A diakónia a mozdulat igehirdetése (videóval)

Márton Gergely, 2024-05-31 06:22:45

Az elesettek, áldozatok segítése krisztusi küldetésünk, az egyház mindig a rászorulók támogatása, felkarolása mellett állt. A diakónia személyes, gyülekezeti és intézményi szinten is a református egyház alapvető feladata. A Magyar Református Szeretetszolgálat óriási, szerteágazó munkát végez ezen a téren, egyike ezek közül a gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátás. Május 29-én Steinbach József püspök, zsinati elnök a somogyi Kéthelyre látogatott, ahol a Szolgálat által fenntartott lakásotthonban találkozott az ott élő gyerekekkel és a róluk gondoskodó munkatársakkal.

Országosan 3000 gyermek él református intézményi gondoskodásban, gyermekotthonokban, nevelőszülői ellátásban és lakásotthonokban. A Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ intézményeiben közel 800 fiatalkorú ellátását biztosítják.
A gyermekvédelmi szakellátás egyik speciális formája a lakásotthon, ami olyan gyermekotthon, ahol önálló lakásban vagy családi házban történik a gondozott gyermek, fiatal felnőtt elhelyezése. A lakásotthonban legfeljebb 12 gyermek, fiatal felnőtt helyezhető el, így az ott lakó gyermekek átélhetik mindazt, amit egy családban meg lehet élni: az elköteleződést, a hűséget, az egymásra figyelést.

A család, az összetartozás megélése mellett azonban kapnak még valami többet is: lelkiséget. Ezt már Steinbach József püspök, zsinati elnök mondta, aki május 29-én Kéthelyre látogatott a Szivárvány Lakásotthonba Czibere Károllyal, a Magyar Református Szeretetszolgálat főigazgatójával. A püspök kiemelte, hogy bár egy intézményről van szó, de nagyon fontos a személyesség, amit meg is tapasztaltak.

Az otthonban jelenleg nyolc gyermek él, akik elmondták, jól érzik itt magukat, meséltek mindennapjaikról. A tanulás mellett együtt ápolják, szépítik lakókörnyezetüket, közös programokat tartanak. Otthonra leltek itt, átélik a családi közösség áldásait. Nagy szeretettel fogadták a vendégeket, Istent dicsérő éneklésbe vonták be őket. Bizalmukba fogadva válaszoltak Steinbach Józsefnek, megmutatták szobáikat, beszéltek terveikről, igazolva azt a lelkiséget, tartást és jövőbe vetett bizalmat, amit itt nyerhettek.

A püspök és a főigazgató sportszereket, játékokat is hozott a fiataloknak, Steinbach József pedig személyes ajándékokat is adott nekik. Az otthon lakói pedig saját készítésű képekkel ajándékozták meg őket.

A püspök Isten áldását kérte az otthon lakóira és az ott szolgálatot végzőkre. A Szeretetszolgálat munkája óriási felelősség, gyönyörű munka és valóban az Isten országának építése. Úgy fogalmazott, hogy az igehirdetés a szeretetszolgálatban lesz hitelessé, tetté, mozdulattá.
Kiemelte a személyes kapcsolattartás fontosságát, ezért a jövőben szeretnének minél több intézményt meglátogatni. Ezzel is éreztetni az ott szolgálatot végzőkkel, hogy a református egyház a legfelsőbb szinteken is imádságos szeretettel gondol rájuk. „Hatalmas munkát végeznek itt, az Úr Isten áldja meg ezt a fontos szolgálatot” – mondta.

A látogatáson Steinbach József és Czibere Károly mellett részt vett Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese, Szabó István egyházmegyei főgondnok, Miklósi Erzsébet, a Nyugat-magyarországi Református Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője, valamint az intézményben szolgálatot végző Imre István Zoltán és Bódis Tamás lelkipásztorok, valamint a helyi gyülekezeti szolgálatot ellátó marcali lelkipásztor, Fazekas Krisztián.

A reformatus.hu videója:




Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. June 23., Sunday,
Zoltán napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2821
Összesen 2009. június 2. óta : 41174454