"Élni jó" - REND 2024. (Szombati hírfolyam)

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2024-06-22 11:05:08

„Mert nálad van az élet forrása.” (Zsoltárok 36,10)
A tizedik Református Egyházi Napok Dunántúl fesztivál három napja alatt több, mint száz programmal járja körül Isten ígéje alapján, hogy élni valóban jó! 
A szombati nap eseményeinek összefoglalója:

30Y RESTI – Mucsi Zoltán

 

A REND szombati programjait a 30Y zenekar nagy tömeget vonzó esti előadása zárta. Igazi fesztiválhangulatban hallgathattuk a 30Y RESTI című műsorát.

Beck Zoltán együttesének közvetlen hangvételű kocsmakoncerjét már majd egy évtizede nagy sikerrel játszák. Ebben az egyedi előadói formában egy képzeletbeli vasútállomás restije elevenedett meg a színpadon. Az elhangzó zeneszámok között Mucsi Zoltán színművész, mint amolyan beszélgetős állomásfőnök közreműködésével elgondolkodtató, metszőn őszinte, súlyos igazságú vagy éppen tréfás szövegek szólaltak meg.

A zene és próza váltakozó dinamikája különleges elevenséget adott az előadásnak, ahogy a szívszorítóan komoly, emberi valóságunk nyomorúságaira, visszásságaira is bátran rákérdező és az energikus, vidáman lüktető fesztiválszínpadra illő számok váltakozása is.

Talán ez a magyarázat arra, hogy a koncerten egyaránt lelkesen tapsoltak-táncoltak tizenéves fiatalok, és hallgatta figyelmesen az idősebb korosztály is. A koncert magáról az életről szólt, és minden nehéz kérdésével együtt, a zenekar és hallgatóság közös válasza egyértelmű volt: Élni jó!

Némethné Sz. Tóth Ildikó

_________________________________________________________________

Cantus Dei koncert

Cantus Dei – Isten éneke, dallama. Ezt a nevet viseli a 2023-ban, a XVIII. Református Zenei Fesztiválra összeállt formáció.
A tagok, Berkesi Alex(basszusgitár), Berkesi Boglárka (ének), Nagy János (billentyűk), Banai Szilárd (dob), Kovács Bálint (gitár) elkötelezettek református énekeskönyvünk énekkincsei iránt. Repertoárjukban kizárólag énekeskönyvi énekeket dolgoznak fel, öltöztetnek új ruhába, új stílusba és igyekeznek azt hitelesen és méltón előadni.

A Kőkuti Sportcsarnokban tartott koncertjükön a jólismert református énekeink hangzottak el jazzes formában.

Márton Gergely

________________________________________________________________

István, a király


Közismert dallamok töltötték be a tatai Güntner Arénát, miután Dr. Szabó Előd tatai lelkipásztor köszöntötte az összegyűlteket. A Tatai Református Gimnázium diákjainak előadásában láthatta a közönség Szörényi Levente és Bródy János „István, a király” című rockoperáját. Az előző években a gimnazisták előadásában látható volt „A dzsungel könyve”, a „József és a színes szélesvásznú álomkabát” és a „Rómeó és Júlia”.

A könnyűzenei mű színpadra állítása mögött igazi összefogás húzódott. Nedermann Katalin magyartanár, a gimnáziumi színjátszó csoport vezető és egyben a darab rendezője elmondta, hogy a színjátszás olyan élményt ad, ami mással nem pótolható, valamint a tanév során befektetett erő az előadások által térül meg a gyermekeknek. Hangsúlyozta, hogy kizárólag tanártársaival együttműködve hozható létre ilyen látványos és minőségi előadás. A szereplők válogatásában Györkéné Gulyás Orsolya énektanár vett részt szakmai tanácsaival, a díszletet és jelmezeket Aladzsits Szilvia rajztanár tervezte, és a koreográfiát Hullámné Csapó Éva táncpedagógus állította össze.

Izgalommal teli pillanatok előzték meg a kezdő dallam felcsendülését, de a színpadra állókon már nyoma sem volt a feszültségnek. Az Istvánt alakító Varga Gergely kilencedikes diák önmaga kipróbálása és tapasztalatszerzés miatt tartja jónak a diákszínpadot, a Koppányt alakító Szabó Levente Pál tizenegyedikes gimnazista pedig kiemelte, hogy az összes próba és minden előadás feldobta a napját. Boldog Zsófia és Szép Kincső tanuló elmondták, hogy a diákszínpad próbái nagyon közel hozták egymáshoz a gimnazistákat, olyan csapat formálódott, ami ma ritkaság, továbbá kiváló a színjátszás sokszínűségük megmutatására.

Az előadást a közönség vastapssal hálálta meg.

 Kutasiné Molnár Boglárka

________________________________________________________________

Tindia zenekar koncertje

 

A Tindia zenekar 2015-ben egy közkedvelt Budapesti presszóban kezdte pályafutását, ahol rendszeresen tartott moldvai táncházakat és folkkocsmát. Vérpezsdítő moldvai dallamok lendülete jellemzi a zenekar hangzását, melynek esszenciáját a 2021-ben megjelent első lemezükön is hallhatjuk. Pulzáló hangzás, sodró lendület és a felszín alatti mélység.

Dallamaikat gyűjtésekből tanulják, de ezeket saját elképzeléseik szerint formálják és dolgozzák át. Hangszerjátékukban törekednek a stílushű játékmódra, azonban nem vetik meg a hagyománytól eltérő hangszerelést sem.

A zenekar tagjai: Lányi-Cseke Gyöngyvér – hegedű, Kollár-Apró Anna - koboz, ének, Lakat Bálint – dob, Szentimrey Panna - furulya, kaval, Szepesi Lilla - furulya, kaval, doromb, klarinét, Takács-Nagy Jázmin - ének, brácsa

A gimnázium sportcsarnokában megtartott koncertjük a dallamok, ritmusok által élesztette fel a közönségben: Élni jó!

 Márton Gergely

__________________________________________________________________

Vadász Attila orgonakoncertje


Vadász Attila a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának tanulójaként érettségizett, majd a zenei tanulmányait a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta. 2004-ben felvételt nyert a Debreceni Egyetem Zeneművészeti karának orgona szakára, ahol Karasszon Dezső irányításával diplomázott. Második diplomáját az Amszterdami Konzervatóriumban szerezte 2011-ben. Számos külföldi és hazai mesterkurzus résztvevője.
Vadász Attila, aki a mocsai gyülekezet kántora is, a katolikus templomban adott koncertet.

Márton Gergely

__________________________________________________________________ 

Tízparancsolat – Rajkai Zoltán színművész előadása

Rajkai Zoltán budapesti születésű, 1969-ben egy nappal karácsony után látta meg a napvilágot. 1993-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Mindent megtett annak érdekében, hogy a nagyhírű, Petőfi Sándor utcai teátrum, a "Katona" szerződtesse. Változatos szerepekben bizonyíthatta tehetségét, sokoldalúságát. Alakított lecsúszott, tönkrement lumpentől kezdve erőtől duzzadó, tántoríthatatlan vagányt is. Legutóbb sokan láthattuk Móricz Zsigmond Tündérkert című regényét feldolgozó TV sorozatban Géczy András nemes urat alakítva. De ismerős lehet az arca az egyházunkban is nagy vitákat kiváltó 2012-es A fiú című rövidfilmből is, mely karácsony történetét szokatlan módon dolgozta fel, amiben rendőrt alakított. A legszebben beszélő magyar színészek egyikeként versmondóként is közismert. Rajkai Zoltán nős, négy gyermek édesapja. Feleségével 1987 óta van együtt, 1997 óta házasok. Aktív tagja a Pasaréti Református Gyülekezetnek.

Tízparancsolat címen személyes vallomást hallottunk tőle hitről, Istenről a 30 évszázada ható tízparancsolatról. Hitünk alapvető igazságait, a bűnből a megtérésig, az új életben való járásig tartó utat személyes életéből vett példákkal demonstrálta. Többek között elmondta, hogy számára az első megdöbbentő dolog gondolataink isteni ihletettségével kapcsolatosan az volt, amikor egyszer barátjával egy késői órán hazafelé tartva kicsúszott a szájából minden különösebb előzmény, ismeret vagy tapasztalás nélkül, hogy „szerintem a Biblia használati utasítás az élethez”. Elmesélte megtérése történetét is, mely aközben történt, hogy megfelelő templomot kerestek az esküvőjükhöz. Egy alkoholista pár Istenhez téréséről, kapcsolatuk és körülményeik rendeződéséről szóló cikk - melyet ő giccsesnek, hihetetlennek tartott - került eléjük, ennek hatására kerültek el végül a pasaréti református templomba, ahol egy istentiszteletet meghallgatva az ige szíven találta mindkettőjüket. Bizonyságot tett Jézus megváltó, bűnből kiemelő szeretetéről. Vallomását átszőtte a 10 parancsolat bemutatása, friss, mai hasonlatokkal történő értelmezése, aktualizálása. Hangsúlyozta, hogy Isten törvénye ma is megtartó jellegű, testi-lelki egészségünket, megmaradásunkat szolgálja, melyet azonban magunktól, erőlködéssel nem tudunk megtartani, csak az, akiben Krisztus él. Ő nem javít, hanem cserél, új szívet ad a benne hívőknek. Mindenkinek Rá van igazából szüksége.

Vetítéssel, fényjátékkal is színesített bizonyságtételét a Ki Istenének átad mindent… kezdetű énekünkkel és imádsággal zárta. Gerecsei Zsolt esperes meg is jegyezte a végén, hogy délelőtt feltették neki a kérdést, hogy kell szabadtéri istentiszteletet tartani. Megjegyezte, hogy most röviden tud válaszolni a kérdésre: „Így.” Ezzel arra az órára utalt, amit Rajkai Zoltán jóvoltából lélekben meggazdagodva tölthettünk el.

Pálfi Zsuzsanna

_________________________________________________________________

Johann Sebastian Bach: Hegedű partiták

 

Baráti Kristóf felejthetetlen zenei élményt nyújtott mindazoknak, akik szombat este meghallgatták Johann Sebastian Bach h-moll, D-dúr és E-dúr partitáit a tatai református templomban. A magas színvonalú koncertet Máté László egyházkerületi lelkészi főjegyző konferálta fel.

A világszerte elismert, számos díjjal, köztük Liszt Ferenc-díjjal, Kossuth-díjjal és Prima Primissima díjjal kitüntetett hegedűvirtuóz magas színvonalú, kifogástalan technikájú játéka betöltötte a késői copf és a korai klasszicizmus jegyeit ötvöző templomot. Az előadói alázat, a mű szerzője iránti tisztelet és a zene iránti elkötelezett szeretet áthatotta Baráti Kristóf előadásmódját és közelebb vitte a közönséget a zseniális zeneszerző, J. S. Bach zenei világának emelkedett lelkiségéhez.

Az előadást odaadó figyelemmel és szűnni nem akaró vastapssal hálálta meg a templomban összegyűlt hallgatóság.

Nagy Viktória

_________________________________________________________________

„Élni jó” –kérdőjellel vagy felkiáltójellel – Fórumbeszélgetés

Létezésünk alaphelyzetéről, magáról az életről gondolkodni izgalmas dolog. Hátha még segítségként különböző megközelítéseket, látásmódokat felvonultató fórumbeszélgetés ad impulzusokat saját látásunk finomításához. Hatan, egy egyetemi adjunktus/zenész, egy pszichológus, két színművész, valamint két egyházi vezető: egy püspök/teológus és egy jogász/főgondnok próbálta a maga szemszögéből elmondani Farkas Gergely püspöki tanácsos kérdésére, hogy az „Élni jó” mondat végén szerintük vajon a kérdőjel, a felkiáltójel vagy valami más írásjel a leghelyénvalóbb. A fórumon Rajkai Zoltán, Steinbach József, Dr. Nemes Pál, Fodorné Dr. Földi Rita, Dr.Beck Zoltán és Vecsei H. Miklós gondolatait ismerhettük meg.

