Reményteli jövő – új missziói gyülekezet alakult a Dunántúlon

Márton Gergely, 2024-01-16 07:30:59

A Csornai Református Missziói Egyházközség megalakulása alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak Csornán a Művelődési házban január 14-én. „Egyháztörténetet írunk, megjelenik ezen a településen, ebben a járásban hivatalos egyházi formában a Magyarországi Református Egyház és hívogat mindenkit” – mondta igehirdetésében Márkus Mihály esperes.

A demográfiai változások, a belső népvándorlás következtében egyre többen költöznek nyugatra. A Rábaközbe is sokan jöttek az ország keleti részéről, Erdélyből és Kárpátaljáról. A letelepülő reformátusok ragaszkodnak hitükhöz, keresik lelki otthonukat. Missziói feladat megtalálni, gyülekezetbe vezetni őket.

Csornán és körzetében több, mint negyedszázada kezdődött a református közösség kialakulása, Kezdetben Sopron, majd Győr szórványaként tartották számon őket. A hívek azonban egyre jobban vágytak helyben is megélni az Evangélium örömhírét. A csornai evangélikus templomban kaptak helyet, ahol eleinte havonta egyszer, majd egyre többször tartottak istentiszteletet.

Az egyházkerület és az egyházmegye a helyi közösség reménységgel teli lelkesedését felismerve döntött úgy, hogy missziói református egyházközséget hív életre Csornán, hogy ebben növekedhessenek tovább, önálló gyülekezetként folytathassák jelenlétüket a városban és a térségben. Így indulhatott el a Csornai Református Missziói Egyházközség működése, első lelkészük, Erlitz Anita nagytiszteletű asszony vezetésével. A lelkipásztor elmondta, hogy a legutóbbi népszámlálás szerint a Csornai Járásban csaknem hatszázan vallották magukat reformátusnak, akikből közel százötvenet ismernek. A missziói gyülekezet feladata lesz megszólítani valamennyiüket.

Gyülekezeti tagok, a város képviselői, egyházkerületi és egyházmegyei vezetők, kormányzati képviselők, testvérfelekezetek vezetői jelenlétében ünnepi istentiszteleten adtak hálát január 14-én a missziói gyülekezet megalakulásért. A Városi Művelődési Központban megtartott alkalom vendégeit Pálfy Zsuzsanna egyházmegyei lelkészi főjegyző köszöntötte.

Igét Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese hirdetett: „Reménykedhetsz a jövőben – így szól az Úr –, mert visszatérnek hazájukba fiaid.” (Jer 31,17)
Az Igére mutatva elmondta, hogy a jeremiási igeszakasz a hazatérés reménységének az öröméről, Isten győzedelmes segítő akaratáról szól. Jézus Krisztus óta azonban ez a reménység sokkal több ennél, a visszafogadás, a megváltás, szabadítás örömét jelenti: „Amig a világ rendje fennáll, ennek a hazatérésnek az örömében lehetünk. Most éppen itt, veletek együtt, kedves csornai Testvérek.  Az Otthon rátok talált!” Felidézte a kezdeteket, már akkor felmerült az alapítókban az önálló gyülekezet terve. Az evangélikus testvérektől kaptak lehetőséget arra, hogy templomukban hirdethessék az Igét. Az esperes kiemelte azt a hűséges lelkipásztori szolgálatot, ami a távolság ellenére rendszeresen hintette itt is az Ige magvait, hogy reménység szerint az majd szárba szökkenjen, magot és termést hozzon.

A missziói gyülekezetté válás egy lehetőség, mondta, ami abban segít, hogy tovább lehessen építkezni.
„A gyülekezeti közösség Isten országa földi megjelenésének az a formája, ami sokak számára a hazatérés, visszatérés, az Istenhez való visszatalálás örömét jelenti. Ezért örülünk és adunk hálát veletek együtt ezért a csodáért, ami több mint negyedszázada elindult, és ma eljutott odáig, hogy egyházi keretet adhatunk neki, és reménység van abban, hogy majd a közeljövőben saját otthonban, saját épületben magasztalhassátok Istent. Egy állomáson vagyunk, ahonnan együtt léphetünk tovább, együtt magasztalhatjuk Istent és vágyakozhatunk arra, hogy az Ő megsegítő kegyelmében együtt legyen reménységünk” – zárta igehirdetését Márkus Mihály esperes.

