A Pro Pannonia Reformata díjas Dr. Bíró Zsuzsanna méltatása

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2024-10-09 07:58:17

A Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése Pro Pannonia Reformata díjat adományozott ünnepi közgyűlésén Dr. Bíró Zsuzsanna jogtanácsos asszonynak, a Mezőföldi Református Egyházmegye jogtanácsosának. A díjazottat Imre Bálint, a Mezőföldi Református Egyházmegye esperese méltatta.

Dr.  Bíró Zsuzsanna 1959.május 20-án Keszthelyen született. A Somogyjádi Református Egyházközségben keresztelte nt. Németh Győző lelkipásztor, ugyan itt konfirmált 1972-ben. Szüleivel 1982-ig Balatonfenyvesen élt. A Dél-Balatoni szórvány e kis közösségében sokáig csak testvérével képviselték az ifjúságot, de ennek ellenére nt. Szabó Lajos lelkipásztor úr által tartott házi- és szabadtéri istentiszteletek nagy hatással voltak rá. A meghatározó hatást mégis az apai presbiter nagypapa és édesapja hitvalló élete adta számára. A somogyjádi nagyszülői ház a református templommal szemben állt, az ott töltött nyarak és ünnepek alkalmával a templom tornya úgy beívódott életébe, hogy az földrajzi és lelki értelemben is igazodási pont lett. Édesapja Bíró Károly aktív részese volt a balatonfenyvesi imaház létrehozásának, a tervezésen túl a kivitelezésben és fenntartásban is nagyrészt vállalt. 1977-1982-ig életének meghatározó helyszíne lett Pécs, ahol a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán diplomázott. Friss diplomásként vállalati jogtanácsosi állást kapott Székesfehérváron, ahol 1990-től ügyvédi irodát nyitottak férjével.

Házasságát 1984-ben kötötte Dr. Vári Kovács Józseffel, közös életüket két leánygyermekkel –Zsuzsannával és Ágnessel – áldotta meg az Úr.

A Székesfehérvári Református Egyházközséggel az 1990-es években került közelebbi kapcsolatba, addig Balatonfenyves volt a hitélete központja (esküvő, gyermekeinek keresztelője stb.). A kisgyülekezet, majd a szórvány közösség után, Székesfehérváron élhette meg, milyen egy élő, nagy református közösséghez tartozni, barátokra lelni a saját korosztályában, akik lelki társakká is lettek.

A székesfehérvári gyülekezetben és a közegyházi testületekben is hasznosítani tudja ügyvédi szaktudását és tapasztalatát. A székesfehérvári reformátusság beválasztotta a presbitériumba, ahol hűséggel végezte szolgálatát. Majd a Mezőföldi Református Egyházmegye jogtanácsosa lett, mely tisztséget több cikluson át betölti. A Zsinat bírói testületének is hosszú évek óta tagja. Mind a székesfehérvári gyülekezetek, mind a Mezőföldi Egyházmegye kebelbeli egyházközségei bármikor kereshetik jogi tudást igénylő problémáikkal.

A nem örömteli ügyeket (fegyelmi ügyek) is felvállalja, sem az egyházmegyében, sem az egyházkerületben, de a zsinaton sem utasított vissza soha felkérést. Építő munkái is akadtak és akadnak bőven, egyházi alapítványok létrehozása, jogi eljárásainak kezelése, ingatlanszerzések, egyházi intézmények szervezeti, munkaügyi problémáinak megoldása stb.

Szakmai életútjának egyik legszebb munkájának a Székesfehérvár Budai Úti Református Egyházközség alapításával kapcsolatos egyeztetések békés lebonyolítása és dokumentumainak elkészítését tekinti. Mindig segíti a bírói testületet is az alaposan előkészített előterjesztéseivel.

Az együtt eltöltött, közel három esperesi ciklusban, de különösen az első és a harmadik ciklus elején sokat segített. Külön is hálás vagyok gondviselő Urunknak, hogy az Ő dicsőségére együtt szolgálhatok Dr. Bíró Zsuzsannával.

Amikor megtudta, hogy a dunántúli reformátusság ezen megtisztelő díját elnyerte a következő gondolat fogalmazódott meg benne: „A nagyszüleim és édesapám életében az egyház ügye volt az előrébb való, ezt láttam tőlük. Ez a díj valójában nem engem illet, hanem azokat a református felmenőimet, akik nem a mostani szabad világban, hanem a „vérzivataros” időkben tették a dolgukat, észrevétlenül, névtelenül építették és tartották meg egyházunkat. Ezt a díjat én rájuk gondolva tudom elfogadni. A tevékeny élet híve vagyok, nem szeretek halogatni, de a nagy pörgés és akarás közepette naponta megtapasztalom, hogy nem én vagyok ura az életemnek és reményt, biztonságot ad, hogy van könyörülő Istenem.”

Dr. Bíró Zsuzsannát a Pro Pannonia Reformata díjra a jog területén évtizedeken át végzett áldozatos és hűséges szolgálatáért a Mezőföldi Református Egyházmegye Elnöksége és lelkészi kara ajánlotta. Ez a díj fejezze ki hálánkat mindazok felé, akik vele együtt vállalták és vállalják a jog területén végzett szolgálatot alkalmas és alkalmatlan időben.

Dr. Bíró Zsuzsanna életét, hitét, munkáját, szolgálatát a következő két ige jellemzi, melyek életének vezérigéi:
„Ezért tehát nem azé, aki akarja és nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.” Rm. 9,16
„Testvéreim, mit használ, ha valaki azt állítja, hogy van hite, tettei azonban nincsenek.” Jak.2,14


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. October 09., Wednesday,
Dénes napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6650
Összesen 2009. június 2. óta : 42886540