Újra várja a vendégeket a dunántúli reformátusok lelki és szellemi központja, a Siloám Missziói Otthon

Márton Gergely, 2024-07-18 07:27:50

Július közepétől ismét várja a vendégeket a Dunántúli Református Egyházkerület balatonfüredi szálláshelye, a Siloam Református Missziói Otthon. A felújított, modernizált és környezettudatos épületben 14 összkomfortos 2, 3 és 4 ágyas (fürdőszobás) szobában 45 főt tudnak elszállásolni a népszerű üdülőváros frekventált helyén. A télen és nyáron is üzemelő, konferenciák lebonyolítására is alkalmas épületet működtető Siloám Ház Kft. ügyvezetőjével, Szabó Gáborral beszélgettünk arról, miként lehet egy épület Siloam (jelentése: küldött).

Elhaladva a Jókai villa és a Vaszary Galéria mellett, a környék századelős hangulatához illeszkedő, felújított Siloam Református Missziói Otthon már messziről feltűnik. Az új, kovácsoltvas kerítés kapuja nyitva várja a vendégeket. Rögtön szembetűnik az első újítás, a térkövezett, nagy parkoló.

Szabó Gábor éppen a felújított étterem körül rendezkedik, egy épület mindig ad munkát a szakembereknek. Ha már itt vagyunk, akkor gyorsan meg is mutatja az éttermet, aminek az üvegfalai kinyithatóak, így növelve a teret.

A főépületbe belépve szembeötlő az újdonság. Kialakítottak egy recepciót, ahol büfé is működik, kávéval és frissítőkkel.

Bejárva a szinteket, benézve a szobákba megbizonyosodtunk arról, hogy egy minden igényt kielégítő szálláshely várja a pihenésre, kikapcsolódásra, lelki feltöltődésre érkezőket. Az épületen belül található konferenciaterem, könyvtár és a fedett terasz is. Itt, a teraszon ültünk le beszélgetni.

-A Siloam név a dunántúli reformátusság számára fogalom.

-Igen, lelki és szellemi központot jelent számunkra. Lelki feltöltődést idilli környezetben és szellemi gyarapodást az itt megtartott számos konferenciának köszönhetően. Kiemelt célunk, hogy a továbbiakban is a Füredi Siloam Missziói Otthonnak ezt a szerepét erősítsük. A fenntarthatóság miatt természetesen volt nyitás a szállodai szolgáltatás irányba is, de ez az alapvető célunkat nem írja felül.

-Ahogy a neve is ezt erősíti, missziói otthon.

-Ahogy azt a küldetésnyilatkozatunkban is megfogalmaztuk, ahhoz, hogy ez az épület Siloam tavává váljon az ide betérők számára, nekünk, benne dolgozóknak Ézsaiáshoz hasonlóan (Az Ézsaiás könyve 6. rész 8. versében ezt olvassuk: „Majd az Úr szavát hallottam, amint ezt kérdezi: Kit küldjek el, ki lesz a követünk? Én ezt mondtam: Itt vagyok, engem küldj!”) fel kell vállalnunk, hogy Isten az embertársainkhoz küldött bennünket. Az itt dolgozó kollégák gyakorló hívők, az ő lelkiségük meghatározza az intézmény missziós feladatát. Akár már azzal is, ahogyan fogadják a vendégeket, vagy ahogy együtt tudnak működni velük. Elhívott, szentlelkes jelenlétük Istenről tesz tanúbizonyságot, így az ide érkező vendégek másfajta légkörrel találkozhatnak, mint egy világi szálláshelyen. Ez is egyfajta misszió.

A másik fontos missziós lehetőség pedig az itt megtartott közösségi alkalmak, amelyek lelki többletet adnak, és gyarapítják a hitbéli tudást.
Ha valaki kimondottan csak pihenési céllal jön hozzánk, akkor itt nemcsak testileg tud feltöltődni, hanem lelkileg is. Éppen ezért a könyvtárszobát a felújítás után sem szüntettük meg, ami ehhez a hátteret tudja biztosítani. Illetve elérhetőek lesznek nálunk a Dunántúli Református Egyházkerület által kiadott könyvek is.
Napjainkban sokan csak a testi pihenésben látják a kikapcsolódást, de mi tudjuk és hirdetjük annak fontosságát, hogy a test és a lélek egyszerre tudjon pihenni, töltődni. A léleknek pedig nem az a pihenés, amikor semmi nincs, amikor elhagyunk mindent, még az igei kapcsolódást is. Az Isten és köztem lévő élő kapcsolat nemcsak a hétköznapokban, de a regenerálódásban is nélkülözhetetlen. Szeretnénk tehát ezt a missziói feladatot erősíteni, akár azzal is, hogy saját programokat is szervezünk, amikre hívjuk a testvéreket. Nem statikus szállodai szolgáltatást akarunk nyújtani, hanem intenzív lelki életet behozni a falak közé.

