„Nagyobb lesz minden veteménynél” (Mk 4,32)

Márton Gergely, 2024-08-16 07:15:51

Éppen egy évvel ezelőtt helyezték el a kaposvári Mustármag Református Bölcsőde alapkövét, és idén augusztus 9-én már Istennek adhattunk hálát az elkészült épületért. A gyülekezet több intézményt is működtet - óvoda, általános- és középiskola, idős otthonok – és most lehetőség nyílik arra, hogy a legkisebb gyermekek családját is megszólíthassák bölcsődéjük által. Az átadó alkalmon Steinbach József püspök Isten határtalan, el nem múló szeretetét hirdette, amelyet megélve lehet csak egyedül értelmes, boldog életet élni.

A Kaposvári Református Egyházközség saját telkén épülhetett meg állami támogatásból a Mustármag Református Bölcsőde. A kétcsoportos, 28 férőhelyes, nettó 363 négyzetméter alapterületű intézmény egy év alatt elkészült.

Az átadóünnepségen Petró László, a kaposvári gyülekezet vezető lelkipásztora elmondta, hogy 2021-ben döntöttek a bölcsőde létesítéséről. Egyeztetve Kaposvár önkormányzatával, a város jóváhagyásával nyújtottak be pályázatot. A Magyar Állam jóvoltából mintegy 420 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek el, ami a megvalósítás teljes összegét fedezte.
A gyülekezet számára kiemelten fontos missziói feladat az új intézmény bekapcsolása eddigi szolgálataikba. A bölcsődével nemcsak a gyerekek nevelésébe tudnak minél fiatalabb korban becsatlakozni, hanem a családok életében is mihamarabb jelen tudnak lenni.

Az átadó, hálaadó alkalmon igét hirdetett Steinbach József püspök: „A kegyelem legyen mindazokkal, akik el nem múló szeretettel szeretik a mi Urunkat, Jézus Krisztust. Ámen.” (Ef 6,24)

Megfogalmazta, hogy csodaként éljük meg az egy év alatt elkészült épületet, amiért Istennek adunk hálát. Megköszönve az állami támogatást kiemelte, ha az egyház támogatást kap, akkor azt mindig szolgálatra kapja.
A püspök az igére mutatva hirdette Isten el nem múló, határtalan szeretetét, amely Jézus Krisztusban teljesedett be: „Az Ő életében, igehirdetésében, szavaiban, tetteiben, halálában, feltámadásában, mennybemenetelében ez az örömhír: Isten el nem múló szeretettel szeret bennünket”.
Isten soha el nem múló szeretete arra kötelez bennünket, hogy mi is ezzel az el nem múló szeretettel szeressük Istent. Az Ő szeretete megtérésre hív, vezet, hogy életünk ne a szakadékba robogjon, hanem Őhozzá, az Ő határtalan, megtartó szeretetébe, hogy az Ő áldásával mi is áldássá lehessünk.
Steinbach József emlékeztetett, hogy a kaposvári gyülekezet szolgálata példaértékű: bölcsőde, óvoda, általános iskola, gimnázium, könyvesbolt, élő gyülekezeti élet, áldott lelkipásztorok most is, akik néhai Bellai Zoltán nagytiszteletű úr szolgálatát méltón viszik tovább.
„Lássuk meg ebben a gyönyörű épületben Isten határtalan szeretetét, és próbáljuk Őt viszontszeretni. Nincs más megoldás! Csak ez lehet az, ami megtartja ezt a világot, ami által értelmes és boldog életet élhetünk” – emelte ki Steinbach József. A bölcsőde lehetőség arra, hogy ennek az isteni kegyelemnek és határtalan szeretetnek a magvát elhintsük kezdve az egészen kicsiknél is, hogy aztán ők maguk is ebben a vad világban az Isten krisztusi kegyelmét megtapasztaló irgalmas emberek legyenek.

A hálaadó alkalmon imádságos szolgálattal vett részt Farkas Gergely egyházkerületi elnökségi tanácsos és Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese.

A gyülekezet főgondnoka, Dr. Tapazdi Tamás arról szólt az átadó ünnepségen, hogy az új intézménnyel teljessé vált az egyházközség gondozási-képzési lehetősége, mostantól a bölcsődétől kezdve az óvoda, általános iskola és a gimnázium terén is jelen lehetnek. Köszönetet mondva a kivitelezőknek kiemelte, hogy az épület a legmodernebb technológiával készült, napelemmel és számos energetikai megoldással lett felszerelve.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly példaértékűnek nevezte a város és egyház közötti kapcsolatot. Hosszú évek óta dolgoznak együtt a település jövőjének érdekében.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő is méltatta a beruházást. Fontosnak nevezte az egyházi fenntartást, amely biztosítja, hogy olyan jó gyerekek kerüljenek ki a bölcsődéből, akik aztán jó emberek leszenek. Kiemelte, hogy a reformátusok bebizonyították az egész nemzetnek, hogyan kell a nehéz helyzetben lévőkön segíteni a szociális ágazatban, valamint jó intézményeket fenntartani és működtetni.

Nagy János miniszterelnöki irodát vezető államtitkár a jövő zálogának nevezte az egyház, azon belül a dunántúli és a kaposvári reformátusság magvetését, azt a szolgálatot, amit a gyermekek nevelése terén végeznek. Felidézte, hogy az elmúlt tizennégy évben 35 ezerről 70 ezerre bővült a bölcsődei helyek száma Magyarországon. Ebből 3000 bölcsődés egyházi fenntartású intézménybe járhat. Hangsúlyozta, hogy Magyarország kormánya megbízható stratégiai partnerként tekint a történelmi egyházakra.

„A Bibliában a madarak a mustárfákon kifejezetten jól érzik magukat és a mi bölcsődénkben is az lesz a cél, hogy a gyerekek szeressenek idejárni” – mondta Szabó Leventéné, a bölcsőde intézményvezetője. 28 gyermek elhelyezésére kaptak engedélyt, idén tervezetten 26 fővel indulnak. Az intézményvezető szólt arról is, hogy nemcsak a gyerekekkel foglalkoznak majd, hanem a szülőknek és a dolgozóknak is szeretnének lelki alkalmakat szervezni.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. August 24., Saturday,
Bertalan napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8595
Összesen 2009. június 2. óta : 42119363