A közös imádság után Tóth József, egyházmegyei gondnok jelentette be hivatalosan a Csornai Református Missziói Egyházközség megalakulását a Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése határozatának felolvasásával.
Felidézte, hogy a közelmúltban a zirci és a győrújbaráti missziói egyházközségek már elérték az önálló gyülekezeti formát. Ezt az utat kívánta a csornai közösségnek is. Átadta Erlitz Anita lelkipásztornak azt a közel kétmillió forintot, amit a Pápai Református Egyházmegye gyülekezetei a 2023-as évben meghirdetett perselyadakozás során a Csornai Missziói Egyházközség gyülekezeti központja terveinek elkészítésére gyűjtöttek.

Az egyházkerület vezetése és gyülekezetei nevében Dr. Nemes Pál, egyházkerületi főgondnok köszöntötte a Dunántúl legfiatalabb egyházközségét. „Az, hogy Csornán ma missziói egyházközség létrejöttéért adhatunk hálát, nem pusztán a mi érdemünk. Az, hogy létezik gyülekezet, és van Csornán a reformátusoknak jövője, az az Úr Isten ajándéka” – emelte ki hozzátéve, hogy ehhez azonban szükséges a hívek munkája is. Mostantól közösségként lehetnek részei a Magyarországi Református Egyháznak, önállóan intézhetik ügyeiket. Ezért fontos, hogy mindenki a rábízott feladatát elvégezze, a gyülekezetben mindenkire szükség van.
„Legyetek szeretetben egymással, imádkozzatok közösen, dicsérjétek az Istent, és éljetek úgy, hogy ez a közösség vonzó legyen mások számára is. Hogy lássák, itt református keresztyének vannak” – mondta Isten gazdag áldását kérve az egyházközség életére, szolgálatára.

Köszöntötte a csornai reformátusokat Gyopáros Alpár kormánybiztos, országgyűlési képviselő. Idézte, hogy a keresztyénség nem utóvédharcot folytat, nem defenzív, záró időszakában van, hanem az élő, éltető üzenetet adja át. Méltatta azt a testvéri összefogást, amivel az evangélikusok befogadták a reformátusokat. Elmondta, merni kell nagyot álmodni, hogy legyen saját hajléka a reformátusoknak, amihez a segítségét is felajánlotta.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin, Csorna város polgármestere kiemelte, hogy ez az esemény nem csak egyháztörténeti, de várostörténeti pillanat is. Elmondta, hogy a város felajánlott területtel nyújt segítséget a gyülekezet új otthonának létrejöttében.

Tubán József evangélikus lelkész örömmel szólt arról, hogy testvéri közösségük egyik tagja elindult a fejlődés útján. Ez, amikor nyugatról olyan hírek érkeznek, hogy a keresztyénség kezd kivonulni az életből, valóban örömteli esemény.

 „Ma itt vagyunk egy gyülekezet születésénél, hálát adok érte, hogy itt lehetek. Ennek a gyülekezetnek nem én vagyok a szövője, hiszem azt, hogy Isten rendelte, hogy ez így legyen” – mondta Erlitz Anita, a gyülekezet lelkipásztora. A missziói egyházközség megalakulása számukra olyan megállapodást jelent, ami eddig szórványként nem adatott meg nekik. A Kárpát-medence számos vidékéről ideérkezettek olyan reformátusok, akik itt tervezik a jövőjüket. „Hála azért, hogy itt lehetünk, azért, hogy mindig kereshetjük a jobbat. Nem csak azt, amit a világ kínál, hanem amire Isten rendel bennünket” – mondta.

A hálaadó alkalmon énekszolgálattal vett részt a Csornai Bárdos Kórus.

Isten éltesse és gyarapítsa a Csornai Református Missziói Egyházközséget!


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 28., Sunday,
Valéria napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 702
Összesen 2009. június 2. óta : 40315796