Ünnepi tanévnyitó a teológián

Márton Gergely, 2024-09-10 08:48:09

Szeptember 8-án tartotta tanévnyitó ünnepi közgyűlését a Pápai Református Teológiai Akadémia. Az alkalmon Steinbach József püspök igehirdetésében a szolgálat Krisztusban megélt bővelkedéséről szólt: „A lelkipásztori bővelkedés azt jelenti, hogy hírnökök, tanúk, tanítók, próféták, pásztorok vagyunk és mindezekben együtt szolgák vagyunk.” Az ünnepi eseményen kapta meg hivatalos megbízólevelét Dr. Balla Ibolya, az akadémia új rektora, és köszönték meg Dr. Németh Tamás leköszönő rektor szolgálatait.

A pápai Ótemplomban megtartott tanévnyitó közgyűlésen a teológia tanárai, diákjai és az egyházkerület elnöksége mellett részt vettek a kollégium tagintézményeinek vezetői, munkatársai valamint a testvérteológiák képviselői.

A közgyűlés előtti igehirdetésében Steinbach József püspök a Filippi levélből vett igeszakasz alapján szólt a bővelkedés teológiájáról: „Átvettem mindent, és bővelkedem. Megvan mindenem, miután megkaptam Epafroditosztól, ami tőletek jött jó illatú, kedves, Istennek tetsző áldozatként. Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel Krisztus Jézusban. A dicsőség pedig Istenünké és Atyánké örökkön-örökké. Ámen.” (Fil 4,18-20)
A fogságban lévő Pál apostol írja ezt: bővelkedem. Ezt a bővelkedést csak Isten népe tapasztalhatja meg, az, aki Jézus Krisztus áldozatában az örökélet tágasságát nyerte meg.

A teológus hallgatókhoz szólva fogalmazta meg, hogy ezt a krisztusi bővelkedést tapasztalhatják meg a gyülekezeti szolgálatban. „Milyen nagy dolog, ha a testvérek közössége ebben a megélt szeretetben működik, és átéljük a lelki közösséget, hogy tudok adni és amikor én tapasztalok meg szükséget, akkor én is tudok elfogadni. Bővelkedem az adás és az elfogadás viszonylatában” – mondta hozzátéve, hogy ereje van a gyülekezetben megtapasztalt bővelkedésnek, amit megtapasztalhattak már itt, az akadémián is.

A szolgálatban megélt bővelkedés csodájáról szólva kiemelte, ez elsősorban az Isten gazdag Igéjében való bővelkedés, a felkészülés csodája, amikor a Szentlélek segítségével megérint és megnyílik előttünk az üzenet, és az igehirdetésben továbbadhatjuk azt a gyülekezet számára. A lelkipásztori szolgálat szerteágazó tevékenység, lelki vezetés, gyülekezetépítés, adminisztrálás – sorolta. A legfontosabb azonban az Ige szolgálata: „hírnökök, tanúk, tanítók, próféták vagyunk és mindeközben szolgák vagyunk.” A lelkipásztori bővelkedést megélni ott, ahová az Úr Isten állított bennünket, mert Ő tudja, hogy hol a mi helyünk, hol leszünk a bővelkedésünkben szolgálatára.

„Szívből kívánom nektek, hogy tapasztaljátok meg a bővelkedésnek az örömét, már itt, a teológián, majd a szolgálat során annak kezdetétől végéig, szívetek utolsó dobbanásáig” – mondta, majd az igére mutatva hozzátette, az Úr minden szükségletet be fog tölteni Jézus Krisztusban, ami által mi is erre a bővelkedésre hangolhatunk másokat.

Dr. Balla Ibolya rektor tanévnyitó beszédét az egyházkerület idei vezérigéjével vezette fel: „Mily drága a te szereteted, Istenem! Szárnyad árnyékába menekülnek az emberek.” (Zsolt 36,8)
A zsoltáros a napjainkban is egyre inkább tapasztalható bűnrontotta életet vázolja elénk: az ember, akinek nem Isten áll a középpontjában, hanem saját maga, és ebből fakad minden csalárdsága mások és maga ellen.
A zsoltáros a húsbavágó diagnózis után ragyogtatja fel a megoldást, Isten szeretetét. Az Újszövetség népeként Jézus Krisztusban még inkább magunkénak vallhatjuk a zsoltár számunkra is reménységet adó üzenetét: a reménység egyedül Istenben keresendő!

„Ezt vallva, Isten Igéjének még mélyebb megismerésére törekedve kezdjük el akadémiánk új tanévét, törekedve arra, hogy a különböző, de egymással szoros összefüggésben lévő tudományterületeken közelebb jussunk Isten Igéjének megismeréséhez, és így sokak közelebb kerülhessenek magához Istenhez” – mondta a rektor hozzátéve, hogy a külvilág Istennélküli hangjának felerősödése miatt ez egyre nagyobb kihívás. 
A hallgatók oktatását, nevelését és a kutatói munkát továbbra is szakmai és ökumenikus nyitottsággal, a Szentírás alapján, valamint Református Egyházunk hitvallásainak szellemében folytatják. Dr. Balla Ibolya bejelentette, hogy az intézmény rektorhelyettesi feladatait a továbbiakban Dr. Jaap Doedens látja el, majd bemutatta az új oktatókat.
Beszéde végén a rektor megnyitotta a 2024/25-ös tanévet.