Alapvetően mindannyian egyetértettek abban, hogy a mondat végére felkiáltójel kívánkozik, még ha vannak is helyzetek, mikor ez kérdőjellé kezd görbülni. Rajkai Zoltán színművész szerint nem véletlenül születünk ebbe a világba, Istennek terve van velünk, ezért a nehézség idején sem merül fel, hogy Istennek ne lenne célja az életünkkel. Sőt, a keresztyén embernek feladata, hogy a környezetében lévő csüggedő, kiábrándult, nehézségben lévő emberben történő változáshoz segítséget adjon, hogy ő is meglássa, hogy élni jó. Steinbach József püspök szerint az élet csoda és misztérium. ezt alátámasztandó, idézte egy orvostól, hogy minél többet tudunk róla, annál kevesebbet tudunk. Csoda, ahogy a testünk működik. Vallja, hogy Isten az Alfa, tőle jövünk, de felé is tartunk. A hit látásával az élet apró örömei hálára hangolnak bennünket. Ha nem jól, azaz nem Isten szerinti módon élünk, azzal csak megszomorítjuk egymást is. Ugyanakkor nem tagadta, hogy vannak nagy mélységek és gyötrelmek is az életben. Ha hagyjuk magunkat folyamatosan belehajszolni az élet rohanásába, rá kell jönnünk, hogy a kényszerített életben nincs idő az örömre. Ezért püspök úr állandó imádsága: „Uram, ne engedd elveszni belőlünk az örömöt!” Dr. Nemes Pál főgondnok szerint létünk nem magától értetődő, az sem, hogy család, barátok vesznek körül. Elmondta, hogy már születésekor is veszélyben volt az élete. Mindezek fényében folyton erősíteni kell magunkban, hogy az Isten velünk van, és sokszor türelemmel kell kivárnunk, hogy mi is épp a feladatunk, küldetésünk. Fodorné Dr. Földi Rita gyermek klinikai szakpszichológus szerint nem ismételgetni kell magunknak, hogy élni jó, hanem meg kell találni azt, hogy miért jó, miért érdemes élni. Sajnos sokszor a negatív tapasztalások elnyomják a pozitív élményeket. Úgy fogalmazott, hogy hálásnak lenni egyenlő azzal, hogy észrevesszük a jót. Ugyanakkor fontos átélni és megélni pl. a gyászt, a veszteségeket, a nehézségeket is. Dr. Beck Zoltán adjunktus, a 30 Y zenekar frontembere szerint élni azért jó, mert van mivel foglalkozni, van mit elemezni, van mire rákérdezni és lehet történeteket elmesélni. Érdekességként megjegyezte, épp azokat a történeteket nem tudjuk elmesélni, amik a legfontosabbak pl. születésünket és halálunkat. Szerinte az, hogy „élni jó”, egy állítás, mert történetben lenni jó. Vecsey H. Miklós színművész felidézett egy gyerekkori hittanórát, ahol azt tanulta, hogy a lét az öröklét általunk ismert része. Szerinte hiába dobog a szív, attól még nem él az ember. Mindenkinek rá kell jönni, hogy melyik is a saját élete, mert ha nem azt éljük, akkor mélységekbe jutunk. Elmondta egy mogorva hajléktalan esetét, aki egy általa okozott balesetben veszítette el 3 gyermekét. Szerinte itt már nem is annyira kérdőjel van az élni jó végén, hanem ez olyan helyzet, amikor valaki azzal szembesül, hogy neki élni kell.  A művész szerint az „élni jó” kérdés nemcsak közös nagy kérdésünk, de közösségi kérdés is. Erre reagálva Fodorné Dr. Földi Rita elmesélte, hogy a szatmárcsekei temető híres csónakos fejfáinak egyikén látta, hogy nem az volt ráírva, hogy mitől meddig élt az illető, hanem az, hogy „Párosan élt 45 évet” Ez is erősíti azt, hogy milyen fontos az életben, hogy legyen kivel megosztani életünket, örömeinket, küzdelmeinket, céljainkat.

Farkas Gergely következő kérdése az kutatta, hogy ki mit gondol arról, hogy mi ad a fórum résztvevőinek erőt, „hisznek-e a jó rendező röptető erejében”? Rajkai Zoltán úgy látja, hogy Isten nélkül nem jó élni, az ilyen életnek előbb utóbb kudarc a vége. Élni Isten rendjében jó, mert abban még a szenvedésnek is van értelme. Számára egyértelműen Isten a nagy rendező. Steinbach József megerősítette az előtte elhangzottakat, miszerint az életöröm Istenből táplálkozik. Idézte a 90. zsoltárt, melyben látjuk, hogy életünkben sok hiábavalóság van, ezért kérjük az Urat, hogy tanítson bennünket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk. Dr. Nemes Pál vallott arról, hogy Isten távlatot ad az életének, nélküle reménytelen lenne a megpróbáltatásokban kitartani. De az élet távlata az, hogy nem ér véget a halállal. Fodorné Dr. Földi Rita megjegyezte, hogy azoknak, akik jelen vannak, azoknak természetes mindaz, amiről eddig szó volt. Feltette azonban a kérdést, hogy vajon mi a helyzet a fiatalokkal. Vajon online élni jó? Nem hiszi, hogy az élet értelme a közösségi médiában való megnyilvánulásban, a like-ok, a követők számában van. Segíteni kell azért a fiatalokat, hogy felismerjék ezt. Reagálva erre Rajkai Zoltán kevésbé borúlátó az ifjúságot illetően. Szerinte minden generációnak voltak, vannak fenntartásai az utánuk következőkkel kapcsolatosan, de a mai fiatalok is keresnek. Át kell adni számukra, hogy Jézus minden helyzetből meg tud szabadítani. Steinbach József szerint sokféle művészeti alkotás is kommunikálhatja Isten jelenlétét. Ez a fórum is. Vecsei H. Miklós örömének adott hangot, hogy az előtte szólók eljutottak az Isten-bizonyosságig. Őt foglalkoztatja, hogy mivel Isten neve nem mindenkinek cseng jól, mert devalválódott sokak számára, hogyan lehet mégis úgy beszélni róla, hogy ne ejtsük ki Isten nevét.

Az alapkérdéstől kissé távolabb kerülve még kisebb vita is kibontakozott a fórum résztvevői között az ítélkezéssel, a morális határok meghúzásával kapcsolatban. Beck Zoltán úgy vélte, hogy végül is neki bőven belefér az „élni jó”-ba, hogy bár nem teljesen azonos a résztvevők értékválasztása, nem értenek minden kérdésben egyet, mégis képesek beszélgetni. Az a jó pl. ebben az alkalomban is, hogy együtt ülve lehet hallgatni is, és nem muszáj ugyanazt gondolni.

A zárókörben Farkas Gergely mindenkitől kért egy személyes történetet, amikor átélték a válaszadók, hogy élni jó. Vecsei H. Miklós gyermeke születését idézte fel. Beck Zoltán azt mondta, hogy élni szuper, mert itt lehetünk és beszélgethetünk. Fodorné Dr. Földi Rita felidézte, hogy ugrott a műtét után az orvos nyakába, mikor kiderült, hogy gyermeke eltávolított agydaganata jóindulatú volt. Dr. Nemes Pál egy nem túl biztatóan indult nyaralás egyszerű, mégis gyönyörű pillanatát idézte fel. Steinbach József életörömét az evangélium átadásának sikere és a mindennapi monotóniát megtörő kis pluszok táplálják. Rajkai Zoltán kisgyermeke egy erdei túrán elhagyott macijának éjszakai megtalálását mesélte el.

A zsúfolásig megtöltött templomban lezajlott érdekes, sokszínű beszélgetés végén a hallgatóság megerősödhetett abban, hogy Isten szeretetéből ma is meg lehet tapasztalni, hogy minden nehézség ellenére ÉLNI JÓ.

Pálfi Zsuzsanna

________________________________________________________________

Roll Up kiállítás a RENDen


A tatai Kuny Domokos Múzeum jóvoltából a REND napjai alatt roll up kiállítás fogadta a református gimnázium tornaterme felőli bejáraton érkezőket. A népszerű figyelemfelkeltő eszközön a múzeum munkatársai olvasmányos és fényképekkel illusztrált formában tárták a látogatók elé Tata város gazdag múltját, benne a református gyülekezet szüntelen újrakezdő, küzdelmes, hithű életét.

Kutasiné Molnár Boglárka

________________________________________________________________

Dicsőítés a tatai és győrszabadhegy és gyülekezetek közreműködésével


Imádni Istent, Jézus Krisztust a Szentlélek segítségével.

Dicsőíteni, közösségben megélve a személyes kapcsolatot Ővelük, teljes figyelemmel magasztalni a Őt teremtő és üdvözítő munkájáért.

Eben a közösségben megélt személyes kapcsolatban aztán a Megszólított megszólít, Isten arcába nézünk és Ő visszanéz ránk, Szentlelke segítségével felragyog a szabadítás.

A tatai és győrszabadhegy és gyülekezetek vezetésével ezt az éltető dicsőítést élhettük át.

Márton Gergely

________________________________________________________________

Nőként szolgálni az Urat – beszélgetés Mayerné Pátkai Tündével, a Dunántúli Nőszövetség elnökével

Nehéz elfogulatlanul írnom Mayerné Pátkai Tündéről nemcsak a régi ismeretség miatt, de azért is, mert az elmúlt hónapokban egyre szorosabb kapcsolatban vagyunk, hiszen együtt dolgozunk a Református Nőszövetségben. Amit személyesen megtapasztaltam vele kapcsolatban, hogy hűséges, kitartó fajta, aki nagyon jó szervező, rendszerben gondolkozó személyiség, ugyanakkor mégsem technokrata, hiszen nagy lélek lakik benne. Talán ezért is jó csapatjátékos. Tanári végzettsége mellé többek között teológiai diplomát is szerzett, hogy ezáltal is jobban végezhesse feladatait. Jól kamatoztatja talentumait mind a Pápai Református Gimnáziumban végzett oktatói és igazgatóhelyettesi munkájában, mind pedig a Dunántúli Nőszövetség vezetésében. Vele beszélgetett Kutasiné Molnár Boglárka kaposmérői lelkipászor, aki Tündével együtt koptatta a Pápai Teológia padjait.

A beszélgetés alapján Tünde életének kulcsszavai: Adásztevel, Pápai Refi, irodalom, tanulás, hűséges szolgálat. Megtudhattuk, hogy a mai napig Adásztevelen él, ottani református családból származik. Mivel ebben a faluban működött az ellenreformáció idején 33 évig száműzetésben a Pápai Kollégium az „eperfa árnyékában”, ez a tény még inkább hozzákapcsolja ahhoz az intézményhez, amit kedvesen csak „első szerelemnek” nevezett. Csak azért nem az 1991-es újraindítás óta tanít ott, mert akkor éppen gyermeket várt, így 1993-ban került be a tantestületbe. Magyar szakot is végzett, de az irodalom több számára, mint egy tantárgy, és azt próbálja megértetni diákjaival is, hogy „az irodalom igazából élni tanít”. Szakdolgozatát nem véletlenül az egykori pápai diák, Rab Zsuzsa életművéből írta, akit személyesen is jól ismert és hagyatékát ápolja, mert hiszi és vallja vele kapcsolatban is azt, ami a költőnő sírfelirata: „Nem mindenestől halnak meg”. Tünde előtt mindig újabb és újabb kapukat tárt ki az Isten, és az évekkel szaporodott diplomáinak a sora is. Élete valódi demonstrációja az élethosszig tartó tanulásnak, amire mindannyiunkat bátorított. A kamaszok közötti forgolódás közben nem engedheti el magát, sőt hálás érte, hogy mentálisan, szellemileg fitten tartják a fiatalok. A feladatok mindig megtalálták, amiket szolgálatoknak tekint. Többszöri „nem” után végül a közelmúltban érlelte meg az Isten a szívében, hogy sokrétű feladati mellé bevállalja a Dunántúli Nőszövetség vezetését is. Ennek részeként most a REND-en is külön programmal és jótékonysági vásárral jelentkeztek a szövetség tagjai.

