A Pro Pannonia Reformata díjas P.Tóthné Szakács Zita méltatása

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2024-10-08 07:49:04

A Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése Pro Pannonia Reformata díjat adományozott ünnepi közgyűlésén P. Tóthné Szakács Zita nagytiszteletű asszonynak, az Országos Református Nőszövetség, valamint a Dunántúli Református Nőszövetség korábbi elnökének. A díjazottat Mayerné Pátkai Tünde, a Dunántúli Református Nőszövetség elnöke méltatta.

P.Tóthné Szakács Zita Székesfehérváron született, 1953-ban. Lelkészcsaládban nevelkedett Csóron.

A székesfehérvári gimnáziumi évek után teológiai tanulmányait Budapesten végezte, szolgálatait a Mezőföldi Egyházmegye gyülekezeteiben, házasságkötése után férje mellett, Mohán kezdte. 1987-tól megválasztott lelkipásztorként a bodajki gyülekezetet pásztorolta tíz évig.

1997-ben meghívták a Móri Szolgáló Szeretet Háza igazgató- lelkészi állására. Férjével nyugdíjba vonulásuk után is Móron éltek, és a gyülekezet aktív tagjaiként támogatták a helyükbe lépő új lelkipásztor munkáját.  Négy felnőtt gyermekük és öt unokájuk született. Férjét, néhai P. Tóth Istvánt, a Mezőföldi Egyházmegye nyugalmazott esperesét 2022-ban hívta haza a Teremtője.

P. Tóthné Szakács Zitát több egyházmegyei, egyházkerületi, majd zsinati tisztségre választották meg, amelyekben aktívan, legjobb tudásával szolgált.

A MRE Zsinata Missziói Irodáját vezette egészen nyugdíjazásáig. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Női Bizottságában évtizedekig dolgozott, elnöke volt három cikluson át.

Az Országos Református Nőszövetségnek a kezdetektől aktív tagja. 1993-ban a kerületi vezetőségben titkárnak, 2010-ben elnöknek választották. Két ciklusban az Országos Nőszövetség alelnöke volt, 2014 óta pedig elnökként vezette a szervezetet egészen 2023-ig.

Zita asszony a helyi nőszövetségben ma is tevékenykedik, és a Dunántúli Nőszövetség elnöki feladatait is átadva, az Országos Intéző Bizottság tagjaként bölcs tanácsaival segíti az utána következő nemzedék szolgálatát. 

Mindig fontos volt számára, hogy a gyülekezeti nőszövetségek életét támogassa, ezért számukra csendesnapokat, konferenciákat, képzéseket szervezett, hogy egyházunk életében a kovász szerepét betölthessék, ezzel is segítve a lelkipásztorok és presbitériumok szolgálatát.

Szolgálatának középpontjában kezdetektől fogva az igehirdetés és a misszió állt.

Nagy szerepe volt a Kárpát-medencei Imanap elindításában. A 2006 óta végzett fáradhatatlan buzgolkodása református egyházunk és magyar nemzetünk összetartozását erősíti.
A "Keresztmama-program” is a nevéhez fűződik. a Kárpátaljai családok támogatására indított adományozás sok, nehéz helyzetben élő családnak nyújtott már segítséget az évek során.
Hosszú évek óta részt vesz az Ökumenikus Világimanap nemzetközi felkészítő munkájában. Német nyelvtudásának köszönhetően fordít és lektorál, segíti a gyülekezetek missziói szolgálatát.

Mindig vannak körülötte munkatársak, kedvességévél, őszinte nyitottságával vonzza az emberek figyelmét, amely nem rá irányul, hanem felfelé mutat.
Keresztyén hite, kitűnő szervezőkészsége, szakmai képzettsége, Isten és ember iránti szeretete és nem utolsó sorban lelkigondozói attitűdje követendő példa sokunk számára.

Hálásak vagyunk P. Tóthné Szakács Zita sokrétű tevékenységéért, amellyel református egyházunkat, keresztyén- nemzeti összetartásunkat erősítette hűséges és fáradhatatlan szolgálatával az egész Kárpát-medencében. Pál apostollal együtt mondjuk: „
Mindenkor hálát adunk mindnyájatokért Istennek, amikor imádságban megemlékezünk rólatok. Szüntelenül gondolunk Istenünk és Atyák előtt tevékeny hitetekre, áldozatos szeretetetekre és állhatatos reményetekre Urunkban, Jézus Krisztusban.” (I. Thess 1, 1-3)

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. October 08., Tuesday,
Koppány napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 18695
Összesen 2009. június 2. óta : 42853952