Újabb dunántúli adomány ért célba Kárpátaljára

Márton Gergely, 2022-03-26 07:01:54

Hétfőn a Pozsonyi Református Egyházmegye és a Magyar Református Szeretetszolgálat közreműködésével a Dunántúli Református Egyházkerület közel hét tonna adománya jutott el Técsőre, a técsői és a rahói református gyülekezetek, valamint a Técső Református Líceum támogatására.

A Magyar Református Szeretetszolgálat elsők között mozgósította munkatársait és önkénteseit, hogy azonnal segítséget nyújthasson a fegyveres harcoktól szenvedők számára. Az alapítvány a háború kirobbanása óta élelmiszerrel, teával, ivóvízzel, higiénés csomagokkal, információval és ideiglenes szálláshely biztosításával segíti a menekülőket. A Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei hazánkban több helyszínen segítenek. A humanitárius válsághelyzet kitörése óta több tízmillió forint értékben juttatott el a szervezet tartós élelmiszert és higiénés cikkeket a fegyveres harcoktól szenvedőknek – a gyorssegély-csomagokkal a menekülőket, a tartós élelmiszerekből álló segélyszállítmányokkal pedig a Kárpátalján maradottakat segítik. Az MRSZ saját menedékhellyel is rendelkezik Budapesten, ahol biztonságban lehetnek a háború elől menekülő családok. Az első 10 nap legfontosabb számai: több mint 56000 esetben nyújtottak segítséget, 2029 önkéntes jelentkezett valamilyen szolgálati területre, Kárpátaljára 22,5 tonna adományt vittek át. Ezek a számok azóta hatványozottan nőttek, a „zöldkabátosok” hetente több 10 tonna tartós élelmiszert és higiénés terméket juttatnak célhoz. A szolgálat továbbra is aktívan kiveszi a részét a válságban lévők megsegítésében, munkatársaik és a több ezer önkéntes nap mint nap jelen van a segítségnyújtásban, raktáraikból folyamatos a tárgyi felajánlások koordinált elosztása.

Az országos adománygyűjtéshez csatlakozva a Dunántúl református gyülekezetei is az első perctől kezdve hozzájárulnak a szeretetszolgálat munkájához. A hétfőn célba juttatott 7 tonnás szállítmánnyal eddig összesen több, mint 20 tonna tárgyi adományt ajánlottak fel a Dunántúl gyülekezetei közel 12 millió forint értékben. Ehhez járulnak hozzá még a pénzbeli juttatások, miként a március 20-i Kárpátaljáért Vasárnap jelentős perselypénz adománya is.

Kárpátalján 108 református gyülekezet van. Nélkülözésben és szorongattatásban lévő helyzetüket további próbatételek is nehezítik, az ukrán állam kötelezővé tette számukra menekültek befogadását. Ezért fontos szolgálat, hogy az adományok közvetlenül eljussanak hozzájuk. Az Alsóörsről induló hétfői rakomány volt a második szállítmány, amit helybe vittek hozzájuk.

Három megrakott furgon indult útnak hétfőn a Dunántúli Szeretetszolgálati Koordinációs Központjában összegyűjtött adományával. Pontosabban Alsóörsről egy autó, ami szintén adomány, hiszen azt Császár Gábor, az Autó-Nexus Kft ügyvezetője bocsátotta ingyen a szolgálat részére az üzemanyag költségét is átvállalva. A volánnál ismét Dr. Kálmán Csaba lelkipásztor, a Magyar Református Szeretetszolgálat dunántúli kurátora ült. Hozzá csatalakozott út közben a másik két kisteherautó, amit a Pozsonyi Református Egyházmegye koordinátora, György András lelkipásztor és kollégái vezettek. Így az ő segítségükkel, a három autóval közel hét tonna adomány juthatott el a Kárpátaljára.

Gelénesnél, a Magyar Református Szeretetszolgálat raktáránál csatlakoztak a szeretetszolgálat konvojához, amivel a magyarországi református egyházkerületek főgondnokai látogattak Beregszászra. (Erről a reformatus.hu oldalon itt olvashatnak)

Innen a dunántúli-felvidéki csapat elindult a határtól több, mint 100 kilométerre fekvő Técsőre. Az ottani gyülekezet és intézmények saját magukon túl több száz ukrán menekültet látnak el.

László Károly lelkipásztor és Révész Sándor gondnok fogadta a szállítmányt, helyi fiatalok pedig pillanatok alatt lepakolták a három teherautó rakományát. A tiszteletes úr elmondta, hogy náluk lényegében egy elosztó központ van. Segítik azokat a menekülteket, akik északról érkeznek, a helyi vöröskereszt révén juttatják el az összeállított csomagokat számukra.

A rahói gyülekezeteket is támogatják, és a náluk elszállásolt több mint száz menekültet is ellátják. És természetesen a saját gyülekezetük tagjait is támogatják élelmiszercsomagokkal.

A háborús menekülteket a Técsői Református Líceumban szállásolták el. Hozzájuk a Szeged-Honvéd Téri Református Egyházközség és a NATURTEX vállalat adományait juttatták el az úton a dunántúli és felvidéki csapathoz csatalakozott és Gellért Ákos ügyvezető által támogatott teherautóval.

(A técsői segélyszállítmány útjáról részletesen olvashatnak a megvanirva.hu oldalunkon)

A kárpátaljai közösségek - gyülekezetek és intézmények - erejüket megfeszítve igyekeznek ellátni sajátjaikat és a rájuk bízott háborús menekülteket. Az ott tapasztaltak megerősítik azt, hogy a buzgó imádság mellett folytatni kell az adománygyűjtést. A Szeretetszolgálat Dunántúli Koordinációs Központja a továbbiakban is összehangolja az adományok érkezését és eljuttatja a megfelelő helyre azokat. Hosszútávú és folyamatosan aktuális adakozásra hívják a gyülekezeteket. Elsősorban élelmiszer felajánlásokat várnak. Kérik, hogy akik ismernek olyan őstermelőket, akik fel tudnának ajánlani terményükből, azok jelezzék.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8981
Összesen 2009. június 2. óta : 40179280