Vallott róla, hogy sokrétű, lelkiismeretes munkájához fentről kéri és kapja az erőt, a lendületet, de nagyon hálás, hogy támaszkodhat családjára, kollégáira, munkatársaira, gyülekezetére. Örül, hogy Isten megláttatja vele munkája gyümölcsét is, hiszen a Refi mostani tantestületében 12 volt diákja van, és az intézmény igazgatója és igazgatóhelyettese is az ő keze alól került ki.

Mindannyiunk számára bizonyságot tett arról, hogy jó református keresztyén nőként élni és szolgálni a nekünk adott tálentumokkal. Hálás szívvel lehet kamatoztatni akár a házasságban, az anyaságban, a tanításban, vagy a gyülekezetekben való forgolódásban is a női mivoltunkból fakadó kedvességet, szépséget, gondoskodó jelleget, de még az érzékeny lelkületet is.

Pálfi Zsuzsanna

__________________________________________________________________

Egyházkerületi énekkar hangversenye


Alig pár perccel a hangverseny kezdete után a biztonságiak már nem engedték be a zsúfolásig telt tatai református templomba érkezőket. A templomajtóban és a templom körül is nagy tömegben hallgatták a mennyei kart idéző kórus koncertjét Veresné Petrőcz Mária vezényletében. Sokunk szeretett Maja nénije, kik még a teológiáról, kántorképzőről és különféle egyházi rendezvényről ismerjük, elhozta közénk annak csodáját, mit Isten országáról szoktunk elképzelni a Szentírást olvasva. Több szólamban hallhattuk a szívünknek oly kedves énekeskönyvi énekeket és egyéb kórusműveket.
Elhangzott:
1: A sötétség szűnni kezd már. Román kolinda dallam
2: Egressy Béni: Ó áldott Szentlélek!
3: ifj. Vizi István: Hálát adok, Uram!
4: Nagy Csaba Zoltán: A mennyben fenn. Orgonán közreműködött Szotyori Gábor, gordonkán Hamar Dávid kísért.
5:R Vaughan Williams: 100. Zsoltár. Vadász Attila orgona és a Tatai rézfúvós kvintett kíséretével.
6: Zákányi Bálint: Isten Csendje.
7: Szigethy Gyula: Rád tekint már hitem
8: R. Vaughan Williams: Ím, készen áll az alkotás!
9: Vers: Aki vígasztalan
10: Zenés áhítat: Petrőcz Lászlóné
11: Charles Wood: Ma örvendezzetek
12: Szigethy Gyula: Drága dolog az Úr Istent dícsérni


A Cantabile kórus szolgálatában meghallgathatta a nagyérdemű Szokolay Sándor: Mi Atyánk, Gárdony Zoltán: Nem halok meg (férfikar), Johannes Eccard és Hans Leo Hassle: A menny urának tisztelete, Kocsár Miklós: Hegyet hágnék (Népi imádság Erdélyi Zsuzsanna gyűjteményéből) és Knut Nystedt: Laudate kórusműveket.

Veresné Petrőcz Mária karnagy elmondása szerint a kórus kezdeménye annak az Egyházkerületi énekkarnak, mely reménység szerint a jövőben is emeli az egyházi rendezvények fényét.
Isten áldja szolgálatában, hogy még sokáig megszólaltathassa mindannyiunk örömére és Isten dicsőségére eme csodás műveket!

Erlitz Anita

_________________________________________________________________

Imaséta

 

Az idei REND napjai alatt számtalan zenés, beszélgetős program és tartalmas előadás várta a Tatára érkezőket. A muzsika, a vidám emberi hangok állandó moraja mellett azonban rá lehetett találni egy elkerített kicsiny kertre, egy csend-szegletre.

A református templom közelében, kőkerítés által körbeölelve húzódik meg az imaösvény. Nyolc „stáció”, melyek előtt meg-megállva az elcsendesedésre vágyó egy-egy zsoltárrészletet olvashat, alatta néhány önvizsgálatra indító, elgondolkodásra, imára hívó-segítő kérdéssel. Mindegyik szöveg mellett pedig látható egy kép is, egyszerű grafika, néhány alak, gesztusok és papírra tett mozdulatok, a szavakhoz kapcsolódó szimbólumok.

A fesztivál mozgalmas napjai alatt Isten odalépett hozzánk sokféle formában, megszólított sokféle hanggal, megérintett minket emberi-testvéri mozdulatokkal. De itt, ebben a csöndes kis kertben átélhette a látogató, hogy csak Isten van jelen, kettesben vannak, csak halk, belső hangok szólnak, itt és most neki suttognak a zsoltárok…

Némethné Sz. Tóth Ildikó

__________________________________________________________________

Élni jó!- A tatai reformátusság küzdelmei és megtartatása – Dr. Márkus Mihály


Keveseknek adatik meg a gyakran idézett jézusi mondás ellenére, hogy prófétává legyenek a saját hazájukban. Dr. Márkus Mihály ny. püspök úr számára ez némi „ördögi” - egészen pontosan Eördegh-i, hiszen ez a felesége, Ildikó asszony vezetékneve – segédlettel megadatott, hiszen a tanulmányait követő őrségi majd pápai szolgálat után 1975-től nyugdíjba vonulásáig a tatai gyülekezet lelkipásztoraként tevékenykedett, miközben sok más fontos feladat is megtalálta anyaszentegyházunkban. Püspök urat sok minden köti Tatához, a gyülekezethez. Ahogy személy szerint ő maga is megélt itt nehéz és nagyon szép időszakokat is, egyháztörténészként kutatva a REND-nek otthont adó gyülekezet múltját, ugyanezzel a kettőséggel találkozunk. Isten azonban soha nem feledkezett el sem róla, sem Tata reformátusságáról, megtartotta az eklézsiát, melynek hatása nemcsak egykori püspök-lelkipásztora, teológiai tanárai, de pl. intézményeinek köszönhetően is ma is túlterjednek a város földrajzi határain.

Tata fénykorát Zsigmond király uralkodására teszik, aki megkülönböztetett figyelemmel és szeretettel járt a településre. A király halála után a település hol jobb, hol rosszabb korszakokat élt meg, majd a 15 éves háború során a települést a földdel tették egyenlővé. A lakosságot nem lasszóval fogták, hanem 5 éves adókedvezménnyel csábították ide. A reformátusok a településen folyamatosan küzdöttek a megmaradásért és fennmaradásért. Eszterházy gróftól a nagy tó körüli sánc (44.000m3 föld) megépítésért cserébe megkapták a jogot, hogy templomot építhetnek vesszőfonatból sártapasztással. 1725-ben azonban rendeletben megtiltják a reformátusság vallásgyakorlását, és lerombolják a 4 éves templomot. A református- sőt magyarelleneséget legjobban az esztergomi érsek fogalmazta meg: „Ezt az országot koldussá teszem, majd katolikussá, végül németté.” A Türelmi Rendelet után kezdett a református hitélet újra épülni. Püspök úr nagy tanítása a megmaradással kapcsolatosan az, hogy ha az Úr meghív az asztalához, kötelességünk elfogadni az úrvacsora szentségét, hiszen a nagymamának sem mondanánk nemet, ha nagy fáradsággal direkt nekünk sütött, főzött volna.

„Először koldussá teszem őket, majd katolikussá aztán németté!”- hangzott a régi jelszó. Jelenleg is identitás és egzisztenciális küzdelem zajlik a világban, csak nem ilyen élesen fogalmazzák meg.

Horváth Mihály 

________________________________________________________________

Mondjad Attikám!- József Attila est

Ihletett előadókat, ihletett költőt és ihletett tartalmat konferált fel főtiszteletű Steinbach József püspök úr a zsúfolásig telt tatai református gyülekezeti teremben.

Gitár, dal, vers és egy zseniálisan fájdalmas életmű a születéstől a halálig. Ez várt azokra, akik Vecsei H.Miklós és Balla Gergő előadására ültek be, de nem is csak ez, hanem a közös Lélekből való merítés és az abba való beleolvadás. A gitár, a két szék és a két mikrofon pőre látvány volt ugyan a színpadon, ami történt mégis tele volt érzéssel, mozgással, mélységekkel és magasságokkal. Talán nem is csak a költő életműve, a színészek tehetsége vonzotta erre az estére a nézőket, hanem a szeretetlenség gyötrelmes tapasztalata és a szeretet iránti állandó kolduséhség. Ebben találhattak sorstársra, feloldozásra és végül talán szeretetre is.

Erlitz Anita
_________________________________________________________________

Élni jó! Az élő Igével – Beszélgetés Visky Andrással

 

A szombati REND-nap egyik csemegéjének számított számomra a Visky András íróval való beszélgetés a tatai református templomban. A kérdező Horváth Gergely volt, író, újságíró, rádiós műsorvezető, a Gondolatkertészet Blog szerzője, aki a kultúrát kultiválja, kutatja, műveli és magvetőként terjeszti. Beszélgetőtársa Visky András Kossuth- és József Attila díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus, az Élő Ige évének fővédnöke.

Az első kérdés arra irányult, hogy milyen gyakran olvas Bibliát. Kiderült, hogy naponta 6 órát, hiszen írja a Kitelepítés regény folytatását, ami egyfajta Biblia átírás is. Maga a Szentírás olvasása elválaszthatatlan az ő írói munkásságától. Mit jelent számára, hogy a Biblia szent írás? Azt, hogy a Szentlélek olvassa bennünk, Ő visszhangoztatja bennünk az Igét. Olyan könyv, amely megszünteti magát, mint könyvet, hogy hangot halljunk helyette. Ez történik akkor is, amikor a lelkész eltűnik a szószékről és helyette ez a hang szól. Az a legfontosabb, hogy jelen idejűvé tegyük az Igét.

Sok szó esett a Kitelepítés című regényéről, amely az ő családtörténete. Két éves volt amikor a református lelkész édesapját, Visky Ferencet 22 év börtönre ítélték, őt pedig az édesanyjával és hat testvérével kitelepítették a Duna deltába, a romániai Gulagra. Érdekes volt hallani az elmondottakból, hogy neki nem voltak azelőttről életélményei, ő belecsöppent abba az abszurditásba, ami egyben a valóság volt és így nem vágyott vissza valahová, mint például a többiek, csak az apjára vágyott. A könyv arról is szól, hogy még megvan a gyermek létezés iránti bizalma. Nagyon hamar megfogalmazódott benne a regényírás gondolata, de 17 évnek kellett eltelnie, amíg ezt megírta. Ahogy ő fogalmazott viccesen – mivel a humor végigkísérte ezt a beszélgetést: „Én nem vagyok egy virtuóz író, de ezt a könyvet 17 év alatt kiráztam a kisujjamból.” Az írás számára lelki gyakorlatot jelent, mint minden az életében. Nem számított a könyv sikerére, ahogy ő fogalmazott: hetedik gyermekként írta meg a visszaemlékezést, amely eddig 7 kiadást ért meg és 7 díjat nyert vele (Horváth Gergely pedig erre megjegyezte, hogy a nyolcadik utas a halál).

A Kitelepítésben sok a biblikus elem, hiszen van benne fogság, feltámadás, ítélet, de összességében egy megváltástörténet. A hívő embert onnan ismerjük fel, hogy kinek az ölébe esik, mert a bukásai is a megváltásról beszélnek, míg a nem hívőnek a kétségbeesésről.

 Arra a kérdésre, hogy élni jó-e azt a választ kaptuk, hogy igen, mert ez a világ a lehetséges világok legjobbika azáltal, hogy ez a megváltás helyszíne, ahová Isten nem egy bérest, hanem az egyetlen Fiát küldte el. Az angyalok is irigykedve néznek ránk a megváltás miatt. Élni jó, mert nincs más alternatívája. Életre vagyunk elhívva.

