Ülésezett az Egyházkerület Közgyűlése

Márton Gergely, 2024-10-03 07:28:30

A balatonfüredi Siloám Református Missziói Otthonban tartotta rendes ülését szeptember 28-án az Egyházkerületi Közgyűlés. Meghallgatták és elfogadták Steinbach József püspöki jelentését, az előadói jelentéseket, megüresedett tisztségeket töltöttek be, missziói egyházközséget alapítottak.

Az ünnepi közgyűlésen hálát adtak Istennek a Siloám Református Missziói Otthon felújításáért, a rendes közgyűlés elején pedig hivatalosan is átadták az egyházkerület üdülőjét. Steinbach József püspök felidézte a 2019-ben kezdődött munkálatokat, a terveket és a megvalósítást. Az időközben elszabadult építkezési árak miatt a teljes elképzelés nem valósulhatott meg, de a felújítás után egy jól felszerelt, igényes, pihenésre és konferenciák megtartására is alkalmas üdülőhely lett a Siloám Református Missziói Otthon. A püspök megköszönte a felújításban résztvevők áldozatos munkáját. A hivatal részéről Kamarás-Horváthy Petra projektmenedzser erő felett végzett szolgálatát emelte ki, köszönetet mondott a tervezést és kivitelezést végző Mészáros Ferenc vállalkozónak, a műszaki ellenőröknek, Tenke Attilának, Szattelberger Györgynek és Nagy Attilának, Mészáros Tóth Andrea belsőépítésznek. Odaadó munkájuknak köszönhetően egy modernizált és környezettudatos épület jött létre, amelyben 14 összkomfortos 2, 3 és 4 ágyas (fürdőszobás) szobában 45 főt tudnak elszállásolni a népszerű üdülőváros frekventált helyén, télen és nyáron. A működtetést az egyházkerület a Siloám Ház Kft. által végzi, amelynek ügyvezetője Szabó Gábor, az Otthon igazgatói feladatait pedig továbbra is Oláhné Gerzsenyi Zsuzsanna végzi.

A közgyűlés a püspöki jelentés megtárgyalásával folytatódott. Steinbach József hagyományosan egy többszáz oldalas kiadványban adta közre ez elmúlt egy év történéseit, amelyet az értekezleten szóban is összefoglalt. Bevezetőjében az Élő Ige éve kapcsán fogalmazta meg, az Úr sok mindenre megtanított bennünket idén, örömök és próbatételek értek minket, amelyek az Élő Ige reménységével áldássá lehetnek számunkra. A következő tematikus esztendő egyházunkban az Ifjúság Éve lesz.

Teológiai felvetésében Carl E. Trueman „A modern én felemelkedése és diadala” című könyve alapján fogalmazta meg: az egyház napjaink kihívásaira úgy reagál, hogy igazodni próbál a világhoz. Ezzel szemben a hiteles, hitvalló lehetősége ma a második század kereszténységének mintáján alapul: akkor is vállalni hitünket, ha peremre kerülünk, ha hátrányok érnek ezért bennünket.
„Bízzunk az Úrban, hogy Ő egy ébredést készít elő, de csak ha bízunk, és hűséggel szolgálunk, akkor fog bennünket eszközként felhasználni abban, megteheti ellenünkre is, de az számunkra ítéletté lehet” – mondta a gyülekezeteink témakörére rátérve. A számok a hívek szempontjából csökkenést mutatnak, ez a szekularizációs folyamatok mellett is számadásra és önvizsgálatra késztet bennünket. Feladat, hogy a legkisebb gyülekezeteket is fel kell karolni, Isten országához nem lehet fiskális szemlélettel hozzányúlni. A püspök megoldásként említette a gondozó gyülekezetek létrehozását, az adakozásról szóló tanítást, az önfenntartás kérdésének erősítését, esetleg el kellene gondolkozni azon, hogy egy nagyobb gyülekezet felvállalhat-e valamilyen tekintetben egy kisebbet. „Az emberek várják, hogy értelmesen és fix válaszokkal megszólítsák őket” – mondta a püspök hozzátéve, fontos, hogy válogatás nélkül mindenkit meg tudjunk szólítani Isten Igéjével.
A missziói programok támogatása mellé az egyházkerület is jelentősen odaállt. A lelkészeket tekintve kiemelte, hogy a jövedelemkiegészítés mellett a Dunántúlon újra létrehozták a Samaritánus Alapot, amit azok kapnak, akik az országos kiegészítésből nem részesülnek.

