Mondhassák mindig, hogy nagy az Isten!

Márton Gergely, 2024-10-01 08:53:22

Lelkészszentelés, Pro Pannonia Reformata és Dobos Károly díjak átadása, hálaadás elkészült beruházásokért. Istentisztelet keretében tartotta meg egyházkerületünk Közgyűlése ünnepi ülését Balatonfüreden. A szeptember 28-i alkalmon Steinbach József püspök, igehirdetésében a hat fogadalmat tett lelkipásztor szívére helyezte: „Emlékezzetek honnan hívott el, mire hívott el benneteket az Isten, és arra, hogy miként tölthetitek be ezt a feladatot”.

A balatonfüredi református templomban megtartott istentisztelet ünneplő gyülekezetét Farkas Gergely elnökségi tanácsos köszöntötte. Imádságban adott hálát az Úrnak a felszentelés előtt álló lelkipásztorokért, a Pro Pannonia Reformata és a Dobos Károly díjban részesülő testvérek hűséges szolgálataiért, és Isten iránti hálával emlékezett meg néhai Szabó Lajos nyugalmazott esperes-lelkipásztorról, Őt áldva azért a munkáért, amit rajta keresztül végzett el Teremtő Urunk egyházkerületünkben.

A zsoltár arra hív bennünket, hogy emlékezzünk meg az Úr vezetéséről – kezdte igehirdetését Steinbach József püspök. A 70. zsoltár alapján szólt az ünneplő gyülekezethez: „Akik szabadításodra vágyódnak, hadd mondhassák mindig, hogy nagy az Isten!” (Zsolt 70,5)

A zsoltár alapján a püspök az emlékezés három elemét emelte ki.
Emlékezni arra, hogy mit tett velünk az Isten!
A püspök úgy fogalmazott, hogy életveszélyben vagyunk, hisz az emberlét alapállapota a halál felé való lét, és életveszélyben vagyunk bűnrontotta életünk által egymást megnyomorító veszedelmében. „Ebből az életveszélyes nyomorúságból az Úr kiemelt benneteket életetek egy pontján, megajándékozott benneteket nemcsak a szabadítás vágyával, hanem a szabadítás megtapasztalásának örömével úgy, hogy elhívott benneteket az Ő szolgálatára” – fordult a felszentelésre váró lelkipásztorok felé. A zsoltár személyes megfogalmazása mindannyiunknak szól, emlékezzünk arra, honnan hová, mire hívott el bennünket az Isten.

Emlékezni arra, hogy milyen feladattal bízott meg Isten!
A zsoltár szavát idézve hívta fel a figyelmet a küldetésre: elmondani mindig, hogy nagy az Isten! Hitelesen, felkészülten emlékeztetni másokat arra, hogy honnan hová vezethet el bennünket Isten. Ez a lelkipásztori szolgálat legfontosabb feladata: mindenkor, mindenkinek hirdetni az Úr megváltó szabadítását. Azt a szabadítást, ami arra is int bennünket, hogy lehet lassabban, nagyobb szeretetben élni.

Emlékezni arra, hogyan lehet ezt a feladatot maradéktalanul betölteni!
A zsoltár arra hív bennünket, hogy újra és újra, belátva saját magunk gyengeségét, alkalmatlanságát, leboruljunk az Isten elé kérve az Ő Igéje által való erőt, segítséget. Az Úr Isten mindig előttünk jár, töri az utat előttünk, általa a lehetetlen lehetségessé válik. Az elhívást, a feladatot csak a rendszeres kegyesség gyakorlásával lehet betölteni. Aki a rendszeres kegyességgel él, annak Jézus Krisztus szava beteljesedik szolgálatában és életében: „Tanuljátok meg tőlem, hogy szelíd vagyok és alázatos szívű, és megnyugvást találtok lelketeknek” (Mt 11,29), azaz békességet, alázatot találni a szolgálatban: „Ma különösen erre van szükség. Arra, hogy az Evangéliumot ezzel az alázattal és szelídséggel hirdessük” – mondta a püspök hozzátéve, hogy ebben a sokféle mai világban csak határozott szelídséggel lehet az Isten örömhírét másoknak átadni.
„Kedves felszentelésetek előtt álló szolgatársak! Tudjuk, hogy az Úr veletek lesz! Nagyon szeretünk benneteket, nagyon örülünk nektek. Hat ragyogó tekintetű, felkészült szentlelkes fiatal. Isten országa fog épülni általatok itt, a Dunántúlon! Úgy legyen!” – zárta igehirdetését Steinbach József.