Sisakné Páll Klára

__________________________________________________________________

12 kereszt- Vezetett kiállítás a végén szívbe markoló döbbenettel

Amit a kiállításon láthattunk nem más, mint hiteles története egy magasságokat és mélységeket megélt művésznek, akinek életútjáról, ha nem is tudunk sokat, de kiállítása által összhangba kerülünk, és együtt dobban a szívünk a kereszt szimbólumában.

Amit végig járhattunk több alkalommal a REND folyamán a Tatai Református Gimnázium aulájában nem 12 stáció volt Jézus szenvedéstörténetéről, hanem valóban a kereszt, mint mindenhol fellelhető szimbólum.
Amit láthattunk:

1. A közösségek keresztje

2. Az ölelő Krisztus keresztje

3. A Szentírás keresztje

4. Tudomány és hit keresztje

5. Az ajtó keresztje 

6. A bor és kenyér keresztje

7. A lepel keresztje

8. A mesterséges intelligencia által generált keresztek

9. A modern kereszt

10. A privát kereszt

11. A magvető keresztje

12. Lábnyomaink keresztje

Hogy mi volt a végén döbbenetes? A foszforeszkáló lábnyomaink által rajzolt kereszt, mely jelképezte, hogy szerte e világban magunkkal visszük Isten megváltó kegyelmének üzenetét.

Erlitz Anita

__________________________________________________________________

Kata és Zsófi bábelőadás


Lebilincselő tárgyanimációs performansz nézői lehettünk a Sátorszínpadon szombat délután.

A díszletek dobozokból, a szereplők fonalgombolyagok. Akik életre keltik őket, Birkás Zsófia, a Pápai Református Gimnázium igazgatóhelyettese, drámapedagógus és Balázs-Valler Kata bábszínész, bábrendező, a Pápai Református Gimnázium bábszakkörének vezetője, a Hermethia Puppets bábos társulás alapítója.

Bora Levente szövegkönyve alapján találtuk benne magunkat Vince és Gréti világában. A drámajátékon keresztül anélkül érintettünk súlyos gyerekkori traumákat, hogy a velük járó fájdalmat újból át kellett volna élnünk.

Vince, az elhanyagolt kis „kocka”, aki azt érzi, hogy nem eléggé fontos a szülei számára, és Gréti, a megárvult, bűntudattal küzdő kislány, együtt szöknek el, hogy megkeressék a csupa nagybetűvel írt TETEREZS-t, amiről Gréti nagymamája elárulja, hogy akkor is összeköti az embereket, ha távol vannak egymástól. Kalandos útjuk végül hazavezeti őket, ahol megtalálják TETEREZS-t is, aki nem más, mint a SZERETET.

Nagy Viktória

_________________________________________________________________

Bajcsi Norbert – Szenvedéllyel - Utam a drogoktól a velünk élő Istenig
Könyvbemutató

Tavaly jelent meg Bajcsi Norbert “Szenvedéllyel” című könyve a Kálvin kiadó gondozásában. A könyvről és az abban bemutatott életútról, szenvedélybetegségről és szabadulásról Bella Péter lelkész beszélgetett a szerzővel és Krisztu Gábor addiktológiai konzultánssal.

A beszélgetés során Bajcsi Norbert őszintén és a nehéz kérdéseket nem megkerülve osztotta meg élettörténetének mélységeit és megtérésének történetét – hasonlóan könyvének hangvételét ez. Krisztus Gábor, aki maga is szabadult szenvedélybeteg, szenvedélybeteg ékkel foglalkozó szakemberként tette ehhez hozzá gondolatait, tapasztalatait.

A beszélgetés nem csupán a szenvedélybetegségről szólt, hanem a megtalált Istenről, a megtérés útjáról is. Ahogy a könyv, úgy ez a beszélgetés is bizonyságtétel volt egy Krisztustól új életet kapó embertől.

Bella Péter

______________________________________________________________

Pannonia Reformata Múzeum gyerekprogramja


Géniusz a pápai református Ótemplom egere hívogatta a DRETGY – Pannonia Reformata Múzeum gyermekasztalához a családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Te is lehetsz tanítvány! -  felhívással egy dunántúli (Ajka, 1947), napraforgós, úrihímzéssel készült terítő adta a gondolatot, hogy a motívum üzenetét kibontva, játékos formában vigyék közelebb a gyermekekhez az evangéliumi örömhírt, őseink szimbólumokba rejtett üzenetét.
Megtudhatták, hogy a napraforgó az Istenimádás szimbólumaként lett a tanítványok jelképe.

A múzeum Szőlőszemezgető küldetésébe ezúttal a református egyházi év ünnepein keresztül, a bibliai jelképkirakó, illetve a kedvenc bibliai történetekből színezhető, majd összeállítható füzet elkészítésével kapcsolódhattak be a gyermekek. A gyermeksziget többi asztalánál a Tatai egyházmegye segítői készültek kézműves tevékenységekkel: gyöngyfűzéssel, gyurmázással, zsákvirág, csákó, valamint zseníliafigura készítéssel.

Halászné Kapcsándi Szilvia

___________________________________________________________________

Református utca


A REND rendetlen részének tűnhetett a Református utca. No, nem a standjai miatt! Hiszen szinte az egész rendezvény alatt igényesen elrendezett házikókat látogathatott végig a Református utcában barangoló.

Képviseltette magát az egyházi írott sajtó valamennyi képviselője úgy, mint a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, Pápai Református Teológiai Akadémia, Kálvin Kiadó, Reformátusok Lapja és más kiadók. De jelen voltak a különféle missziós szolgálatok munkatársai, alapítványok, iskolák képviselői. Láthatott az arra járó szebbnél szebb kézimunkákat, ásvány, gyöngy és üveglencsés ékszereket. Kóstolhatott mézet, bort és levendulából készült termékeket, míg a legkisebbek arcfestésre kérhették meg szüleiket. A rendetlenség inkább a zsivajból és ide-oda cikázók embertömegből fakadt. Ám ez az alkalom tökéletesen megfelelt arra, hogy rég látott ismerősökre bukkanjon az ember, és a viszont látás örömnek hangot adva akár még fel is tartsa kicsit a mögötte haladókat.

Erlitz Anita

__________________________________________________________________

Reményik Sándor verseiből a Tatai versbarátok műsora

 

A két világháború közötti erdélyi magyar líra kiemelkedő alakja Reményik Sándor (Kolozsvár, 1890. augusztus 30. – Kolozsvár, 1941. október 24.) Életét egymásra hatóan két tényező határozta meg: keresztyénsége és magyarsága. Verseit a fél évszázados kényszerű elhallgattatás sem tudta feledtetni…

Költészetében nem kizárólag a szavak, a „téma” ad vallásos jelleget, bár ilyen is akad nagyszámban. Lírája sokkal mélyebben istenes... Önmagára nézve gyötrődik, panaszkodik, sír, kétkedik, majd sugárzik – és nem hisz. De kínzó betegségek közötti örökös gyengeségében – Kolozsvár, Nagyvárad, Budapest és Pécs kórházai és klinikái a tanúi ennek – keresi és gyűjti az életerőt, hogy szolgálni tudjon azoknak, akik figyeltek reá. Olyan, de olyan sokszor volt szomorú. Egy életen át küzdött a szomorúság ellen. Kicsi gyermekkorában kérdezte – édesanyja jegyezte fel – : „miért szomorú a fűzfa? Mikor nem lesz szomorú?” – Emlékkönyvszerű kalendáriumában kedves bejegyzést őriz: „a derűs életörömnek és békességnek egy titka van csupán: visszavonás nélkül horgonyt vetni Istenbe…”

Az Isten közelében című kötetének előszavában Koren Emil, az ismerős jóbarát - nagyon pontosan rámutatva költészetének lényegére – így fogalmaz a költőről: „Reményik verseinek parázsló fényében rácsodálkozunk arra a költőre, aki látta és felismerte a világ világosságának ragyogását.”

A Tatai versbarátok műsora Reményik Sándor e parázsló fényében látta a közönséggel ezt a felülről jövő ragyogást.

„Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.” (Reményik Sándor: Csendes csodák)

Márton Gergely

________________________________________________________________

“Van emberem!” – a Dunántúli Református Lelkigondozói Szolgálat (DRESSZ)


A Dunántúli Református Lelkigondozói Szolgálat két munkatársával, Szépné Czippán Noémi és Szakács Gergely lelkészekkel, lelkigondozókkal beszélgetett Bella Péter.

A beszélgetés során szó volt a DRESSZ létrehívásáról és történetéről. A szolgálat célja, hogy a Dunántúli Református Egyházkerület területén valós segítséget tudjanak nyújtani hálózatként, kompetens szakemberekkel olyan embereknek, akiknek az élete, a házassága krízisbe jutott, megakadt. A szolgálat munkatársai egyéni lelkigondozói folyamatokat is vállalnak, csoportokat is indítanak (például gyászfeldolgozó csoportokat).

A lelkigondozói munka része a hit is, hiszen a szolgálatot vállaló munkatárs élő istenkapcsolattal, a másikért imádkozva vesz részt a beszélgetésekben.

A Dunántúli Református Lelkigondozói Szolgálat építkezése tart, fontos feladat, hogy minél többen halljanak gyülekezeteinkben erről a lehetőségről, hogy aki úgy érzi, egyedül van élete válságában, hogy nincs embere, bátorítást kapjon a segítségkérésre, egy lelkigondozóval való találkozásra.

Bella Péter

________________________________________________________________

"Orgonajam" Veszprémi Református Egyházmegye Orgonaalapjának művészei előadásában


Az orgonaalap fiatal művészei arra szövetkeztek, hogy a Veszprémi Egyházmegye azon gyülekezeteinek segítenek, akik tenni akarnak gyülekezeti éneklésükért, egyházzenéjükért. Az anyagi segítségnyújtás mellett törekednek közösen megkeresni a legmegfelelőbb megoldást, és ennek megvalósításához a legmegfelelőbb szakembereket.
Egyházmegyéjükben 21 sípos orgona és valamivel több digitális utánzat mellett több, mint 30 harmónium, 7-8 szintetizátor és néhány zongora, pianínó, elektromos zongora van gyülekezeteink birtokában. Az orgonaalap tagjai fontosnak tartják, hogy az általuk biztosított anyagi források mellett hangszerfelújításokat és -beszerzéseket célzó pályázatok megírásában is részt vegyenek.

Az ifjú zenészek céljaik elérésére jótékonysági koncerteket tartanak, 2022-ig több, mint száz koncertet szerveztek már, több, mint 4 millió forint bevételt könyveltek el és közel ugyanennyit pályáztattak ki gyülekezetekbe.

A REND közönségének ennek a több száz koncertnek az „eszenciáját”, az összefoglalását hozták el, egy közös örömzenélés keretében.

A katolikus templomban Küronya Veronika, Sipos Csaba, Varga Áron és Kovács Botond Bence játszott többek között Bach, Brams, Nicolaus Bruhns darabokat.

Az orgonaalap meghívására a közelmúltban hazánkba látogatott Sietze de Vries holland orgonaművész, aki leginkább a reneszánsz és a barokk stílusában ismertté vált híres orgonaimprovizációival. Az ő munkássága késztette Sipos Csabát is az improvizációra, ebből is ízelítőt adott a koncerten.

Márton Gergely

______________________________________________________________

 

Miénk a színpad – délután is!

Változatos programelemekkel folytatódott a 2024-es REND Miénk a színpadja. Örömmel, életkedvvel és komolyan véve a feladatot álltak színpadra a fellépők A nemesszalóki Senye Ilona meseterapeuta mesemondását követően az Ujvári János Református Szeretetotthon Idősek Otthona Jobaháza intézményegységének Öröm tánccsoportja ülőtáncos produkcióval ajándékozta meg a nézőközönséget, ahol szinkronmozgással szálltak a fehér pom-pomok.

