"Élni jó" - REND 2024. (Pénteki hírfolyam)

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2024-06-21 16:06:12

„Mert nálad van az élet forrása.” (Zsoltárok 36,10)
A tizedik Református Egyházi Napok Dunántúl fesztivál három napja alatt több, mint száz programmal járja körül Isten ígéje alapján, hogy élni valóban jó! 
A pénteki nap eseményeinek összefoglalója:

Grecsó Krisztián – Hrutka Róbert: Ajtók

 Az idei REND első napjának záróprogramja Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Ajtók című alkotásának bemutatása volt. A hangszeres kórusmű előadását az szerzőkkel való beszélgetés előzte meg, melyen Farkas Gergely egyházkerületi főtanácsos, a régi barát kérdései segítették a hallgatóságot közelebb kerülni a szerzőpároshoz és ehhez a kivételes alkotáshoz.

Megtudhattuk, hogy az Ajtók mindkettőjük számára egyrészt zenei útkeresés is, valami új dinamika, új sémák, új keretek felfedezését is jelentette, hiszen a műben izgalmasan keveredik a szimfonikus és modern hangzásvilág, a megzenésített és a prózában elmondott irodalmi szövegek együttese.

De útkeresés abban az értelemben is, hogy a debreceni Lautitia Kóruscsaládnak írt mű a mindenkori emberi és kamaszkori önmagunkra találás nehéz folyamatát szeretné segíteni. Egyszerre lehet tükör, melybe tekintve önmagunkkal szembesülhetünk, és lehet egymás után feltáruló belső ajtók sora, miket sokszor önmagunk előtt is zárva tartunk.

Fel lehet fedezi és merni kimondani, hogy „nekem titkaim vannak magam előtt”, hogy meg kell tanulnunk önmagunkat ahhoz, hogy a világgal, Istennel és önmagunkkal valódi kapcsolatban lehessünk, hogy valóban jelen tudjunk lenni a saját életünkben. Ez egy személyes út befelé, szembenézve saját belső ajtóinkkal, indulatokkal, kérdésekkel, múltbeli örökséggel, tág termekkel és sötét kis kamrákkal.

Nehéz és küzdelmes ez az út, az Ajtók erről őszintén szól, de a gyönyörű természeti képekkel, az egymáshoz kapcsolódó gyengéd emberi pillanatok felidézésével, Isten megszólításaival beszél arról is, hogy mindebben mégsem vagyunk egyedül. Ez a felkavaróan és lélegzetelállítóan gyönyörű és bensőséges mű belehív és belebátorít ebbe a küzdelembe.

Grecsó Krisztián, Hrutka Róbert, Fehérvári Attila, Molnár Mátyás, Ölveti Mátyás és a Nemes József dirigálta Lautitia előadása a fesztivál első estéjének lassan ránk boruló sötétjében igazi belső fényeket gyújtott és hatalmas sikert aratott.

Némethné Sz. Tóth Ildikó

_________________________________________________________________ 

Operaest

A nyitónap estéjén Rácz Illés opera, operett és dalestjét Máté László egyházkerületi főjegyző konferálta fel. A fiatal énekművész briliáns tenorja betöltötte a késői copf és a korai klasszicizmus vonásait ötvöző református templomot, zongorán kísérte őt Kéry Tamás zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem korrepetítora. 

A fiatal tenorista 1987-ben született Budapesten. Tíz évesen kezdett el gitározni a Körmendi zeneiskolában. Énekléssel a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában töltött időszak alatt kezdett el foglalkozni. Érettségi után felvételt nyert a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskolába. A konzervatórium után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem magánének BA szakát végezte el. Végzésének évében felvételt nyert a Magyar Állami Operaház újrainduló Erkel kórusába. 

 

2015 óta kisebb szóló szerepeket is kap az Operában, melyeket legjobb tudása szerint igyekszik ellátni. 2019 májusában csatlakozott a Honvéd Férfikarhoz.

A REND-re készített összeállításban ismert és kevésbé ismert opera-, operettrészletek, illetve más műfajból vett műrészletek is szerepeltek. Elhangzott többek között Kálmán Imre Marica grófnő operettjéből a Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket, Lehár Ferenc: A mosoly országa operettjéből a Vágyom egy nő után, és a világszerte ismert O sole mio, nápolyi dal. A templomi környezet áhítatos világához kiválóan illeszkedett a záró művek között megszólaló Verdi Requiem részlet, amely után ráadásként még lelkesen hallgatta, és szűnni nem akaró vastapssal hálálta meg a közönség Erkel Ferenc Bánk bán című operájának leghíresebb, Hazám, hazám kezdetű áriáját. 