Steinbach József méltatta a kerületi oktatási intézmények működését, valamint elmondta, hogy az összes kerületi intézményben megtörtént az infrastruktúra fejlesztése.
Szólt a kommunikációról, megköszönve a Dunántúli Református Lap, az Egyházkerületi honlap és a Meg van írva oldal munkatársainak a szolgálatát, megemlítve a Dunántúli Reformátusok című életút interjúkat. A Homiletika sorozat 20-ik kötete jelent meg idén.
Az éves rendszeres egyházkerületi programok rendben lezajlottak. Kiemelte a Tatán megtartott REND fesztivált, megköszönve a szervezésben és a lebonyolításban résztvevők munkáját.
Az adminisztrációval kapcsolatban köszönetet mondott a hivatal munkatársainak. Örömmel jelentette a közgyűlésnek, hogy az Egyházkerületnek nincs adóssága, megtakarítással rendelkezik, amit vis major keretként kezelnek.
Hosszasan sorolta az elmúlt évek elkészült beruházásait, az elszámolások 90%-ban megtörténtek.
A beszámoló végén az egybegyűltek megemlékeztek az elmúlt időszakban Teremtő Urukhoz megtért szolgatársakról.
A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója, egészségügyi okokra hivatkozva 2024. december 31-i hatállyal lemondott a Tudományos Gyűjtemények igazgatói tisztéről. A megüresedett tisztségre az Egyházkerület Elnöksége, az Esperes-Főgondoki Értekezlettel egyetértésben, tudományos munkásságára tekintettel Gerecsei Zsolt esperest javasolta az Egyházkerületi Közgyűlésnek.
Dr. Németh Tamás tanulmányi előadó szintén lemondott tisztségéről. A megüresedett tisztség betöltésére az Egyházkerület Elnöksége, az Esperes-Főgondoki Értekezlettel egyetértésben Dr. Petró László kaposvári lelkipásztort, a Pápai Református Teológiai Akadémia oktatóját javasolta.

A közgyűlés titkos szavazással megválasztotta a jelölteket, akik az ülésen letették esküjüket.

A közgyűlés tárgyalta és elfogadta az előadói jelentéseket. Az írott anyagot minden évben kiegészíti szóban egy-egy előadó. A mostani alkalmon Veresné Petrőcz Mária ének-zeneügyi előadó ismertette bővebben az Ének-zeneügyi jelentését. Részletes előadásában láthatóvá tette a dunántúli gyülekezetek ellátottságát kántor, hangszer, zenei szolgálatot végzők terén. Bemutatta egyházmegyékre lebontva az új énekeskönyv használatát. Örömmel számolt be arról, hogy az egyházmegyei kórustalálkozók újraélednek. A kórusok készülnek ezekre az alkalmakra, a megyei találkozókon egyre nívósabb produkciókat lehet hallani. A kétévente megrendezésre kerülő Egyházkerületi Énekkari Találkozó legutóbb 2023-ban volt Balatonfüreden, 9 énekkar vett részt rajta. Formálódik az Egyházkerületi Énekkar is, első szolgálatukat a tavalyi lelkészszentelő istentiszteleten adták. A REND-re való felkészülésük 2024 tavaszától kezdődött. Az önálló fellépésük mellett 100-110 főnyi egyesített énekkarral szolgáltak a szombati istentiszteleten is.
Beszámolt a Kis kántorképzőről, amely 2023-ban 15 résztvevővel és 4 oktatóval indult el, valamint a Dunántúli Kántorképző Tanfolyamról is. Az előadó tájékoztatást adott az egyházkerületünk területén lezajlott színes, áldott egyházzenei eseményekről.

Az Örségi Református Egyházmegye életét mutatta be Szabadi István esperes. Magyarország legnyugatibb, területileg a Dunántúl legnagyobb, de reformátusok számát tekintve legkisebb egyházmegyéje. Jellemzően szórvány gyülekezetekkel rendelkezik, legtöbbségükben csak néhány hívővel. Két nagy központja Szombathely és Zalaegerszeg, amin az egyházmegye reformátusainak a fele található. 17 gyülekezetben 17 lelkipásztor szolgál, akiknek sokat kell utazniuk, akár hóban-fagyban is elmennek három-négy lélekért is. Az esperes felidézte a terület izgalmas, kihívásokkal és nehézségekkel teli történelmét, amely a jelent is nagyban meghatározza: „Az Úristen tart meg bennünket, ahogy eddig is Ő tartott meg több száz éven keresztül.”  Az esperes büszkén szól lelkésztársairól, akik minden nehézségben is hűséggel, alázatosan végzik szolgálatukat.

Imre Bálint, a Mezőföldi Református Egyházmegye esperese a Közgyűlés elé terjesztette a Székesfehérvár Belvárosi Református Egyházközség Presbitériumának azt a határozatát, melyben 2025. január 1-i hatállyal kéri az Egyházkerületi Közgyűlés támogatását a Székesfehérvár Maroshegyi Református Missziói Egyházközség létrehozására. A város terjeszkedő részén, gyarapodó lakossággal rendelkező területen jó reménység van gyülekezetépítésre. Jelenleg 112 fő választói névjegyzékkel tudnak megalakulni. Az Egyházkerület Közgyűlése úgy döntött, hogy 2025. január 1-i hatállyal létrehozza a Székesfehérvár Maroshegyi Református Missziói Egyházközséget.

A tanácskozás végén Dr. Nemes Pál főgondnok tájékoztatta a Közgyűlést arról, hogy „szállásjellegű” ingatlanok hosszútávú kezelésére, illetve a Siloám Otthon elindításához, a lehető legszabályszerűbb és legtöbb lehetőséget adó működtetéséhez az Egyházkerület Elnöksége gazdasági társaság létrehozását tartotta a legcélszerűbbnek. Ennek érdekében az Egyházkerület Elnöksége döntött a SILOÁM HÁZ Kft. megalapításáról.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. October 03., Thursday,
Helga napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8296
Összesen 2009. június 2. óta : 42749179