„Vezess hűségesen, és taníts engem”

Márton Gergely, 2024-09-03 08:23:53

420 diákkal és közel 50 fős tantestülettel megkezdte az alapítás 494., az újra indulás 34. tanévét a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, Művészeti Szakgimnáziuma és Diákotthona. A tanévnyitó istentiszteleten a gimnázium egykori diákja, Major Lehel celldömölki lelkipásztor a 25. Zsoltár alapján fogalmazta meg: „Ennek az iskolának különleges küldetése Isten igéjének közvetítése, és a diákok számára ez egy olyan lehetőség, amit meg kell becsülniük”. Az ünnepi alkalmon részt vettek a Pápai Református Kollégium társintézményeinek vezetői, munkatársai is.

Hagyományosan, a zászlót követve sorakozott fel a refi diáksága, majd együtt vonultak be a Pápai Református Újtemplomba. A több mint 400 diák elfoglalta helyét a padokban, a szülőkkel együtt teljesen megtelt a templom.

A tanévnyitó istentiszteleten Major Lehel, celldömölki lelkipásztor hirdette Isten igéjét: „Mint az aranyalma ezüsttányéron, olyan a helyén mondott ige.” (Péld 25,11)
Úgy fogalmazott, hogy az Ige üzenete akkor talál igazán célba, ha nemcsak a befogadó értelmét és érzelmét éri el, hanem a lelkébe hatol a kimondott szó. A beszéd akkor válik igehirdetéssé, ha azt Isten Igéje hitelesíti. „Isten Igéje nem téveszthető össze senki mással, mert belőle csak egyetlen egy van: az Isten Igéje Jézus Krisztus” – mondta.

A lelkipásztor felidézte, hogy egykori refisként ő itt hallotta meg Jézus Krisztust, és az Ő hangját nem téveszti össze senki máséval. „Ebben az iskolában napjainkban is elhangzanak a helyén mondott szavak, ez az iskola Isten Igéjének a szólása miatt felbecsülhetetlen érték a számotokra” – emelte ki Major Lehel. Feltette a kérdést a diákoknak, hogy meghallják-e, felismerik-e az Élet Urát? Az Ő szava ad értéket szavaiknak, ezáltal szólalhat meg az embermentő szeretet rajtuk keresztül: „Beszéded ’aranyalma ezüsttányéron’ értékű kincs lesz, és felismerhetővé válik rajta az Ő fémjele” – azaz aki felismeri Jézus Krisztust, befogadva Őt, az érzi az élet illatát és maga is azt árasztja, zárta igehirdetését Major Lehel.

Ferenczi Alpár főigazgató az új diákokat köszöntve arra mutatott rá, hogy fogadalomtételük minden diákot emlékeztessen arra, hogy „bár minden évfolyamon más és más a fókusz, a lényeg ugyanaz: keresni és rátalálni arra az útra – feladatra, hivatásra – amelyen járva Isten országát építjük”. Beszámolt arról, hogy három új pedagógus érkezett az intézménybe, valamint egy új munkatárs a konyhára, valamint arról, hogy az iskola gazdasági irodája leköltözött a földszintre. Az új törvényi szabályozásokról, kiemelten a tiltott és használatában korlátozott eszközökre vonatkozóan szólva elmondta, hogy a hétköznapok az eddigi megszokotthoz képest kissé máshogyan fognak zajlani. „Mindannyiunk közös érdeke a mobiltelefonok és más okos eszközök helyes használata, az erre való nevelés iskolánkban is kiemelt cél. Ehhez az iskolák most törvényi támogatást is kaptak, de a rendelkezések és a házirendünk szabályai csak a szülők hathatós elvi támogatása mellett válhatnak valóban nevelő eszközzé” – kérte a főigazgató a szülők partnerségét.

Örömökkel, bánatokkal, kihívásokkal és nehézségekkel teli év előtt állnak, de az Úr Isten szeretete és kegyelme állandó. Erre hív az iskola idei vezérigéje is: „Vezess hűségesen, és taníts engem, mert te vagy szabadító Istenem, mindig benned reménykedem” (Zsolt 25,5). Az Isten által vezetett ember bízik Őbenne, és vágyik is arra, hogy az Úr közölje vele akaratát. Az igazgató úgy fogalmazott, hogy fontos a tananyag, a tanulás, fontosak az emberi kapcsolatok, de a lényegi kérdés az, hogy meghalljuk-e Isten szavát, követjük-e Őt.
„Bízzuk hát rá magunkat Isten vezetésére, tanítására és minden más ráadásként megadatik” – nyitotta meg a 2024/25-ös tanévet ezzel az igei bíztatással Ferenczi Alpár főigazgató.

Márkus Mihály esperes, az iskola igazgatótanácsának elnöke a fenntartó nevében köszöntötte az új tanév elején a tanárokat, munkatársakat és elsősorban a diákokat: „Hálás a szívünk azért, hogy itt vagytok, hiszen értetek van ez az iskola, amit a Dunántúli Református Egyházkerület fenntart, szellemi, testi és lelki gyarapodásotokat szolgálja Istennek, hazának, tudománynak” – mondta, majd megköszönte a szülők iskolába vetett bizalmát is.

Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes köszönetet mondott Márkus Mihálynak és Szakács Gergelynek, és rajtuk keresztül a pápai gyülekezetnek, hogy a templomot kiemelt alkalmaikra és a hétkezdő áhítatokra mindig igénybe vehetik.

Az új tanárok eskütételét Ferenczi Alpár főigazgató vette ki.

Ezt követően Vadász Márta vezető vallástanár vezetésével az újonnan érkezett diákok tettek fogadalmat, hogy a református gimnázium diákjaihoz méltón élnek, életüket Istennek, hazának, tudománynak szentelik.

Az ünnep istentisztelet a Parola Csaba vezette Parlando Leánykar énekével ért véget.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. September 08., Sunday,
Mária , Adrienn napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1911
Összesen 2009. június 2. óta : 42300579