Isten jelenléte véd és késszé tesz a szolgálatra

Márton Gergely, 2024-07-01 07:02:06

Kétnapos szakmai és lelki töltekezésre vonultak el a Református Szeretetszolgálat diakóniai intézményeinek vezetői Révfülöpre június 20-21. között az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központba. A nyitó napon Steinbach József püspök, a Zsinat lelkészi elnöke szolgált. Úgy fogalmazott, hogy a diakónia munkatársainak szolgálata a társadalom számára végzett egyik legfontosabb terület, a Krisztusban megélt védettség és érzékenység pedig a mások felé való szolgálat alapja.

A Református Szeretetszolgálat végzi a zsinati diakóniai intézmények fenntartását. Számos területen szolgálnak: idősellátás, fogyatékosságügy, gyermekjóléti és védelmi terület, szenvedély- és pszichiátriai betegek ellátása, hajléktalan ellátás.

Június közepén kétnapos elvonulást tartottak az intézmények vezetői az Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban. Az eseménynek otthont adó központ nevében dr. Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának lelkészi elnöke köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy az irgalmasság egyháza jelenti a jövőt számunkra, amit legjobban a Szeretetszolgálat munkatársai képviselnek: „A legfontosabb szolgálatot végzik. Ez néha nagyon nehéz, néha nem látványos, de a legfontosabb, hogy az Igéből fakadjon a kezeknek az evangéliuma.”

Az alkalmon Steinbach József püspök, a Zsinat lelkészi elnöke szolgált áhítattal: „Vegyétek fel az üdvösség sisakját…” (Ef 6, 17)
Az Ige arra figyelmeztet bennünket, hogy nem tévelygők, nem csavargók vagyunk ebben a világban, hanem zarándokok, akik Jézus Krisztust követve a biztos cél felé haladunk. Az úton sok veszély leselkedik ránk, érhetnek bennünket támadások, de mi lelki fegyverzettel küzdünk, Isten lelkével, ezért mi nem támadunk, hanem szolgálunk, de hitvalló módon megállunk a gonosz minden csalárdsága ellenében. „A diakóniának és minden szolgálatnak az alapja, hogy nem emberekkel van konfliktusunk, hanem a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen (Ef 6, 12). Ezért az emberek felé – bárki is legyen az – megnyílhatunk, segíthetünk, szolgálhatunk, megbocsáthatunk” – mondta.

Az üdvösség sisakja véd bennünket, de ez a hitben megélt biztonság érzékenyebbé is tesz. Nem betegedünk bele a kínokba, támadásokba, mert azokat letehetjük Krisztus keresztje elé minden nap. Ezzel a védelemmel, hitből fakadó érzékenységgel fordulhatunk a rászorulók felé.
„Áldja meg önöket az Isten, hogy önök az üdvösség sisakjának védelmében, de szent érzékenységgel, sokszor a mások terhét is felvéve végzik ezt a csodálatos diakóniai szolgálatot” – mondta hozzátéve, hogy az üdvösség sisakja hit által véd, késszé tesz a szolgálatra, és ékesít, hitelessé tesz.
Az üdvösség Isten jelenléte, a bizonyosság, hogy Őbenne mindenünk megvan. Az életünkre nézve az isteni jelenlét, megtartatás és megváltás: „Az üdvösség sisakja kész, Jézus Krisztus feltámadt! Vegyük fel újból és újból a napi kegyességünkben, és legyünk Isten eszköze, hogy ezt az Isten által készített sisakot másokra is ráadhassuk” – zárta igehirdetését Steinbach József.

Dr. Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója megköszönte a püspöki szolgálatot. Vezetésével és Steinbach József püspök részvételével fórumbeszélgetésre került sor, ahol az intézményvezetők és a Református Szeretetszolgálat munkatársai bemutatkoztak, majd aktuális kérdéseket vitattak meg.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. July 01., Monday,
Tihamér , Annamária napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 7404
Összesen 2009. június 2. óta : 41306382