Ifjúsági piknik - keresztyén fiatalok osztoztak a plédeken

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2022-06-03 19:03:04

Ökumenikus zenés istentiszteletet és pikniket szervezet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa. A június 1-én, szerda délután megtartott alkalom a békéért és a békéről szólt. Igét hirdetett Steinbach József püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke

Hagyományosan, 2011 óta közös piknikkel és istentisztelettel várják a pünkösdöt a különböző felekezetekhez tartozó fiatalok. Idén kirakodóvásárral, expóval is készültek az egyházak ifjúsági szervezetei, egyetemi lelkészségei. A zenés istentiszteleten katolikus (MKK Zenekar), református (1RE) és metodista (MIX) ifjúsági zenekarok is felléptek.

„Boldogok, akik békét teremtenek, mert ők Isten fiainak neveztetnek” (Mt 5,9) – szólt az este vezérigéje. „Idén a békesség évét hirdettük meg. Januárban döntöttünk így, amikor még nem tudtuk, hogy háború fog kitörni a szomszédságunkban, azóta még aktuálisabbnak látjuk az igeverset” – fogalmazott Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára. Úgy látja, az ökumené gondolatában alapvetően benne van a békességre törekvés, és fontos, hogy ez a gondolat minél több fiatalt elérjen.

„Ritkán adódik olyan alkalom, amikor különböző felekezetek ifjúsági zenekarai és fiataljai kötetlen formában találkoznak” – mondta Gulyás Dóra, az MRE ifjúsági osztályának vezetőhelyettese, a MEÖT Ifjúsági Bizottságának református tagja. A pünkösdváró kötetlen zenés istentiszteleten minden évben más felekezetből érkezik igehirdető, és más-más zenekarok lépnek fel. Most Steinbach József református püspök, a tanács elnöke adott lelki táplálékot a fűben ülő, pokrócokon osztozó fiatalok számára a MEÖT székházának udvarán.

Steinbach József püspök a 126. Zsoltár alapján hírdette az igét. Mint mondta, lássuk meg, hatalmas dolgokat tett velünk az Úr, ezért örvendezünk. Jézus Krisztusban jóra fordította sorsunkat az Úr és ennek a megtapasztalásnak az áldása az öröm, ami mindenkori, a körülményektől független öröm.
Isten Jézus Krisztusban békességet teremtett ebben a világban, mert megváltó szeretete által legyőzte a bűnt, a betegséget, a halált, a gonosz hatalmát. A krisztusi ember nehézségek és konfliktusok között az egyházban és a világban is csakis a békességet munkálhatja. Ez a békesség: békesség Istennel, békesség egymással, békesség önmagukkal – fogalmazott Steinbach József. A püspök kiemelte, hogy minden keresztyén szolgálata, hogy békességszerző legyen a maga helyén, imádkozzon és lehetőségeihez mérten tegyen azokért, akik háborútól szenvednek. A békességszerző szolgálat a mai fiataloknak, a következő generációnak küldetése, feladata lesz, hogy a különböző felekezetek közötti békességért munkálkodjanak a világban.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 23., Tuesday,
Béla napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8148
Összesen 2009. június 2. óta : 40221944