Szombathelyi Református Gyülekezet Nőszövetsége

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2024-05-09 08:29:26

„Lábam előtt mécses a Te Igéd. Ösvényem világossága” (Zsoltár 119:105)

A Mindenható mérhetetlen nagy kegyelme indította gyülekezetünk nőtestvéreinek a szívét, értelmét arra, hogy imában hordozza és szeretetből fakadó tevékenységével - a mögöttünk hagyott nehéz időszakban és a jelen kihívásainak idején - fenntartsa a 2000-ben alakult Szombathelyi Nőszövetséget. Kezdetben Csicseri Istvánné, majd Jakabné Köves Gyopárka vezetésével működött.

A pusztító világjárvány idején sajnos elmaradtak a találkozások, szolgálatok. Ám annál inkább megerősödött bennünk az a bizonyosság, hogy a közösségre, az egymás hite és szeretete általi épülésre felettébb nagy szükségünk van. A szomszédságunkban élő református magyar testvéreinket sújtó szörnyű háborús helyzet tovább érlelte bensőnkben a hitbeli megerősödés utáni vágyakozást, a nőszövetségi alkalmak és tevékenységek megújítását.

A 2022 évi időközi elnökválasztásunk levezetésére P. Tóthné Szakács Zita nyugalmazott lelkésznő, az akkori országos Nőszövetség elnöke nagy szeretettel vállalkozott. A 103. Zsoltár bevezető verseivel az Úr sokféle jótéteményéért való hálaadás és dicsőítés fontosságát helyezte a szívünkre - a jelen és a jövőben várható nehéz időkre nézve is. Az 1 Kor. 13. fejezetével bátorított arra, hogy e hálából fakadóan, imádságos lélekkel és alázattal éljük oda a körülöttünk élőknek azt a szeretetet, melyet az Isten szövetségében szüntelen megtapasztalunk. Ezekkel a gondolatokkal lelkesülve, megújulva indult tovább a helyi kiscsoportunk.

Jelenleg 21 taggal és 8 pártoló taggal tevékenykedünk. A havonta tartandó összejöveteleinken átlagosan 12-14-en gyűlünk össze. Elcsendesedéssel kezdünk. Az éneklés hangol rá Isten üzenetének meghallására, mellyel Csiszárné Tenyei Ildikó teológus nőtestvérünk szolgál alkalomról-alkalomra, különböző tematikák mentén. Legutóbb a bibliai nők történetei, az ünnepek körében ahhoz kapcsolódó üzenetek nyújtottak lelki táplálékot. Az igemagyarázat és felmerülő kérdések, gondolatok megosztása vezetik el a hallgatókat fájdalmaik és örömeik feltárására, Isten, önmaguk és egymás megismerésére. A bizalmas beszélgetés utat nyit a közös imádság felé, mely felszabadít, békességet, megnyugvást ad. Felemeli tekintetünket, szívünket magunkról azokra, akik még nagyobb szükségben vannak. Az egymás terhének hordozása mellett fontos számunka a gyülekezetünk lelkipásztoráért, a lelki/testi betegségben szenvedő testvéreinkért és családtagjaikért, a háborús helyzetben lévőkért való könyörgés. Azt követi az aktuális feladatok megbeszélése, a szorgos kezek készítette illatos sütemények társaságában.

 Isten Igéjének vezetése nyomán igyekszünk a gyülekezet munkáját segíteni, életét gazdagítani. A nőtestvérek adományából az istentiszteleti alkalmakon gondoskodunk a virágdíszről, részt vállalunk a gyülekezeti ünnepségek, rendezvények előkészületeiben, lebonyolításában, a szeretetvendégségek megszervezésében. Részt veszünk az évente májusban tartandó Szeretethíd programban (Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok), melynek keretében egy-egy idősotthonba és fogyatékkal élő gyerekotthonba látogatunk el. Évről-évre megrendezzük az adventi vásárt, melynek bevételéből a nagy ünnepek előtt viszünk az egyedül álló, idős, betegségben szenvedő, nehéz terheket hordozó testvéreinknek a vigasztaló szó mellé egy kis ajándékot, együttérző szívvel támogatjuk a kárpátaljai Reformáció gyermekei programot.

