Győr-Szabadhegyi Református Egyházközség - Gyengéné Fogarassy Margit Nőszövetség

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2024-05-22 08:23:37

Lelkipásztoraink Nt. Szakács Sándor és Nt. Jakab Enikő.
Nőszövetségünket lelkipásztorunk felesége Szakácsné Bereczky Emőke vezeti. Pénztáros Pintér Petronella, titkár a 2024-es évtől Újhelyi Éva.

 

Nőszövetségünk 23 éve, 2001-ben alakult Győr-Szabadhegyen. Ma 21 tagunk van. Közösségünk ifjú korából lassan középkorúvá válik. Ezt mutatja, hogy a gyülekezetből csatlakoztak hozzánk az aktívabb korosztályból is: 55 év alatti testvérek (4 fő), 55-75 év között vagyunk a legtöbben, (10 fő).  A 75 év feletti korosztályból (7 fő), is sokan rendszeresen járnak nemcsak vasárnapi istentiszteletre, hanem nőszövetségi megbeszélésre is.

Isten kegyelméből az alapító tagok közül is vannak velünk ma is, akikkel együtt ülhetjük körbe a nagy asztalt az összejövetelek alkalmával. Havonta, minden második hét keddjén tartunk nőszövetségi ülést 5 órától, a gyülekezeti termünkben. Az utóbbi időben 8-12 fő is el tud jönni a megbeszélésekre. Megszervezzük, körbe telefonálunk, hogy aki szeretne mindenki részt tudjon venni, az egy irányból érkezőkkel együtt érkezünk autóval.

Anyagi forrásaink egyéni adományokból, jótékonysági vásárokból (ádvent, húsvét, pünkösd), és a református bál tombola bevételeiből származnak, és megközelítőleg fél millió forinttal gazdálkodunk. A jótékonysági vásárok éves bevétele, és a református bálunk tombola bevétele nagyságrendileg megegyezik, 40-40%, a fennmaradó 20%-ot az egyéni adományok teszik ki.

Összejöveteleinket nőszövetségünk vezetője írja meg levelezőlistánkon, és messenger csoportunkban. Akik e két fórumon nem elérhetőek, telefonon, vagy személyesen hívjuk. Korábbi hagyományt követve, terített asztal körül várjuk az asszonytestvéreket, sütemény és frissítő a gondos kezeknek köszönhetően mindig kerül az asztalra. Kezdő ének után nt. Szakács Sándor, vagy nt. Jakab Enikő tart nekünk áhitatot. Az ige üzenetéről megosztjuk gondolatainkat. Minden évnek van egy bibliai vezérfonala, egy közös téma, melyből minden alkalomra felkészül egy-egy asszonytestvér. Ez évben a bibliai nőalakok a fő témánk. Legutóbbi alkalommal az Ó- és Újszövetségből két történetet emeltünk ki: Mózes testvére Mirjam és a 12 éve vérfolyásos asszony történetét állítottuk párhuzamba. (4. Móz 12-13 és Mt 9.20.) Mózes így imádkozott az Úrhoz: „Istenem gyógyítsd meg Őt”.  Jézus így szólt a beteg asszonyhoz: ”Leányom a hited meggyógyított téged!”  Mindannyian cipelünk ma is valamilyen terhet.  A bibliai nőalakok élete és cselekedetei sem voltak idilliek. Ezért is tanulhatuk ma e történetek által: Igaz, mély hittel forduljunk az Úrhoz - Isten sohasem siet, hanem a mélyben dolgozik –ekkor a rohanó hétköznapokban is ennek lehetünk megtapasztalói. A hit úgy vonzza az isteni erőt, mint olaj a tüzet. Ha imádságunk során bele tudunk simulni Isten akaratába, akkor nagyon sok elrejtett csodát tudunk felfeldezni saját életünkben is.

A havi felkészüléseinkhez változatos forrásokat, olvasmányainkat, prédikációkat, református lap cikkeit, közösen olvasott könyveket használunk fel forrásként.

A világimanapra való felkészülés gyülekezetünkön belül és a MEÖT székházban is nagy jelentőségű volt. A jelenlegi világpolitikai helyzet alapján és közös beszélgetéseink hatására, legfőbb imatémánk a világbéke, mely nem fegyverek által valósul meg. E beszélgetések során állapodtunk meg arról is, hogy a szomszédunkban dúló háború által súlytott kárpátaljai családokat támogatjuk nőszövetségünk által is.

Az utóbbi hónapokban egyre több időt szántunk a kötetlen beszélgetésre a találkozók végén. Igaz, hogy a heti istentiszteletek után vasárnaponként is van rá alkalom, hogy beszélgessünk egymással, mégis sokat segíthet a másik tapasztalata, egymás vigasztalása, vagy csak meghallgatása is. Névnapi és születésnapi köszöntéseket is a találkozók zárásaként szoktuk tartani, ezek meghitt szép pillanatok is megerősítenek minket az összetartozásban. Hetven felett vannak köztünk, akik már egyedül élnek gyermekeik távol vannak, nagyon jó adni, nemcsak kapni, érezni, hogy nőszövetségünkben is számon vagyunk tartva, egymásért is felelősek vagyunk.

