Református iskola lett a nagykanizsai Bolyai

Márton Gergely, 2024-09-09 08:29:52

A kicsinyek gyámolításában és az elesettek segítésében az igehirdetés elevenedik meg. A Nagykanizsai Református Egyházközség az Ige szerint cselekszik azzal, hogy a Kiscsillag Református Óvodát és a Kanizsai Pálfi János Református Szeretetotthont működteti. Szeptembertől pedig ezt a szolgálatot egészíti ki a városban a Bolyai János Református Általános Iskola fenntartójaként is. A tanévnyitón Hella Ferenc esperes, a gyülekezet lelkipásztora úgy fogalmazott: „A Bolyaiba elhoztuk magunkkal Isten szeretetét, az empátiát, az odafigyelést, a törődést és a fejlődés lehetőségét”.

A jelentős szórvánnyal, valamint a galamboki és letenyei szolgálati területtel rendelkező Nagykanizsai Református Egyházközség 2021-től működteti saját óvodáját. Az már az intézmény átadásakor megfogalmazódott, fontos, hogy kiszámítható felmenő rendszert tudjanak kialakítani. Ennek érdekében elsőként a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiummal együttműködve oldották meg helyben az általános iskolai képzést. De továbbra se mondtak le arról, hogy saját, református fenntartású általános iskolában tudják biztosítani az óvodájukból elballagó gyermekek lelki, szellemi nevelését. Hosszas tervezés, előkészítés, szervezés és imádkozás után, Isten kegyelméből ez év szeptember elsején pedig Hella Ferenc esperes, a gyülekezet lelkipásztora a nagykanizsai Bolyai iskola tanévnyitóján elmondhatta: „a mai naptól már Bolyai János Református Általános Iskolaként működik tovább az intézmény”.

Az óvodás szülők kezdeményezésére indítványozta a presbitérium a fenntartóváltást a Tankerületnél. A váltásról az iskolás szülők véleményére is kíváncsiak voltak, akik több mint 80 százalékban támogatták a változást.

Szeptember elsején, az ünnepi istentisztelet utáni tanévnyitón Hella Ferenc a Példabeszédek Könyvéből vett igével köszöntötte a megjelenteket: „Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.” (Péld 22,6)
A gyermekeket megszólítva kiemelte, hogy az egyházi fenntartás nem kényszerít senkire semmit: „viszont szeretnénk megmutatni nektek a keresztyén értékrendet. Azt akarjuk, egy olyan közösséget alkothassunk együtt, ahol szerettek lenni, ahol az egymás bántalmazása, csúfolása, kicikizése helyett a szeretet és megértés vesz minket körbe. Olyan hely, ahol a problémákat békésen, szeretetben lehet elrendezni”.
A szülőkhöz szólva köszönetet mondott a támogatásért és biztosította őket, hogy felekezettől függetlenül minden gyermek számára biztonságos környezetet teremtenek az intézményben. Számítanak a pedagógusok munkájára. Megbecsülésük első jeleként új laptopokat kaptak, és még szeptemberben elviszik a pedagógusokat, munkatársakat a horvát tengerpartra, így köszönve meg előre is áldozatos munkájukat.
Elmondta, hogy kifestett, tiszta tantermekkel készültek a tanévre, interaktív táblákat szereztek be. Új konyhában, egészséges és finom ételeket kínálnak a régi áron.

Cserti-Czuppon Anita az intézmény igazgatója úgy fogalmazott, hogy az új tanév kezdete egyben történelmi pillanat is a város életében. Hálával szólt a fenntartóváltásról, ami reményei szerint hosszú évtizedekre megalapozza az iskola létét: „Hiszünk abban, hogy a Jóistennek tervei vannak velünk és irányt mutat, hogy közösen folytassuk az utunkat a tudás megszerzése, a lelki gazdagodás és a közösség építése felé.”
Elmondta, céljuk, hogy ne csak az értelmet, de a szívet is formálják. Törekednek arra, hogy a tanulás mellett olyan közösséget építsenek, ahol a szeretet, a tisztelet és a hit határozza meg a mindennapokat: „Hiszünk abban, hogy a hit és a tudás kéz a kézben járnak, és ezek révén válhatnak tanulóink felelős, erkölcsileg elkötelezett, önálló gondolkodású felnőttekké”.

A Bolyai János Református Általános Iskolában a tanévet 318 gyermek 15 osztályban kezdi meg. Isten áldása legyen rajtuk!

(Fotók: Kiss Zoltán, Bolyai János Református Általános Iskola Nagykanizsa)


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. September 17., Tuesday,
Zsófia napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 455
Összesen 2009. június 2. óta : 42493260