Nagy Viktória

 ______________________________________________________________

Nyitóáhitat

Sokfelől érkeztünk az immáron 10. REND tatai nyitóáhitatára, ahol a gyülekezet egyik lelkésze, Farkas Balázs köszöntötte az egybegyűlteket. Jó volt együtt dicsőíteni az Urat, együtt kérni hű Pásztorunkat, hogy vezesse árva nyáját és énekelni arról, hogy várjuk esdekelve Jézus áldó szavát. Az igehirdetés szolgálatát Dr. Szabó Előd, a tatai gyülekezet vezető lelkipásztora végezte, Máté 6, 25 alapján: „Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál?” Az idei REND jelmondata az, hogy „élni jó”. De vajon mi kerül a mondat végére? Talán kérdőjel? Hiszen sokféle nehézség, negatívum vesz körül bennünket, ami bizony aggodalommal tölt el sokakat. Ezzel az a gond, hogy az aggodalmaskodással csak a kérdésekig jutunk el, az aggodalmaskodás bezár a saját világunkba, mérgez és csak elvesz: erőt, időt egyaránt. Jézus arra hívja fel a figyelmünket, hogy ne aggodalmaskodjunk, mert az élet több, mint amit mi fel tudunk belőle fogni, mi nem ismerjük az élet töredékét sem.

Ha az élet több, mint amennyit felfogunk, akkor az élet nem maga Isten? Az élet nem csak abban a dimenzióban nézhető, amelyből mi látjuk, hanem létezik egy örök dimenzió, egy elrejtett élet a Krisztusban, és Krisztussal – és vele, általa élni már valóban jó! Látom ezt az életet?

Az imádság szolgálatát Szabó Elődné, intézeti lelkész végezte. Ezután kértük énekben Isten élő lelkét, hogy jöjjön, majd a 453. dicsérettel zártuk, ezt az igazán áldott alkalmat.

 Sisakné Páll Klára

 ________________________________________________________________

Igék és képek, képek és igék


A Református Egyházi Napok Dunántúl fesztivál első napján a Dunántúli Református Egyházkerület elnökségének megtisztelő jelenlétében nyílt meg Krizsán Krisztián balatonparti fotós „Igék és képek, képek és igék” című kiállítása. A tárlatot interaktív módon Márkus-Szabó Beatrix vértesszőlősi lelkipásztor nyitotta meg, kérdezve az alkotót a szakrális jellegű fotók készüléséről, szívéhez legközelebb álló képről és az alkotások online elérhetőségéről.

Krizsán Krisztián elmondta, hogy a teremtett világ szépségeit örökíti meg, és a Szentírásból választ hozzájuk igei üzenetet. Párhuzamba állította a fényképezés fókuszálását és az ige fókuszáló jellegét. Alkotásai egy missziós területre jutnak el, olyan embereket is megszólíthatnak, akik még nem mentek el a templomba. Szeretné, hogy az igés képek felkerüljenek otthonok, iskolák, kórházak, szállodák, munkahelyek falaira, és az üzeneteik elérjenek az emberekhez. 

Különösen találó témájú kiállítás ez a REND fesztivál „Élni jó!” üzenetének tükrében az Élő Ige Évében. Számos élményt, érzést, emléket idézhet fel a szemlélőkben a csodálatos színek világa, valamint megszólíthat, bátoríthat, felderíthet a bibliai üzenet. 

A kiállítás megtekinthető a Tatai Református Gimnázium 16-os tantermében a fesztivál végéig, azt követően pedig meghívható a tárlat gyülekezetekbe és intézményekbe egyaránt. Krizsán Krisztián fotós képei szabadon felhasználhatók a forrás megjelölésével: azigefotosa.hu oldalról.

Kutasiné Molnár Boglárka

 

 _______________________________________________________________

Elkezdődött a tizedik REND!
A fesztivál nyitóhangját a kilencedik évtizedébe lépett Pénzügyőr Zenekar adta. Az 1942-ben alapított zenekar országosan ismert és kedvelt hivatásos fúvószenekar. Az együttes vezető karmestere Kapi-Horváth Ferenc.

Márton Gergely


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. June 27., Thursday,
László napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 12692
Összesen 2009. június 2. óta : 41252240