Az egyházmegyei közgyűlésektől beérkezett felterjesztések alapján az Egyházkerületi Közgyűlés előtt hat szolgálatot teljesítő lelkipásztor felszentelése történt meg. A jelöltek a felszentelési istentisztelet rendje és gyakorlata szerint tettek fogadalmat. Esküjüket Máté László egyházkerületi főjegyző vette ki.
Ezt követően a kibocsátó egyházmegyék esperesei kérték Isten Szent Lelkének kiáradását az esküt tett lelkészek életére:

Balázs Zoltán lelkipásztor életére Szabadi István, az Őrségi Református Egyházmegye esperese kért áldást: „Szent az, aki elhívott titeket, ti is szentek legyetek egész életetekben.” (1Péter 1:15)

Bátki Márton Boldizsár lelkipásztor életére Gerecsei Zsolt, a Tatai Református Egyházmegye esperese kért áldást: „Istenben, akinek igéjét dicsérem, az Úrban, akinek igéjét dicsérem, Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem? Tartozom neked, Istenem, fogadalmaimmal, megadom hálaáldozatomat.” (Zsoltárok 56, 11-13)

Kádár Roland lelkipásztor életére Szabó J. Róbert, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese kért áldást: „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk.” (Galata 6,9)

Koncz Eszter lelkipásztor életére Imre Bálint, a Mezőföldi Református Egyházmegye esperese kért áldást: „Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek, hogy legeltessétek az Isten egyházát, amelyet tulajdon vérével szerzett.” (ApCsel. 20, 28)

Léder Tamás lelkipásztor életére Imre Bálint, a Mezőföldi Református Egyházmegye esperese kért áldást: „Nap és pajzs az Úr, kegyelmet és dicsőséget ad az Isten, Nem vonja meg javait az Úr azoktól, akik feddhetetlenül élnek. Seregek Ura, boldog az az ember, aki benned bízik.” (Zsoltárok. 84,12-13)

Szűcs Mátyás lelkipásztor életére Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházmegye esperese kért áldást: „Hűséges az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre.” (1 Korinthus 1,9)

A Dunántúli Református Egyházkerület Kórusának szolgálata és a lelkészi oklevelek átadása után megtörtént a püspöki kibocsátás és áldás, ezt követően Bátki Márton Boldizsár felszentelt lelkipásztor imádkozott az anyaszentegyházért.

Köszöntötte a felszentelt lelkipásztorokat Dr. Balla Ibolya, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora. Azt kívánta számukra, hogy tapasztalják meg szolgálatukban az örömöt, az Istennel való örvendezést. Beszédükkel, tetteikkel mindig, minden körülmények között Istent tudják felmutatni azok számára, akik rájuk bízattak.
Dr. Nemes Pál, az egyházkerület főgondnoka hálát adott Istennek, hogy az ifjú lelkipásztorok meghallották Isten hívó szavát. A Seregek Urának követeiként Isten rajtuk keresztül nyúlhat bele emberek életébe, ami óriási felelősség. Ezt csak úgy lehet elvégezni, ha nap mint nap elkérik az Úrtól az erőt a szolgálathoz.

Az ünnepi közgyűlés keretében került átadásra az egyházkerület kitüntető díja. Pro Pannonia Reformata díjban részesült Dr. Márkus Mihályné Eördögh Ildikó főtiszteletű asszony, a Dunántúli Református Nőszövetség első elnöke, P. Tóthné Szakács Zita nagytiszteletű asszony, az Országos Református Nőszövetség, valamint a Dunántúli Református Nőszövetség korábbi elnöke valamint Dr. Bíró Zsuzsanna, a Mezőföldi Református Egyházmegye jogtanácsosa.
Dr. Márkus Mihályné a kitüntetettek nevében az egykori diakonisszák szavával köszönte meg az elismerést: „Jutalmam, hogy tehetem!” Úgy fogalmazott, hogy a díj mindazokat a lelkésznőket, lelkészfeleségeket, a gyülekezetekben szolgáló asszonyokat is méltatja, akik évtizedeken át Istenben bízva vállaltak minden nehézséget Isten országának az építésében.
Szintén ezen az alkalmon adták át a Magyarországi Református Egyház Zsinatának idei Dobos Károly díját Perjésiné Máté Rózának, a Nagyrákosi Református Egyházközség lelkipásztorának.

A díjazottak életére Isten áldását kérjük, méltatásukat oldalunkon a későbbiekben teljes terjedelmében közzé tesszük.

Az ünnepi közgyűlés hálaadással folytatódott.

Istennek adtak hálát a Balatonfüreden elkészült egyházi beruházásokért, amikről a gyülekezet lelkipásztora, Bátki Dávid Géza számolt be. Támogatásoknak köszönhetően elkészült a templom és a gyülekezeti ház gépészeti, hűtés-fűtés rendszerének megújítása, a gyülekezeti ház tetőterének beépítése, akadálymentesítés, illetve a templom orgonájának felújítása és bővítése. A hangszer megújult hangzását Vadász Attila orgonaművész játékával mutatták be.

Az ünnepi alkalmon adtak hálát a Siloám Református Missziói Otthon felújításáért is, amit az ünnepi istentisztelet után, az Egyházkerület Közgyűlésének ülésén adtak át hivatalosan. A Közgyűlés munkájáról oldalunkon hamarosan részletesen beszámolunk.
Az ünnepi közgyűlésen imádságos szeretettel köszöntötték az idén hatvanéves Steinbach József püspököt.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. October 01., Tuesday,
Malvin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 11854
Összesen 2009. június 2. óta : 42723442