2428
Összesen 2009. június 2. óta : 39866988