A Kaposmérői Református Egyházközség színjátszó csoportja „Elek apó mesecsokra” címmel három Benedek Elek mesét játszott el. A soknevű királyfi, Az ördög barázdái és A bújdosó macska történetébe a gyülekezet apraja-nagyja szívét-lelkét beleadta, hogy mosolyt csaljon a nézők arcára. Őket követte a kaposmérői Mikrokozmosz Református Alapfokú Művészeti Iskola változatos bemutatója, amit a Körtönye néptánccsoport somogyi táncai nyitottak meg. Egy furulya trió német népdalvariációkat, egy furulya duó Mendelsshon dallamokat adott elő. A társastáncos tagozat tanulóinak latin táncai (samba, cha-cha-cha, rumba és jive) után szatmári táncokkal zárták műsorukat.

„Táncra lábam…” címmel állt színpadra a Pápai Református Kollégium „Tánc-Lánc” Alapfokú Művészeti Iskolája és a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület ifjúsági csoportja, hogy fergeteges néptáncával nyűgözze le a nézőket. A néptáncot népdalcsokor követte a nemesgörzsönyi Vargha Gyula Református Óvoda és Általános Iskola tanulóinak citera előadásában.

A fellépők sorát az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola Borbolya citerazenekarának és Pipacs néptáncegyüttesének „RENDes Tinódi” című közös műsora zárta.

Az bizton állítható, hogy aki ma járt a tatai Güntner Arénában, örömteli pillanatokat kapott ajándékba a dunántúli református gyülekezetek és intézmények által.

Kutasiné Molnár Boglárka

_________________________________________________________________

 

Élni jó! Kinek a kezében van az életünk - megtartott élet és a megtartó Isten – Gerecsei Zsolt


Gerecsei Zsolt ácsi lelkipásztor élete, aki nem mellesleg a Tatai egyházmegye esperese, megtartott élet. A megtartó Isten esperes urat nemcsak megszólította, elhívta a lelkészi szolgálatra Lábatlanból, hanem mindvégig meg is tartotta a Tatai egyházmegyében. Hozzáillő társat is adott a családalapításhoz, a szolgálathoz Judit asszony személyében.  Akinek az életét Isten tartja a kezében, az tudja megtartani és megtartatni Isten rendjét családjában, rábízott gyülekezetében vagy az egyházmegye gyülekezeteiben. Így válhat a megtartott élet mások számára is megtartóvá. Esperes Úr ebből a tapasztalati háttérből tett bizonyságot előadásában a megtartó Istenről.

Mondandójának fő gondolata az volt, hogy sosem volt könnyű kereszténynek lenni a világban és sajnos most sem az. Jó élni, vagy jó, hogy élünk? Ez nézőpont kérdése csupán? Mert még véletlenül se gondoljuk, hogy van olyan, hogy minden jó! De a hitvallás segít és átvisz a nehéz helyzeteken. Az embert és az állatot is megtartja az Úr, mert nála van az élet forrása. Az Isten kezében van a megtartás. érdekes, hogy ugyanazt a görög kifejezést a reformátusok Megtartónak fordították, míg a katolikusok Üdvözítőnek. Ugyanezt a szó a héber szövegben győzelemre segítőként jelenik meg. Egy szó csupán, de mennyi jelentéssel bír. Az ember legnagyobb baja, hogy elidegenedik a teremtett világtól. Idegenek vagyunk egymásnak is, és mindenek, ami értékes és szép. Ahogy mi eltávolodunk a világtól, a világ is eltávolodik tőlünk. Nem fogad be és nem táplál többé, mert műviek lettünk és műanyagokat eszünk.  „A te hited megtart/ott téged!”- ez lehet az egyetlen reménységünk ebben a világban.

Horváth Mihály

________________________________________________________________

Hiszem, ha látom – Mészáros Péter látványos kísérletei

A REND egyik leglátványosabb és legérdekesebb előadását minden bizonnyal Mészáros Péter a pápai református gimnázium fizikatanára és győrszabadhegyi presbiter kísérletei nyújtották. A Tanár úr szerint fontos a fizika népszerűsítése, hiszen - ahogyan az életben minden, úgy a hit is szoros összefüggésben áll a fizika tudományával, és kísérletek által a Szentírás gondolatai is kiválóan modellezhetők. A hit és a tudomány nem ellentétesek egymással. A teológus és a természettudománnyal foglalkozó szakember a teremtett világot más-más szemszögből kutatja egymást kiegészítve. A mennyei szabásmintát követve az Úr Isten tágas térre szeretne bennünket vezetni, hogy ne csak síkban gondolkodjunk, hanem térben és más dimenzióban is és ezáltal a teherhordozás is könnyebbé válik az Úr által, lásd Máté 11, 28-30. Következzék a teljesség igénye nélkül néhány kísérlet és azok tanulsága:

Az első, legkönnyebben "víztornádó"-néven leírható kísérlet, mely egy vizespalack kiürítésének leggyorsabb módját szemléltette egy nagy örvénnyel, Péter apostol szavaival állt összefüggésben: "Józanok legyetek és vigyázzatok. Ellenségetek, a sátán, ordító oroszlán módjára ott kószál mindenütt, és keresi, kit nyeljen el. Erősen álljatok neki ellen a hitben, hisz tudjátok, hogy testvéreiteket is ezek a szenvedések érik a világban."

A nyomozásra is alkalmas, becsapós kincskeresőgép igazából egy nyomásmérő volt. A nyomásmérős kísérlet a thesszalonikiakhoz írt első levél által józanságra -"de mindent vizsgáljatok meg: a jót tartsátok meg, a gonosz minden fajtájától tartózkodjatok.", míg az egymást felfújó léggömbökkel elvégzett megfigyelések az Úr csodás működésére, kifürkészhetetlen útjaira, és arra hívták fel a figyelmet, hogy az Isten által adott erővel minden akadály leküzdésére képesek lehetünk.

A tűztornádó kísérletnek az volt a lényege, hogy ahhoz, hogy kialakuljon ez az egyméteres tűzspirál, kell az a természeti törvény amit az Úr teremtett bele ebbe a világba. Saját erőből sokminden nem sikerül, de az Ő segítségével igen. Ő jobbat akar adni nagyon sokszor, amit én elképzelek, mert Ő könyörülő Isten.

A lézersugaras kísérlet tanulságaként párhuzamot vont a Szentlélek munkálkodása és az emberek ténykedése között. A lézernyaláb vonala láthatatlan, ez maga a Szentlélek. De az emberek munkálkodása által, ami füstgép segítsével történt, láthatóvá válik. Legyünk mi is ilyen áldott eszközök a Szentlélek kezében.

A Tanár úr előadására végig a mély hit és az eredeti humor volt jellemző, élvezhetővé tette a fizikát a kissé szkeptikusok vagy a kevésbé fogékonyak számára is, igazi élményt nyújtva a kísérletekben résztvevőknek, vagy csak az azokat nézőknek.

 

Kovács Ádám, Sisakné Páll Klára

_______________________________________________________________

Máshangon - Református énekek jazz feldolgozásban

Szombat kora délután a Kossuth téren felállított Pódium színpad közönségének különleges élményben lehetett része.

Domschy Mercédesz és Péntek Attila úgy ültetik bele a regtime műfajba a régi, református énekeinket, hogy miközben megőrzik azok zenei és gondolati tartalmát, létrehoznak egy kapcsolópontot régi és új között.

Az, aki templomi orgonakísérettel szokta meg ezeket az énekeket, ismerősként talál rájuk. Ahhoz pedig, aki először hallja őket, a fülbemászó dallam hozza olyan közel az evangéliumi üzenetet, hogy azt magával is tudja vinni a hétköznapjaiba.

Nagy Viktória

_________________________________________________________________

Mécsvilág – kiállítás és vásár

 

Szemet gyönyörködtető, lelket melengető, hitet tápláló kiállításban részesülhetnek a konténerterembe látogatók a Mécsvilág Keresztyén Művészkör jóvoltából. 2000-ben alakultak, céljuk a hittel való alkotás és az evangélium közvetítése volt. Mára ketten maradtak az alapítótagok közül: Láng-Miticzky Katalin textil- és képzőművész, illetve M. Kiss Katalin aranydiplomás kerámiatervező művész. Az ő alkotásaikat láthattuk.

Az M. Kiss Katalinnal folytatott beszélgetés igazából egy bizonyságtétel volt részéről, amelyben elmondta, hogy 50 évesen tért meg és adta át életét Jézusnak. Onnantól kezdve az volt a kérdés, hogy mi az Úr szándéka vele, hogyan tudna méginkább Krisztusnak élni és az evangéliumot közelvinni az emberekhez. Egyik kedvenc motívuma a levél, mint kettős üzenethordozó. A levélben a Teremtő keze nyomát látja, az erezete, a levél sokfélesége, páratlansága utal a Teremtő sokszínűségére, amely emlékezteti őt arra, amilyen módon az Úr az embereket is sokfélének teremtette meg: ahogy nincs két egyforma levél, úgy nincs két egyforma ember sem. Nagyon kifejező volt a 2 Korinthus 4, 16 alapján megalkotott levél-kompozíciója, amely az elmúlás-reménység témakörében nyújt maradandót és ad vigasztalást: Azért nem csüggedünk; sőt, ha a mi külső emberünk megromol is, a belső mindazáltal napról-napra újul. Mert a mi pillanatnyi könnyű szenvedésünk igen-igen nagy örök dicsőséget szerez nékünk; Mivelhogy nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra; mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók. Az egyedi, bibliaidézetekkel ellátott kerámiák a helyszínen megvásárolhatóak.

Kálmán Attila idejében a tatai gimnáziumban kiállítás nyílt a munkáiból és azokból néhány darab mind a mai napig látható.

Láng-Miticzky Katalin alkotásai is komoly üzenetet, lelki megnyugvást közvetítettek a látogatók felé. Jó volt ide betérni minden szempontból.

Sisakné Páll Klára

_________________________________________________________________

Gyerekkoncert

 

Szombat délután a Sátorszínpadon, az egyik legismertebb hazai keresztény énekes-dalszövegíró-zeneszerző, Pintér Béla adott koncertet, nem csak gyerekeknek. Hamar megtelt a sátorszínpad.

Már az első dalból megtudtuk, hogy rólunk van szó, mert a minket szerető Isten számára mindannyian fontosak vagyunk, az is ugyanúgy, aki éppen elveszettnek érzi magát.

Pintér Béla dalaiban egyaránt megjelenik a biblikus üzenet és a mély, személyes megélésből fakadó bizonyságtétel. Fanyar humorával és öniróniájával a felnőttek szívébe is belopja magát.

Az alkalom egyik derűs pillanata volt, amikor a gyerekek kitartó unszolásának engedve, egy karácsonyi dal következett, a Gyere el a jászolhoz. “Miért is ne ünnepelhetnénk június 22-én azt, hogy Megváltó született nekünk?” - így vezette fel a szokatlan időpontban felhangzó dalt az előadó.

Zárásként emlékezetes élményt adott a gyerekek számára, hogy a színpadra állva, együtt énekelhették a Szeretet nem fogy el kezdetű dalt.

Nagy Viktória

_________________________________________________________________

Pécsi Gospel Kórus

Több színben pompázó felöltő, szinti, gitár, dob és testet-lelket megmozgató ritmus fogadta a Pécsi Gospel Kórus koncertjére érkezőket, akik a tatai Kőkúti sportcsarnokban mellettük tették le a voksukat a sok párhuzamosan zajló program közül. Az előadás technikai okokból ugyan kicsit késve kezdődött, végül minden bizonnyal senki nem bánta a kellemetlenséget. A kezdetben a pécsi evangélikus gyülekezet egyetemistáiból álló csapat idővel ökumenikussá vált, mára pedig katolikus, református, baptista és pünkösdi tagokkal áldja Isten nagyságát egy olyan műfajban, ami tőlünk, európai emberektől talán első gondolatra távol áll. Nem úgy első hallásra! A zene nyelvén mindenki megélhette, hogy ahogy egyazon ritmusra jár a kezünk-lábunk, úgy egyazon krisztustest tagjai is vagyunk bárhonnan is érkeztünk. A gospel műfaja mind zeneileg, mind szövegben annak jóhírét hivatott közvetíteni, hogy szabadító Atyánk van az Úr Jézusban. Szóljon angol, magyar vagy bármely nyelven, általuk mindenki érezhette ennek bizonyosságát.

