P.Tóthné Szakács Zita kitüntetése

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2022-10-13 19:25:50

A Magyarországi Református Nőszövetség újjáalakulásának 30. évfordulója alkalmából tartott hálaadó ünnepségen P. Tóthné Szakács Zitát Zsindelyné Tüdős Klára díjjal tüntették ki. A kitüntetett szolgálatát dr. Svébisné Juhász Márta elnökhelyettes méltatta. A laudációt az alábbiakban közöljük, P.Tóthné Szakács Zita életére és szolgálatára Isten gazdag áldását kérjük.

Székesfehérváron született, 1953. május 14-én. Lelkészcsaládban nevelkedett, édesapja Csóron szolgált református lelkészként, édesanyja az akkori viszonyok miatt nem taníthatott – főállású papné volt. A székesfehérvári gimnáziumi évek után teológiai tanulmányait Budapesten végezte, szolgálatait a Mezőföldi Egyházmegye gyülekezeteiben segédlelkészként, beosztott lelkészként, majd férjhezmenetele után Mohán, férje mellett beosztott lelkészként végezte. 1987-tól megválasztott lelkipásztorként a bodajki gyülekezetet pásztorolta tíz évig. 1997-ben meghívták a Móri Szolgáló Szeretet Háza igazgató lelkészi állására.

Több egyházmegyei, egyházkerületi, majd zsinati tisztségre választották meg, amelyekben aktívan, legjobb tudásával szolgált. A MRE Zsinati Hivatala Missziói Irodáját vezette egészen nyugdíjazásáig. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Női Bizottságában évtizedek óta dolgozik, elnöke volt három cikluson át.

Az Országos Református Nőszövetségnek a kezdetektől aktív tagja, 1993-ban a Dunántúli Kerületi vezetőségben titkárnak, 2010-ben elnöknek választották. Két ciklusban az Országos Nőszövetség alelnöke volt, 2014 óta pedig – immár az új néven bejegyzett – Magyarországi Református Nőszövetség elnökeként vezeti a szervezetet.

Férje, P.Tóth István  lelkipásztor, a Mezőföldi Egyházmegye nyugalmazott esperese. Négy gyermekük és öt unokájuk született. Férjével Móron élnek a gyülekezet aktív tagjaiként, ahol Zita asszony a helyi nőszövetségben is tevékenykedik. Nagy öröm számára, hogy egy összetartó, jó közösség tagja lehet.

Szolgálatának középpontjában kezdetektől fogva az igehirdetés és a misszió áll, nemcsak hivatali kötelességéből adódóan, hanem elhívása és elődeinek  példája is erre az útra állította, ahogyan Pilder Mária is írta:“Az asszonyokat az Ige köré gyűjteni, hogy Krisztus megszólíthassa őket”.Vagy említhetjük Novák Olgát, az első magyar teológusnőt, aki a női munkát kívánatossá tudta tenni az egyházban e céllal: „Perspektívát adni, meríteni a múltból, feladatokat mutatni a jelenben és ihletni jövőnket.” Derűs, reményteljes lénye számunkra olyan bátorító, mint Zsindelyné Tüdős Klára lehetett a maga munkatársi közösségében üzenetével: Miért szorongtok? hát ODAFÖNT is laknak!!!”

Zita asszony méltó utódként áll előttünk.

Legfontosabb számára a gyülekezeti nőszövetségek életének segítése, ezért számukra csendesnapokat, konferenciákat, képzéseket szervez, hogy egyházunk életében a kovász szerepét betölthessék, ezzel is segítve a lelkipásztorok és presbitériumok szolgálatát. Se szeri se száma buzdító igehirdetéseinek, előadásainak, e-mailen küldött üzeneteinek.

Másik szívügye a Kárpát-medencében élő testvérkerületek megismerése és megismertetése, értékeinek bemutatása. Már a szülői háznál belé oltódott, hogy nemcsak a határon belül élnek magyarul beszélő emberek és ők is ugyanehhez a nemzethez tartoznak. Ezért buzdít egymás konferenciáinak látogatására, ahol Ő is gyakran szolgál igehirdetéssel, bizonyságtétellel, előadással a Kárpát-medence minden magyar szegmensében. Külön érdemes kiemelni a Kárpát-medencei Imanap elindítását és életben tartását 2006 óta, amely református egyházunk és magyar nemzetünk összetartozását erősíti.

A "Keresztmama-program” is a nevéhez fűződik, a Kárpátaljai családok támogatására indított adományozás sok, nehéz helyzetben élő családnak nyújtott már segítséget az évek során.

A nőszövetség jobb szervezeti működése érdekében indította és továbbra is szorgalmazza a vezetőképzőket, melyek alkalmain az ország minden régiójából találkoznak a megyei összekötők, a vezetők és a leendő vezetők egymással. Fontos nyitás ez a fiatalabb generáció felé is, biztosítva a folyamatosságot és a folytonosságot az ige tanulmányozásában és Krisztus jó illatának terjesztésében.

Hosszú évek óta részt vesz az Ökumenikus Világimanap nemzetközi felkészítő munkájában, német nyelvtudásának köszönhetően fordít és lektorál, segíti a gyülekezetek missziói szolgálatát az imanapi füzetek eljuttatásával is, melynek fő megvalósítói a nőszövetségek.

Mindig vannak körülötte munkatársak, lényével vonzza az emberek figyelmét, amely nem rá irányul, hanem felfelé mutat. Keresztyén hite, kitűnő szervezőkészsége, szakmai képzettsége, áldozatkészsége, Isten és ember iránti szeretete és nem utolsó sorban lelkigondozói attitűdje csodálatos példa sokunk számára. Hálásak vagyunk P. Tóthné Szakács Zita sokrétű tevékenységéért, amellyel a keresztyén és nemzeti összetartást erősíti az egész Kárpát-medencében.

Szolgálat és misszió egész életműve, mely kovásza azon közösségeknek, melyeknek szellemi és lelki vezetője.

Isten iránti hálával adományozzuk részére a Zsindelyné-Tüdős Klára díjat, további áldást kívánva életére és szolgálataira Pál apostol szavaival: A reménység Istene pedig töltsön be titeket a hitben teljes örömmel és békességgel, hogy bővölködjetek a reménységben a Szentlélek ereje által. (Róm 15,13)


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 18., Thursday,
Andrea , Ilma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4403
Összesen 2009. június 2. óta : 40164811