Nőszövetségünk alapvető feladatait tulajdonképpen az egyházi év ünnepei jelentik: a karácsonyi és húsvéti ünnepkörben a templom külső-belső felkészítése, úrvacsorás alkalmak szervezése. Az évnyitó és évzáró istentiszteletek, a konfirmáció körüli háziasszonyi teendők is állandó feladataink: az ünnepi terítők nyilvántartása, és cseréje, a takarítás rendjének megbeszélése, a konfirmációs és hittanos ajándékokról való gondoskodás.

A Kossuth utcai nőszövetséggel is egyre szorosabb kapcsolatot ápolunk. A világimanapi rendezvényt évenként felváltva közösen rendezzük meg.

A győri Szent Anna otthonba és a mezőörsi idősek otthonába évtizedek óta látogatnak asszonytestvéreink. Diakóniai tevékenységet látnak el, egyedülállókat, otthonban élőket, családokat, rászorulókat gondoznak. Mint a búvópatak’, csendben, szelíden, de folyamatosan szolgálnak.

Nőszövetségünknek tavaly óta tagjai gyülekezetünk diakóniai vezetői, és rendszeres segítői is. Ez gyülekezetünk hivatalos diakóniai-segítő szolgálata, mely a nőszövetség korábbi évtizedes csendes gondos munkájából nőtte ki magát: kiemelt figyelmet fordítanak gyülekezeti tagjaink közül azokra, akik körülményeik, koruk, betegség, vagy más tényező miatt segítségre szorulhatnak.

Különösen hálásak vagyunk, mert Nőszövetségünk olyan fórum is, mely lehetőséget biztosít beszélgetésre és egymás megismerésére azoknak a testvéreknek is, akik egyébként a templomi istentiszteleten kívül nem találkozhatnának. Generációkat köt össze az asszonyi kör, mindeközben missziós szolgálatot látva el.

Asszonyi körünk, élő gyülekezetünk aktív része, tatai közös kirándulásunk szép emlék, már tervezzük a következő túrát.

A kárpátaljai imanapi és a világimanapi előkészítőn vettünk részt a MEÖT székházban öt fővel, Balatonszárszón vezetőképzőn egy testvérünk volt, a mátraházai konferencián szintén. A Zsindelyné Tüdős Klára díj átadáson is képviseltettük magunkat.

Sürgetőnek tartjuk annak felismerését, hogy az átalakuló gyülekezeti formában hol van ma a nőszövetség helye. Gyülekezetünkben többféle alkalom, lehetőség van, hogy minél több testvért el tudjunk érni, hogy megtalálhassák a heti istentiszteleteken kívül a számukra kedves közösséget, ahol Jézus Krisztus van a központban A nőszövetség, mint a gyülekezet háziasszonya’ egy másfajta közösség, mert sok esetben fizikai háttérunkát jelent a tagok számára. Hagyományokra alapozunk, átveszünk a jól bevált szokásokat, de miközben változik körülöttünk a világ. Ezért a mi egyházi feladatainkban is szükséges az, hogy kívülről is tekintsünk magunkra, megújuljunk, újra gondoljuk át a teendőket, átcsoportosítsuk időnket, erőnket, figyelmünket, hogy ne csak néhány testvért terheljenek rendszeres feladatok, és lehetőséget kapjanak azok a testvérek is szolgálni, akik szívesen tennék mindezt.   

Fontosnak tartjuk, hogy a változó világban, a változó gyülekezeti igényekhez tudjunk úgy alkalmazkodni, és megújulni nőszövetségünkben, hogy az egyetlen Állandót, az Úr Jézust soha ne tévesszük szem elől. Mindezt úgy, hogy Mártaként tudjunk tevékenykedni ha arra van szükség, ha pedig csendes figyelemre, akkor Máriaként tudjunk szolgálni közösségünket.

Különösen az idősebb drága Nőtestvéreinkért vagyunk hálásak, Sárika, Saci, Margit, Erzsike, Zsuzsa, Évike, Kati nénikért, akik hol betegséggel, fáradtsággal terhelve, de jönnek, ha tudnak a megbeszélésre. Tapasztalataikkal, bölcsességükkel tanácsot, lendületet, új énekeket, rengeteg szeretetet adnak nekünk minden alkalommal.

Gyülekezetünkben Hamarné Bede Fazekas Enikő meseterápiás szakember, Szakácsné Bereczky Emőke ifjúságvédelemmel foglalkozó, Kertészné Győrffy Eszter mentálhiniénés szakemberek gyakran teljesítenek szolgálatot mindannyiunk épülésére, jószívvel ajánljuk előadónak mindegyik testvérünket.  

Újhelyi Éva
Győr, 2024.05.12.

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. June 23., Sunday,
Zoltán napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3248
Összesen 2009. június 2. óta : 41174882