Az előző tanév végén nyugdíjkorhatárba lépése miatt leköszönő Dr. Németh Tamás rektor helyére választott Dr. Balla Ibolya új rektor kinevezését hivatalosan Dr. Hegyi László miniszteri főtanácsos adta át.
A főtanácsos beszédében rámutatott arra, hogy Magyarország Kormánya a jövőbe való befektetés céljából támogatja a református egyházi felsőoktatást. Nem csak a test számára kell az orvos, mondta arra a fontos szolgálatra utalva, amit a teológiát végzett hallgatók az ország lelki épülése terén végeznek.
Kiemelte, hogy a felsőoktatási rendszerben résztvevő hallgatók egy százaléka vesz részt hitéleti oktatásban. Az itt végzetteknek sónak és kovásznak kell lenniük, akik a gyengélkedő társadalom számára adnak át örökérvényű értéket. Azért, hogy tevékenységük áldássá lehessen, szükséges a megfelelő oktatás, szakemberek.
A Kulturális és Innovációs Minisztérium nevében köszönetet mondott Dr. Németh Tamásnak nyolcéves rektori szolgálatáért, majd bejelentette, hogy az akadémia szenátusának döntése alapján, a fenntartó Dunántúli Református Egyházkerület javaslatára, a Kulturális és Innovációs Miniszter előterjesztése alapján a miniszterelnök Dr. Balla Ibolyát nevezte ki az akadémia rektori tisztségére.
Steinbach József püspök a fenntartó nevében köszöntötte a kinevezett rektort, és kérte Isten mindenre elégséges áldását a teológiánkért végzett szolgálatára. A közös imádság után a hivatalos megbízólevelet Dr. Hegyi László miniszteri főtanácsos, Steinbach József püspök és Dr. Nemes Pál főgondnok adta át.

A leköszönő Dr. Németh Tamás rektort Steinbach József méltatta. Elmondta, hogy tanári és professzori munkássága évtizedeken át kapcsolódott a gyülekezeti lelkészi szolgálathoz is, így tudományos tevékenysége egységben volt a gyülekezeti élettel, amely egység nélkülözhetetlen a református lelkészképzésben. Úgy képezte magát folyamatosan, hogy közben gyülekezetet, templomot épített, intézményeket alapított és ennek nagy részét Dunántúl legnagyobb gyülekezetében, Székesfehérváron tette. Mindebben dunántúlisága mutatkozott meg, szolgálata itt lett áldássá.
Isten iránti hálával szólt az akadémián folytatott évtizedes szolgálatairól, amit 2016-tól mint intézményvezető is végzett nyolc tanéven át.
„Köszönjük Rektor Úrnak, hogy tudományos, hitbéli, lelki értelemben, valamint az épület tekintetében is áldott gazdája volt teológiánknak” – vette számba az egyházkerület életében végzett fontos szolgálatait a püspök. „Hálatelt szívvel köszönjük ezt az odaadó, hűséges, a nehézségekben is kitartó munkát” – mondta, majd megköszönte feleségének, Dr. Németh Tamásné Schédl Tímeának is a szolgálatait.
A teológia a Horizontok konferencia legutóbbi előadásaiból készült kötettel mondott köszönetet Dr. Németh Tamásnak.
Dr. Németh Tamás az akadémia Szisztematikus-történeti Intézet vezetőjeként folytatja akadémiai szolgálatát.

Dr. Balla Ibolya az idén hatvanadik életévét betöltött Steinbach Józsefet köszöntötte az ebből az alkalomból kiadott, huszonöt tanulmányt és köszöntést tartalmazó kötettel. A rektor a könyv bevezető szavaival méltatta Püspök Úr szerteágazó, de mindig az igére mutató szolgálatát. A köszöntéshez levélben csatlakozott Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

A tanévnyitó ünnepi közgyűlésen esküt tettek az újonnan érkező diákok. Az akadémia a 2024/25-ös tanévet a felsőbbévesek mellett 15 elsőéves hallgatóval kezdi meg.

Az ünnepség Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese gondolataival zárult. Az esperes a szőlőműves példázatára utalva fogalmazta meg, van értelme az Úr szolgálatának, van értelme hirdetni a megtérés evangéliumát, mert az utolsó is azt kapja, amit az első: a teljes Isten országát, az örökéletet.
Isten áldja meg teológiánk 2024/25-öst tanévét.

 

 

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. September 17., Tuesday,
Zsófia napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 429
Összesen 2009. június 2. óta : 42493234