Erlitz Anita

__________________________________________________________________

 

Mitől függ a boldogságunk? - Schindler Zsófia


Schindler Zsófia pszichológus szakember legfőbb érdeklődési területe a hit és pszichológia kapcsolata. Mitől függ a boldogságunk című előadására megtelt a tatai református gimnázium ebédlője érdeklődőkkel. Nem csoda, hiszen kit ne érdekelne ez a kérdés, pontosabban a válasz egy hozzáértő embertől.

Mindannyian vágyunk a boldogságra, és számos kérdés is ott motoszkál bennünk ezzel kapcsolatban. Valóban a boldogság az élet célja, mint sokan gondolják? Bárki lehet boldog? Miért boldog valaki betegen vagy szegényen, míg más egészségesen és gazdagon sem az? Egyáltalán, mi a boldogság?

Schindler Zsófia előadásában rávilágított, hogy a boldogság nem futó érzelem, hanem sokkal inkább állapot, s feltétele nem a jólét, hanem a jóllét. A „jól érzem magam az életemben” állapota pedig sok mindentől függ. Felerészben éppenséggel öröklött képesség, a környezeti tényezőkön valójában csak 10%-ban múlik.

Amiért tehetünk, az az a 40% tudatos cselekvés, amire hatással tudunk lenni az életünkben, amit fejleszthetünk, amin változtatni tudunk. A pszichológus szakember ennek lehetőségeit osztotta meg a hallgatósággal. Ilyen az, ha valaki igaz életcélt talál magának, ha képes a hálára – és nem csak a panaszra – a múltjában történtekért, ha tud megbocsátani, ha képes a jelen ajándékait élvezni, ha szert tesz önismeretre és önelfogadásra és nem ássa el a tálentumait.

A tanulságos előadást feszült figyelemmel követte és nagy tapssal köszönte meg a hálás közönség.

Némethné Sz. Tóth Ildikó

____________________________________________________________________ 

Élni Jó!- A teremtett világ védelme


A keresztyén identitás és környezetvédelem témakörében hallhatott előadást, aki a Tatai Református Gimnázium ebédlőjébe érkezett délidőben. Szűcs Attila vezetésével apa és fia, idősebb és ifjabb Gyimóthy Géza hívták közös gondolkodásra mindazokat, akik nem csak szavakban, de tettekben is felelősséget vállalnak az Istentől ránk bízott világért. Ifj. Gyimóthy Géza elmondása szerint a 25-26. órában vagyunk, ami a környezetvédelmet illeti. Az évtizedek óta terítéken lévő témát nem szabad csupán politikai kérdésnek tekinteni, hiszen a bőrünkön tapasztaljuk a klímaváltozást, de nem is lehet csupán újabb gépek gyártásával orvosolni azt, amit gépekkel tettünk tönkre. Kötelességünk a teremtett világ szolgálata, és ez magában foglalja a túltermelés, túlfogyasztás és pazarlás témakörét.

A teremtett világ önmagában jó, hiszen a Szentírásban is ezt olvassuk. Az emberi szemléletmódon kell változtatnunk, és mindaddig nem lesz változás, míg az Istennel nem rendeztük kapcsolatunkat.

Erlitz Anita

____________________________________________________________________

Hitben élni jó – Hortobágyi T. Cirill


Hortobágyi T. Cirill, Pannonhalmi Főapát, bencés szerzetes tartott előadást a református templomban „Hitben élni jó” címmel. Szólt a hit és a boldog élet kapcsolatáról, utalva a szerzetesi élet jellegzetességeire is, de hangsúlyozva annak minden keresztény számára érvényes igazságát.

A hit az ember számára egyszerre lehet lélektáplálék, közösségi megtartó erő és küldetés is. A keresztény értékek és erények, mint hit és erkölcs, család-, haza- és istenszeretet nem lehet csupán hangoztatott ideológia, hanem megélt valóság kell legyen.

Főapát úr szólt a négy ősi szerzetesi erényről, amelyek nagyon jól alkalmazhatók és érvényesek a ma keresztényei számára is. Az első az engedelmesség, amely voltaképpen az együttműködési készséget jelenti egy közösségen belül. A második az alázat, amely helyes önismeretként, egészséges, elfogadott énképként érthető. A harmadik a „jó buzgóság”, amely kreatív tettrekészségként fordítható, és végül a hallgatás, amely az Istenre, a másik emberre, az eseményekre irányuló kifinomult figyelmet jelenti.

A bencések számára is egyformán fontos a hagyomány, a gyökerek megőrzése és a megújulásra való készség, képesség. A hívő élet nem egyenletesen könnyű, az Egyház, Isten vándorló népe számára a hit útján mélypontok is lehetnek, vannak. Ugyanakkor ez a tanulás, fejlődés útja is a Szentlélek erejében és vezetésében.

Az elhangzott előadás magával ragadó, közvetlen stílusa, mély és egyetemesen érvényes keresztény igazságai nagy tetszést aratott a templomot megtöltő hallgatóság körében.

Némethné Sz. Tóth Ildikó

_________________________________________________________________

Van életöröm, az Úrban!


A REND központi istentisztelete a Kossuth téren volt, ami teljesen megtelt az ige hallgatókkal. A többezres gyülekezet Steinbach József püspök, a zsinat lelkészi elnök prédikációjára figyelt, aki mintegy összegezte a tatai REND üzenetét: Élni jó!

„Uram, szereteted az égig ér, hűséged a fellegekig. Igazságod olyan, mint a hatalmas hegyek, ítéleteid, mint a nagy mélység, embert és állatot megtartasz, Uram. Mily drága a Te szereteted, Istenem! Szárnyad árnyékába menekülnek az emberek. Dúslakodnak házad bőségében, örömöt árasztasz rájuk, mint patakot. Mert nálad van az élet forrása, a Te világosságod által látunk világosságot.” (Zsoltárok 36,6–10)

Felidézte a két évvel ezelőtti fesztivál igei mottóját: Örüljetek, az Úrban! „Mindkét felszólítás bibliai, életmentően fontos, sok tekintetben aktuális. Ha pedig a két isteni biztatást egyesítjük, az így hangozhatna: Életöröm az Úrban, az Úrral” – mondta a püspök kiemelve, hogy biblikusan aktuális az Úrban való életöröm, hiszen a Szentírás fő üzenete is az evangélium, a megújított és örök életörömöt ajándékozó Isten örömhíre.

A 36. zsoltár minden sora azt zengi, hogy élni jó, mert Isten szeret minket, ha pedig Ő szeret bennünket, akkor életörömünk forrása kiapadhatatlan. A zsoltáros arról szól, hogy milyen az Isten kiapadhatatlan életörömöt ajándékozó szeretete: Isten szeretete égig érő szeretet, Jézus Krisztus drága vérén szerzett szeretet, hűséges, tetten érhető szeretet. Isten szeretete életet ajándékozó szeretet, amely megújítja és öröklétre üdvözíti az életünket. Jézus Krisztus tökéletes áldozata jelzi, hogy nekünk már nem szabad semmiféle ügyért, önző és jelszavas áligazságért beáldozni egymást.

Steinbach József összefoglalva úgy fogalmazott, hogy Isten szeretete megtartó szeretet, Jézus Krisztus a Megtartó. Ahogy a kőrőshegyi Völgyhíd megtartja a mélység fölött autózókat, akik sokszor ezt észre sem veszik, úgy tart meg bennünket az Isten szeretete, minden mélység fölött.
„Ő nem enged elveszni! Kapaszkodjunk az Úr megtartó kegyelmébe, mégpedig azzal a bizonyossággal, hogy Ő akkor sem enged el minket, ha mi, törékeny hitünk idején, elengednénk az Ő kezét. Minden okunk adott az életörömre, mert Isten szeretete határtalan, drága véren szerezett, hűséges, örök és új életet ajándékozó, megtartó szeretet”.

Könyörögjünk élő hitért, amely megragadhatja az Isten szeretetét, és viszontszeretheti az Istent, hiszen ez minden életöröm forrása. Hit nélkül nincs új és örök élet sem, csak az Úrban adatik életöröm… Könyörögjünk azért, hogy miként Isten szeretett bennünket, úgy szerethessük mi is egymást, mert egymás szeretete maga az életöröm. Könyörögjünk azért a dúslakodó életörömért, amelyben az Isten megadja minden napra azt, ami szükséges. Ez a dúslakodás az Isten gondviselő szeretetében való bizalom, amely megszabadít minket minden aggodalmaskodástól és kishitűségtől; tudván, hogy azoknak, akik az Istent szeretik, minden a javukra van. Ez a dúslakodás az örök élet tágasságában, azaz hitben megélt bőség.

„Isten szeret minket. Isten égig érően határtalan, drága véren szerezett, hűséges, örök-és új életet ajándékozó szeretettel szeret minket. Van életöröm, az Úrban! Kérjük el és adjuk tovább ezt az életörömöt!”

A szabadtéri istentiszteleten szolgált Nemes Pál egyházkerületi főgondnok, Máté László lelkészi főjegyző, Farkas Gergely elnökségi tanácsos, Gerecsei Zsolt, a Tatai Református Egyházmegye esperese, Szabó Előd tatai lelkipásztor. Énekszolgálatot az egyházkerület kórusa, Veresné Petrőcz Mária karnagy vezetésével, zenei szolgálatot Pécselyi Király Imre zenekar végzett.

Az istentisztelet perselypénzét a REND közössége a kárpátaljai lelkészek megsegítésére ajánlotta fel.

 

Márton Gergely

_________________________________________________________________

A Dunántúli Nőszövetség alkalma – Kőkuti Sportcsarnok 

A dunántúli református textíliák üzenete – Halászné Kapcsándy Szilvia Pódiumbeszélgetés Dr. Simonovics Ildikó divattörtésnész múzeulógussal

Az év eleji tisztújítás után a Nőszövetség vezetése rögtön nagy kihívásokkal találta szemben magát. 2024. júniusára fel kell készülni.  Az egyik feladatunk az volt, hogy a REND hagyományainak megfelelően, megmutassuk magunkat a dunántúli reformátusok nagy seregszemléjén, lehetőséget teremtsünk a kerületi nőszövetségi csoportok találkozására. De ezen túl szerettünk volna speciálisan a nők/ asszonyok érdeklődésre számot tartó programra is hívni jelenlegi tagjainkat, leendő és érdeklődő testvéreinket.

A nőszövetségi faházban több nőszövetség tagjaival lehetett találkozni a szombati nap során, akik az érdeklődőkkel való beszélgetés, saját helyi csoportjuk bemutatkozása mellett jótékonysági vásár keretében megvásárolható kézműves termékeik segítségével tettek tanúbizonyságot, hogy a Nőszövetség szolgálatának a gyülekezeti „gazdasszonyságon” túl milyen fontos része pl. a gyüleketi határokon túlnyúló diakónia is, hiszen a befolyt összeggel a Dunaalmási Szeretetotthont szeretné támogatni a Nőszövetség.

A Nőszövetség alkalmán köszöntöttük a leköszönő vezetőséget, hálát adtunk P.Tóthné Szakács Zita elnök és röviden bemutatkozott az új vezetőség is: Mayerné Pátkai Tünde elnök, Pálfi Zsuzsanna elnök-helyettes és Lakó Julianna titkát. Szeretnénk megújítani, frissíteni a Kerületünkben a nőszövetségi munkát, felhívni a figyelmet, megmutatni azt, hogy mit tud hozzátenni a nők amúgy is jelentős gyülekezeti szolgálatához manapság ez az országos, sőt határokon átnyúló szövetség.