Bekapcsolódunk az országos nőszövetség tevékenységébe. Minden március elején megtartjuk az Ökumenikus női világimanapot, immár hagyományosan a helyi evangélikus gyülekezettel közösen - másodévente házigazdai szolgálattal. Együttlétünk megtervezéséhez nyújt segítséget a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának női bizottsága a februári előkészítő konferencia keretében, ahol gyarapodhatunk lélekben, ismeretben egyaránt. Hasonlóképpen, évente megszervezzük a december 4-ei Kárpát-medencei imanapot, melynek legutóbbi alkalmán nagy örömünkre szolgált a zalaegerszegi nőtestvérek vendégül látása. Az imanapok adományait rendszerint a Kárpátaljai Református Egyházkerület részére ajánljuk fel.

Részt veszünk a kerületi és országos küldöttgyűléseken, vezetőképző - és egyéb konferenciákon, találkozókon. Felettébb áldott rendezvények, melyek a szeretetteljes fogadtatás és együttlét mellett, útmutatást, sok bátorítást, lélekben való feltöltekezést ajándékoznak számunkra.

Fontosnak érezzük a közösségépítő kirándulások megszervezését is. Alkalmanként egy-egy közelebbi település nevezetességeit igyekszünk megtekinteni, melynek része a vidám, kötetlen beszélgetés és a közös ebéd.

Ezen tevékenyégeink mellett küldetésünk a gyülekezeti életet kevésbé ismerő testvéreink és a még kívülállók személyes megszólítása, hívogatása Isten közösségébe. Felhívjuk figyelmüket a nőszövetségi alkalmainkra is, hiszen a kicsiny női csoportunk élő kisközösség, ahol megoszthatjuk örömeinket és fájdalmainak, imádságban hordozhatjuk egymás terheit és konkrét tettekkel segíthetjük egymást; mindenki tehetsége, képesítése, elhívása szerint, szabadon élheti át a szolgálat örömét, és nem utolsó sorban lehetőség nyílik általa a hitmélyítő, közösség építő, ismereteket gyarapító kerületi és országos rendezvényeken való részvételre.

Jelenleg örömmel készülünk a Dunántúli Református Egyházi Napokra, ahol a lélekben való gazdagodás mellett, jelen lehetünk szolgálatainkkal is. Terveink között szerepel egy-egy közeli gyülekezet felkeresése a helyi nőszövetségi csoportok megalakulásának elősegítése céljából.

A vezérigeként választott Zsoltárok könyvének 119:105. verse drága kincs számunkra. A fejezet egésze Isten törvényének dicsérete. Ószövetségi értelemben az Úr törvénye boldogító, gyönyörködtető; olyan útmutatás, tanítás, amely élő és folyamatosan hat az életünkre. A Mindenható szeretetteljes életsegítése, vezetése, tanácsolása elengedhetetlen a mindennapi boldogságunkhoz. Amennyit a mécses lángja képes előttünk megvilágítani, úgy az Úr is olykor csak pár lépést világít meg számunkra, az viszont elégséges a tovább haldásunkhoz a cél felé. Amit nem láthatunk, azt Őrá kell bízzuk, - tudva, hogy kellő időben mutatni fogja az utat. Különösen a mai, meglehetősen sok teherrel teli világunkban erre az útmutatásra, kísérésre alapozó bizalomra van nagy szükségünk.

Hálásak vagyunk Nt. Jakab Bálint Mihály lelkipásztorunknak és a gyülekezet vezetőinek a nőszövetség munkájának támogatásáért; idősebb nőtestvéreinkért, akik tapasztalataikkal, tudásukkal tanácsolnak bennünket és gyarapítják ismereteinket, fáradhatatlan munkájukkal, szorgalmukkal, alázatos példadással járnak elől; fiatalabb nőtestvéreinkért, akik a jelenkori technikai ismereteik segítségével, új formában lelkesen és nagy szeretettel nyújtanak segítséget; továbbá teológus nőtestvérünkért, aki szívbéli örömmel és odadadással végzi közöttünk az igei szolgálatokat. Mindezek mellett köszönetüket fejezzük ki drága asszonytestvéreinek azért is, hogy méltónak tartanak bennünket a tisztségviselésre:

Pénztáros: Iszak Enikő

Titkár: Tóthné Ferenczy Erzsébet

Elnök-helyettes: Tinicsné Berta Brigitta

Elnök: Radvánszky Réka 

Mindezért legyen Istené a dicsőség!

Időközi választás, 2022.

Nőszövetségi csoport, 2022.

Nőszövetségi ülés születésnappal, 2023.

Konferencia Mátraházán, 2023.

Kirándulás Sopronban, 2023.

Kárpát-medencei imanap, 2023.

Világimanap előkészítő konferencia, 2024.

Ökumenikus női világimanap, 2024.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. June 23., Sunday,
Zoltán napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3816
Összesen 2009. június 2. óta : 41175450