-Közel négy éven át ezt a fontos lelki és szellemi központot a felújítása miatt nélkülöznünk kellett.

-Első hallásra soknak tűnik ez a négy év, de tudni kell, hogy komoly kihívással kellett ezidő alatt megküzdeni. A piaci helyzet változása, az alapanyagok és az építőiparban jelentkező hatalmas drágulás miatt többször változtatni kellett a terveken.

-Ez a kényszerű megalkuvás nem hagyott nyomokat a végeredményen, aki ide belép, az egy teljesen felújított épülettel találkozik…

-Az eredeti tervekhez képest valóban ez egy kompromisszum, hiszen az nagyobb vendégszám befogadására képes épületet tartalmazott. De aki ide belép, az valóban elégedett lehet. Egy letisztult stílusú, nyugalmat árasztó épületbe lép be, ahol a belsőépítész, a projekt koordinátor, illetve az intézmény korábbi vezetője olyan belső tereket alakított ki, ami ugyanezt a nyugalmat árasztja.

-Balatonfüred óvárosi részében egy műemlékjellegű épületről van szó, ami a felújítás után ezt a klasszikus arcát kifelé méginkább mutatja. A külcsín antik jellege azonban modern épületet takar. Az egyik feltűnő újítás a sokak által igényelt lift a lépcsőházban.

-A lift régi, jogos igény volt. Az előadóterem a felső szinten van, és az idősebb testvéreknek gondot okozott a lépcsők megmászása.
Több olyan dolog került beépítésre, ami a jelen kor igényeihez igazítja az épületet, illetve illeszkedik a környezettudatos gondolkodásunkhoz. A főépület hűtés-fűtés rendszerét hat darab hőszivattyú oldja meg a régi gázkazánok helyett. Mozgásérzékelős lámpák vannak a közösségi terekben, ami szintén energiatakarékos megoldás, ahogy a világítótestek is ilyen modern takarékos eszközökre lettek cserélve.
Az épületben mindenki számára elérhető wifi van, ez szinte már természetes napjainkban. A szobák hőfoka digitálisan állítható.

-Az ország turisztikai központjában helyezkedik el a Siloam Református Missziói Otthon. Ez országos kitekintésben is vonzóvá teszi a szálláshelyet, de elsődlegesen mégiscsak dunántúli…

-A ház országos szinten, sőt határokon átívelően is várja a vendégeket, hiszen jön csoport hozzánk a Felvidékről is.  De valóban, mi elsődlegesen dunántúliak vagyunk, a Dunántúl lüktető központja szeretne lenni újra ez a ház. Ezt a fenntartó Dunántúli Református Egyházkerület vezetése is így gondolja. Éppen ezért a kerületből érkező csoportok számára konferenciák szervezéséhez támogatást biztosít a szálláshelyre. Ezt jószívvel ajánlom gyülekezeteink figyelmébe, hiszen így egy turisztikailag kiemelt helyen lehet tartani összejöveteleket jutányosan. A konferenciák szüneteiben pedig vagy az innen elérhető látvány nyújthat feltöltődést, vagy a tőlünk két percre lévő Tagore sétányon való séta, a Balaton-part, a kikötő látványa, vagy akár a strand is adahat tökéletes kikapcsolódást. Nagyon sok látnivaló karnyújtásnyira fekszik tőlünk. Mindezt a támogatásnak köszönhetően kedvezményesen vehetik igénybe a Dunántúli Egyházkerület gyülekezeteiből vagy intézményeiből érkező egyházi csoportok.


Az intézmény saját internetes felülte is elindult, a www.siloambalatonfured.hu, ott sok hasznos információ mellett az árakról is tájékozódhatnak az érdeklődők. Jószívvel ajánljuk a felújított Siloam Református Missziói Otthont figyelmükbe, nézzék meg, vigyék hírét.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. July 19., Friday,
Emília napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 305
Összesen 2009. június 2. óta : 41563696