És hát mi kell a nőknek? – tettük fel mi is a nagy kérdést. Szeretjük a szép textíliákat, mert ezek teszik szebbé környezetünket, otthonná a házainkat, akár az Isten házát is. És nem mindegy az sem, hogy mi van rajtunk sem a hétköznapokban, de pláne nem életünk fontos, meghatározó alkalmain.

Így egyrészt foglalkoztunk Halászné Kapcsándy Szilvia, a Pannonia Reformata múzeum vezetőjének segítségével a dunántúli református liturgikus textíliák üzenetével. Vetítéssel egybekötött beszámolójában úgy beszélt az úrasztali terítőkről, kendőkről, mint amelyek vizuális prédikációk, amennyiben tisztában vagyunk a színek és a különböző jelképek jelentőségével. Elmondta, hogy a 18. század volt a textilművesség virágkora, de minden korszak hívő emberei igyekeztek a lehetőségeiknek megfelelően a legjobbat és legszebbet felajánlani Isten dicsőségére a textíliákból is. A mi feladatunk, hogy fedezzük fel újra őseink kincseit, tanuljuk meg értelmezni azokat, hogy aztán modern formában használhassuk és átörökíthessük az évszázados értékeket.

Ami a másik fontos textília csoportot, a mindennapok és a jeles alkalmak öltözékét illeti, az összes ruha közül kiemelkedően fontos helyet foglal el egy nő életében a menyasszonyi ruhája. Ez az a ruha, amire akár évtizedek távolából is emlékezünk, amelynek kiválasztása komoly előkészületet igényel, és amire a mai fiatal lányok is vágyakozással tekintenek, hogy milyen jó lenne majd egyszer magukra ölteni. A Magyar Menyasszony kiállítás kapcsán házasságról a női szerepek változásáról beszélgetett Mayerné Pátkai Tünde, kerületünk Nőszövetségének elnöke Dr. Simonovics Ildikó divattörténész múzeológussal, aki a Nemzeti Múzeumban látogatható kiállítás megálmodója kurátora. Ez a kiállítás nem puszta ruhabemutató, hanem bemutatja a nők helyzetének változását, annak mérföldköveit az elmúlt 500 évre visszatekintve. Érdekes volt hallgatni, hogy emlékezett meg egy egyházunkhoz nem kötődő divattörténész Zsindelyné Tüdős Kláráról, a Református Nőszövetség nagyasszonyáról: „Lenyűgöző, sokféle tehetséggel megáldott nő volt, igazi polihisztor, a magyar női emancipáció nagy alakja”. A beszélgetés sokunkban felkeltette a vágyat, hogy ezt az augusztusig látogatható kiállítást feltétlenül látogassuk meg, ha Budapesten járunk. Átéreztük ezen a délelőttön, és nőszövetségi tagokként valljuk is, hogy nemcsak élni, de nőnek lenni is jó!

Pálfi Zsuzsanna

__________________________________________________________________

Élni Jó!- A lélek erőforrásai

Kire támaszkodhat? Van hobbija? Mindig csak ad magából vagy töltődik is? Látott gyerekként konfliktus megoldási sémákat?

Fodorné Dr. Földi Rita gyermek klinikai szakpszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára tartott a Tatai Református Egyházközség gyülekezeti termében előadást a lélek erőforrásai címmel.
Külső és belső erőforrásaink kerültek ez idő alatt előtérbe. A család képe, mint külső erőforrás és a lelki ellenállóképesség egyik legfontosabb színtereként jelent meg. De a társas támogatás, a közösség megtartó ereje is legalább annyira fontos a reziliencia témakörében. Tudta, hogy már azzal, hogy segít, a másikra is odafigyel, saját pozitív önképét is megerősíti? Hiszen vannak belső erőforrásaink is! Ha önálló módon cselekedhetünk, gyakoroljuk képességeinket, összerendezzük tapasztalatainkat és önmagunkat társas kapcsolatokba pozícionáljuk, már a belső erőforrásainkból merítettünk.

Egy nagyon fontos és minden időben megfontolandó tételmondat is elhangzott, amit kár volna mai korunk kilúgozott emberét látva figyelmen kívül hagyni: „A korlátlan szabadság szorongást szül.”

Erlitz Anita

____________________________________________________________

A Tatai Refi Big Band koncertje

A big band zene egy olyan zenei stílus, amely a 20. században vált népszerűvé. A big bandek nagy létszámú zenekarok, amelyekben általában többféle hangszer szerepel, például fúvósok, ütőhangszerek és ritmus szekciók. Ez a stílus a jazz, a swing és a popzene elemeit vegyíti, és jellemzően energikus és táncolható zenét hoz létre. Ebből adódóan vidám hangulatot teremtenek, örömre, életörömre hangolnak. A dallamos ritmusok átjárják az embert, szinte lehetetlen mozdulatlanul hallgatni egy big band koncertet.

Így volt ez a Tatai Refi Big Band fellépésével is.

A Tatai Református Gimnáziumban alkalmi (fúvós) zenekar már 2009-től működött, ekkor a szalagavatóra ill. egy-két alkalomra álltak össze a zenét szerető diákok-tanárok. Ebből a zenekarból nőtte ki magát később az azóta is működő Big Band formációjú komolyabb zenekar Koros Gábor tanár úr vezetésével. Azóta az együttes sok változáson, formálódáson ment keresztül. Amellett, hogy megőrizte amatőr jellegét, a rendszeres próbákkal, sok fellépéssel magas minőségű művészi-zenei munka bontakozott ki az évek során.

A mintegy húsz fős zenekar tagjairól mind elmondható, hogy kapcsolatban áll, vagy állt a Tatai Református Gimnáziummal, és ezt az elvet továbbra is szeretnénk megtartani. Vannak köztünk egyetemisták, már dolgozó emberek, és nem utolsó sorban mostani refisek is.

Márton Gergely

_______________________________________________________________

Miénk a színpad - Délelőtt

Elmaradhatatlan műsoreleme a REND fesztiválnak a Miénk a színpad, ami az idén a tatai Güntner Arénában kapott helyet. Egész nap egymást váltják a fellépő csoportok a színpadon, hogy átadják tudásuk és igyekezetük legjavából fakadó kincsüket, a közös produkciót, legyen az színdarab, tánc, zene vagy mesemondás. Egyaránt érkeztek intézményi és gyülekezeti csoportok. A fellépések sorát a 110 éves Dunaalmási Református Szeretetház fiatal és felnőtt férfi lakói nyitották meg református jelmondatunkat felidéző „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk” című zenés-verses műsorukkal, majd a kömlődi Kerényi Béla Református Diakóniai Intézmények gondozottjai, gondozói és segítői öt énekkel szolgáltak a hallgatóság felé. A „Kerényis srácok” ütőhangszeres, zongorás és gitáros produkcióját a Vértesszőlősi Református Missziói Egyházközség Ampelón projektje követte, akik nevük jelentéséhez – szőlőskert - híven „Modern példázatok” címmel adtak közre három evangéliumi üzenetű színdarabot „Fodrászok márpedig nincsenek”, „Mit gondolsz, mit csinálok?” és „Senki többet” címmel, olyan szituációkat előadva, ami veled és velem is megtörténhet.

A Hajnalcsillag Tatai Református Óvoda „Bárka kaland”-dal ajándékozta meg a közönséget, majd a nagybajomi Pálóczi Horváth Ádám Református Alapfokú Művészeti Iskola diákjai léptek színpadra. A furulya tanszakos növendékek Jan van Beekum szvitjével, a néptánccsoport somogyi kanász és ugrós tánccal szórakoztatta a jelenlévőket.

A balatonfőkajári Aranyalma Református Általános Iskola, Óvoda és Mini Bölcsőde csajági kamarakórusa balatoni népdalokat énekelt, majd az iskola felsős néptánccsoportja lépett színpadra. Antológiájukban felcsíki és moldvai táncok, majd somogyi lassú csárdás és ugrós volt látható. A sort a Sudri néptánccsoport zárta mezőföldi táncokkal, amit hegedű, brácsa, tárogató és tambura szó kísért.

Kutasiné Molnár Boglárka

_________________________________________________________________

Élni jó! Életkilátásaink – hogyan jó élni és meddig tart az élet? Dr. Steinbach József előadása


Zsúfolásig megtelt a tatai református templom Dr. Steinbach József püspök úr „Élni jó! Életkilátásaink – hogyan jó élni és meddig tart az élet?” című előadására. Amint a püspök úr fogalmazott a téma óriási és gyönyörű, a rendelkezésre álló idő viszont csak 40 perc volt. Egy kérdéssel kezdte előadását: a jelenlegi élethelyzetben ki-ki hogyan látja a maga életkilátásait? Amint fogalmazott, három fiók van, amelybe összegyűjtötte azt, ahogyan a „világ” szerint csoportosulnak a kilátások.

1. Az optimista látásmód, ami szerint minden rendben van, vagy ha nem akkor erre törekedni kell különböző módszerekkel a kitűzött célok érdekében: egészséges életmóddal, helyes időbeosztással, pozitív gondolkodással. Menni fog, csak akarni kell. Persze ennek az optimista fióknak megvannak a korlátai: csak én létezem, a másik nem számít, carpe diem. Nem akar szembenézni a valóságos problémákkal.

2. A pesszimista látásmód, amikor valaki gödörben van, tele van félelemmel, csalódással belesüllyed egy problémába és mások életét is megkeseríti.

3. A realista látásmód, amelyben legalább van bátorság szembenézni az alap-problémával, a halállal. Itt az egyik eszköz a filozófia, amely a régi görögök szerint a halál tanulása. Ez a látásmód alázatra int. Heidegger azt mondja, hogy az élet a halál felé tartó lét. Ebből aggodalom, félelem fakad. A másik eszköz a művészet, amely az életkilátást egy életkiáltásként fogja fel az emberen túli megoldás felé.

Mindhárom látásmód sajátossága az, hogy mintegy gödörből próbál panorámát nézni.

Mindezek után felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet valóban szépen és jól élni, hogyan lehetnek igazi életkilátások? Az előbb felsorolt három fiókkal szemben van egy hatalmas nagy fiók, ahol az élő Istenbe vetett hit a meghatározó. Az Úr, Jézus Krisztusban mutatta meg magát, aki feltámadásával győzött a halál felett és ezáltal valóságos megoldást és távlatot ad a bűnbocsánat és a megváltás által. Az emberiség sorsa hasonló a hátára fordult szarvasbogárhoz, amely magatehetetlenül elpusztul, ha valaki felülről nem nyúl le hozzá. Nos hát, a mi Istenünk Krisztusban hajolt le hozzánk, hogy mi Krisztusban élhessünk és Krisztus mibennünk. Ő az igazi élet-elem, nélküle minden sötétség. Ő a Világosság, aki legyőzte a bűnt, a halált, aki bűnbocsánatot, új kezdetet, megújulást, örök életet biztosít, és ha tudom, hogy Isten megbocsátja a bűnt, akkor tovább nincs vitám Istennel, Hozzá igazodom, mint a vonat a sínpárhoz. Hogyan lehet igazán jó és szép az emberi élet? Úgy, hogy Jézus új életet és örök életet ad nekünk. Mit jelent az új élet? Többek közt segíteni, tudni alulmaradni, megtenni az első lépést a másik ember felé. Az Úr az örök élet tágasságába helyezte az életet. Van idő, mert örök életünk van. Az örök élet konkrét valóság bűn nélkül, amit igazából nem tudunk e világ dimenzióiból megérteni. Örökké élni azt jelenti, hogy öröktől fogva, örökkévaló módon létezni Krisztusban együtt azokkal, akikkel itt a Földön szeretet-kapcsolat kötött össze az Úrban. Mindez csak Ővele, Őbenne és Őáltala lehetséges. Ez olyan radikalitás, ami fáj a világnak.

Gyönyörű életkilátásaink vannak Krisztussal, hálával, megelégedettséggel élni. Ha még ezzel nem rendelkezünk, kérjük el ezt a látást, mert az örök élet tágasságában öröm van Krisztussal a legnehezebb helyzetben is.

Sisakné Páll Klára

 ________________________________________________________________

Élni jó! Kacagó koncert


Szombaton a Sátorszínpad adott helyet Döbrentey Ildikó-Gryllus Vilmos-Levente Péter Kacagó koncertjének.

A számos díjjal, köztük Jászai Mari-díjjal és Prima Primissima díjjal is kitüntetett, erdélyi származású színművész, a legendás Móka Miki, azaz Levente Péter és művész barátai - Döbrentey Ildikó, Misa Vihula és Habók János - hozták el égből pottyant szerepjátékukat, jelmezek és díszletek nélkül, a képzelet szárnyán repítve, és felhőtlen jókedvre hangolva minden gyermeket és hajdani gyermeket.

Döbrentey Ildikó mesemondótól megtudtuk, hogy mitől van annyi világító pont az égen, azaz elmesélte, amit neki mesélt Feri nagyapa a nagymama konyhaóvodájában. Ezután már minden ott lévő gyerek tudja, hogy Holdleány gyöngysoráról gurultak szerteszét a gyöngyök, és azokat látjuk, amikor a csillagokra nézünk.

De nem csak a jókedvet és a szívmelengető történeteket vihette magával, aki részt vett az előadáson, hanem a Madár voltam álmomban kezdetű dalt is, amit együtt énekeltek kicsik és nagyok.

Nagy Viktória

_______________________________________________________________

 

Élni jó! A jövő generációiért munkálkodva

A tatai REND pódiumszínpadán Jókai Mór testvérbátyjának, Ásvai Jókay Károly megyei főszolgabírónak egyenesági leszármazottjával, Dr. Jókay Károly közgazdász-politológussal Kutasiné Molnár Boglárka beszélgetett. Esernyő alatt ülve beszélt a jó élet részeiről a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság ügyvezető igazgatója és a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának tanulóit támogató Jókay Alapítvány alapítója. Szavai bizonyságát adták történelmi motiváltságának és személyes elköteleződésének. Alapítványának jelmondata, ami a cserkész eskü egy részlete, gondolkodását és életértelmezését is tükrözi: „Isten, Haza és embertársaink szolgálatába”. Hangsúlyozta a fiatalabb generációkért cselekvő, tettekben megvalósuló felelősségvállalás jelentőségét. Beszélt édesapja példájáról, az emigrációban megtapasztalt változásokról, életének fordulópontjairól. Közvetlen, barátságos és humoros személyisége és tartalmas mondanivalója az interjú során egyre több hallgatót vonzott a főtér végén álló pódiumszínpadhoz. Az eseményt részvételével megtisztelte húga, Jókay Judit logopédus, a chicagoi magyar cserkészcsapat vezetője is.

A beszélgetés hamarosan megjelenik majd az egyházkerület online magazinjában, a www.megvanirva.hu felületen.

Kutasiné Molnár Boglárka

________________________________________________________________ 

Kőleves


Szombat délelőtt a Merende Műhely társasjátékának alapját a jól ismert népmese, a Kőleves bukovinai változata adta a Sátorszínpad melletti területen.

A mesét Pintér Zsolt előszavas mesemondó, a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség elnöke mondta el a lelkes közönségnek.

Aki az interaktív játék során belépett a mese történetébe, annak különféle feladatok, próbatételek útján kellett megszereznie a kőleves hozzávalóit, majd közös munka eredményeként készült el az üstben főtt, bukovinai kapros pityókaleves. A játékba bekapcsolódó gyerekek krumplit hámoztak, reszeltek, szalonnát szeleteltek, fokhagymát aprítottak, gombócot gyúrtak, bográcsot kavartak, szóval nagy lelkesedéssel készítették el a kőlevest, amit aztán közösen el is fogyasztottak.

A Merende Műhely egész szombat délelőttre kínált közös, izgalmas, rendhagyó programlehetőséget a 6 évnél idősebb gyerekeknek és a játékos kedvű felnőtteknek. Bár a változékony időjárás néha ránk ijesztett, a játékban résztvevő gyerekek jókedvét semmi sem zavarta meg. 

Nagy Viktória

___________________________________________________________________

A presbiter és az Élő Ige kapcsolata

A polgármesteri hivatalban, a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség fórumán Szabó Gábor, egyházkerületünk presbiteri főjegyzője, az országos szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket:
„Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők: aki énbennem marad, és én őbenne, az terem sok gyümölcsöt, mert nélkülem semmit sem tudtok cselekedni.” (János 15: 4-5)

Előadásában az Élő Ige éve kapcsán járta körül a témát, kimondottan a presbiterekre, presbitériumokra fókuszálva.

„Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt.”  (János 1:1)
„Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal.” (János 1:14)
A Bibliában leírtak Isten igéi, azaz kijelentései, ígéretei.

Ebből az alapvetésből kiindulva fogalmazta meg, hogy a presbiter és az Élő Ige kapcsolata nem más, mint a presbiter és a Szentháromság Egy Isten kapcsolata. A presbitériumok kapcsolata a Teremtő Istennel nem más, mint tagjainak, a presbitereknek egyéni, személyes Istenkapcsolatának összessége.

A Magyarországi Református Presbiteri Szövetség régi és alapvető célkitűzése, hogy segítse a presbiterek hitbeli növekedését. Jelenleg a két országos konferencia közül az őszi konkrétan a presbitérium, a presbiter Istenkapcsolatáról szól.
Presbiternek elméletben hitben járó, hitben élő testvéreket választanak a gyülekezetek. Reménységünk, hogy a gyakorlatban is.

Akkor miért van szükség a hitbeli növekedésre? – tetet fel a kérdés.

Minden hívő ember életére igaz, hogy a hit nem statikus dolog, mert a megtapasztalásokon és a felismert dolgokon keresztül folyamatosan változik. A hitünk tud erősödni és gyengülni is, attól függően, hogy mire, Kire helyezzük életünk fókuszát. Nehézségekre figyelünk, vagy az áldásokra? Meggyengült hit és elvesztett fókusz mellett is lehet szolgálatot végezni, de lélek nélkül nem tudja betölteni a célját.
Ha nem törődünk az Isten országával, ha nem vágyunk oda, ha nem hívjuk Krisztust, a vőlegényt, hogy jöjjön el, akkor célt tévesztettünk. Akkor nem jó a fókuszunk.
Viszont, ha helyén van a fókuszunk, akkor Krisztusban vagyunk és akkor tudunk gyümölcsöt teremni, ahogyan azt a bevezető igében is hallottuk
Minden gyümölcstermés az élő Istenről, az Élő Igéről tesz tanúbizonyságot.

Ilyen, helyesen fókuszáló presbiterekre és presbitériumokra van szükség ahhoz, hogy az Élő Ige éltetni tudja őket, azaz gyümölcsöt teremjenek.

Hogy gyümölcstermő lehessen az életünk, „szüntelenül kutatnunk kell az írásokat”! Szüntelenül vágyódnunk kell az Istennel töltött időre. Arra, hogy vele mindenről tudjunk és akarjunk beszélgetni. Ehhez nagyon fontosak a saját egyéni csendességeink, imaidőink, de szükségesek hozzá a közösségben folytatott tanulmányok is.

Az Élő Ige által éltetett presbitérium megtartó erő. Megtartó erő a presbiterek számára, de megtartó erő a gyülekezet számára is.

Gyülekezeteink úgy tudnak Isten szerint élni, ha a vezetőségük, a presbitériumok Isten szerint élnek. A presbitériumok akkor élnek Isten szerint, ha tagjaik, a presbiterek így tesznek.
Ezért kiemelten fontos a presbiterek számára a megfelelő lelkiség és a hitben való növekedés.

Isten maga az Élő Ige. Ha felismerjük ezt, ha nem. De Ő most is arra hív bennünket hogy legyünk vele élő közösségben!
Ennek a közösségnek az első és legalapvetőbb eleme az imádság!
Imádkozó, élő Istenkapcsolattal rendelkező presbiterekre és a belőlük felépülő presbitériumokra van szüksége gyülekezeteinknek!

Hordozzuk az idei esztendőben is imádságban a presbiter és az Élő Ige kapcsolatát! Legyenek Élő Igébe oltott presbitereink, presbitériumaink!

Márton Gergely

__________________________________________________________________

 

Szotyori Nagy Gábor orgonakoncertje


Isten az élet forrása, életet adó szeretetét adta nekünk Jézus Krisztusban: „aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne” (Jn 4,14) Olyan jó megélni, hogy mind, akik az örökélet Krisztusát hirdetjük, tudunk együtt örülni. Így adunk hálát azért, hogy tatai katolikus testvéreink is bekapcsolódtak a REND programjaiba, a Szent Kereszt felmagasztalása templomban méltó helyet biztosítva az orgonakoncerteknek, amelynek sorát Szotyori Nagy Gábor nyitotta meg.

Szotyori Nagy Gábor generációjának egyik legfoglalkoztatottabb orgonaművésze, számos nemzetközi verseny helyezettje, díjazottja. Orgonaművész-tanári diplomát a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerzett. Tanárai: dr. Karasszon Dezső, dr. Jakab Hedvig és dr. Kovács Szilárd voltak.

Márton Gergely

_______________________________________________________________

Megnyitó


Június 22-én, a Kossuth téren ünnepi megnyitóval vette kezdetét a REND szombati programsorozata. Egész nap egymást érik az események: gyermekprogramok, lelki alkalmak, előadások, kiállítások, koncertek, könyvbemutatók…

„Mily drága a te szereteted, Istenem! Szárnyad árnyékába menekülnek az emberek. Dúslakodnak házad bőségében, örömöt árasztasz rájuk, mint patakot."
A megnyitón Steinbach József püspök a vezérigét adó 36. Zsoltárból idézve kiemelte, hogy a zsoltár gyönyörű üzenetei kísérik végig a fesztivál három napját.
Élni jó – foglalható össze a zsoltár üzenete, ami a REND üzenete is egyben, amit Isten kegyelméből a három nap eseményein keresztül is átélhetünk.
„Erősítsük egymást ebben az életörömben, amely mindig az Úrban, az Isten drága krisztusi szeretetével való találkozásban adatik nekünk” – mondta.

A püspök a jubileumi fesztivál kapcsán méltatta elődjét, Dr. Márkus Mihály püspököt és az akkori kerületi vezetőséget a REND elindításáért.
A fesztivál célja, hogy megmutassuk nyitottságunkat minden korosztály, felekezet felé, sőt azok felé is hidat építve ebben a megosztott világban, akik mást gondolnak a világról mint mi, számukra is felragyogtatva hitünk értékeit, az egyetlen megoldást, Jézus Krisztust.
Köszönetet mondott azoknak akik eljöttek a három napos fesztiválra, hálával szólt a szervezőbizottságról, az otthont adó Tatai Református Egyházmegyéről, a befogadó Tatai Református Gyülekezetről és Tata városáról.
Legyen köztünk valóban áldás, békesség – nyitotta meg a tizedik REND fesztivált Steinbach József püspök. 

Dr. Nemes Pál egyházkerületi főgondnok olvasta fel a 36. Zsoltárt, majd Máté László egyházkerületi lelkészi főjegyző mondott imádságot.

Köszöntötte a városvezetés nevében a fesztivált dr. Horváth József jegyző. Elmondta, hogy Tata városa a fesztiválok városa is: „Mindegyik értékes a maga nemében, de annyi plusz lelki élményt, amit ez a fesztivál hoz nekünk, a városnak, egyik sem ad. Ezért is külön öröm, hogy itt vannak nálunk – mondta. 

Márton Gergely


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. June 27., Thursday,
László napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 12656
Összesen 2009. június 2. óta : 41252204