Utaid, Uram, ismertesd meg velem!

Márton Gergely, 2024-10-11 08:40:02

A nekünk szánt isteni életútnak célja, rendje, személyessége, vezetése és végső reménysége van. A nagykanizsai Bolyai János Református Általános Iskola befogadó istentiszteletén Steinbach József püspök arról szólt, hogy egy református intézményben az isteni út áldásaival ismertetik meg a gyermekeket. Az október negyedikei alkalmon 39 munkatárs és 65 új diák tett fogadalmat.

A Nagykanizsai Református Egyházközség 2021-től működtet saját óvodát. Már az intézmény átadásakor megfogalmazódott az a szándék, hogy kiszámítható felmenő rendszert tudjanak idővel kialakítani. Ennek érdekében elsőként a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Iskolával együttműködve oldották meg helyben az általános iskolai képzést. Idén szeptemberétől azonban már a gyülekezet fenntartásában kezdte meg a tanévet a Bolyai János Református Általános Iskola.
Az iskola közösségét istentisztelet keretében áldották meg. Az ünnepi eseményen 39 munkatárs és 65 új diák tett fogadalmat.

A hálaadó alkalmon Farkas Gergely elnökségi tanácsos imádságos köszöntése után Steinbach József püspök hirdette Isten igéjét: „Utaidat, Uram, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem! Vezess hűségesen, és taníts engem, mert te vagy szabadító Istenem, mindig benned reménykedem” (Zsolt 25,4-5).
Az ige alapján a püspök elsődlegesen a gyermekekhez szólt arról a krisztusi életútról, amit a református iskolában megismerhetnek. Ennek az útnak határozott célja van és Isten azért adta számukra ezt a református iskolát, hogy láthatóvá legyen számukra ez a biztos cél. Ennek az útnak határozott rendje van, ami irányít, terel, megóv a biztos megérkezésig. „A nagy matematikusról, Bolyai Jánosról nevezték el ezt az iskolát. Tudjuk, hogy az intézmény fő profilja a matematika oktatása. Olyan az isteni életútnak ez a rendje, mint a matematika, amely gyönyörű, logikus rendben mutat rá arra az isteni életrendre, ami nélkül nem lehet élni” – mondta rámutatva, hogy ez a logikus rend nemcsak a matematikában van jelen, hanem az élet minden területén.

Isten életútja személyes út, amin a saját utunkat megtalálva teljesedhet ki az életünk az Úr bátorító, segítő, erősítő kegyelmével.
A pedagógusokhoz, szülőkhöz szólva kiemelte, hogy Isten útjának vezetése van, ami úgy jelenik meg az iskolában, hogy érezhető lesz még jobban a törődés, a szeretet, megjelenik a nevelésben az a mennyei több, amelyben az életútnak az iránya kirajzolódik: „Köszönjük a bizalmat, a nyitottságot felénk és mi igyekszünk mindent megtenni azért, hogy ebben az iskolában jó, szeretetteli legyen a légkör, hogy jó legyen ide járni, itt tanítani, hogy az ember itt boldogságban, biztonságban érezhesse magát. Arra törekszünk, hogy ez az isteni szeretetből következő vezetés láthatóvá legyen”.

Befejezésként kiemelte, hogy az isteni életútnak reménysége van, a biztos megérkezés. A végső megérkezésig Isten vezet bennünket az Ő határtalan szeretetével, Aki kizárólag jót akar nekünk.
A püspök Isten áldását kérte az iskola minden diákjára, tanárára, munkatársára és a szülőkre. Az igehirdetés végén a gyermekekkel közösen mondták fennhangon: Utaid, Uram, ismertesd meg velem!
Az igére felelve imádságban adott hálát az Úrnak a Bolyai János Református Általános Iskoláért Máté László egyházkerületi főjegyző, kérve Isten áldását a gyülekezet, az iskola közössége szolgálatára.

Dr. Nemes Pál egyházkerületi főgondnok a kerület és a nagykanizsai gyülekezet nevében fogadta be az iskolát református egyházunk dunántúli, azon belül pedig nagykanizsai testvéri közösségébe. „Mert nem a gyermekek tartoznak gyűjteni a szülőknek, hanem a szülők a gyermekeknek” (2Kor 12,14). Pál apostolt idézve fogalmazta meg, hogy azt szeretnék, ha a gyermekek kincseket kapnának az iskolában. Arra szeretnék rávezetni őket, hogy nincsenek egyedül az életük útján, Isten mindig velük lesz, átsegíti őket a nehézségeken. Azt szeretnék, hogy a Bolyai János Református Általános Iskola áldássá legyen a gyermekek, a tanárok és a szülők életére is.

Hella Ferenc esperes, a gyülekezet lelkipásztora köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a fenntartóváltást, az óvodapedagógusoknak a gyermekek nevelését, a gyülekezetnek a támogató szeretetét.

Ezt követően a tanárok, dolgozók fogadalmat tettek, majd mindannyian személyes áldást kaptak.
Őket követték a gyermekek, akik szintén fogadalmat tettek és megkapták az áldást.

Isten áldja a Bolyai János Református Általános Iskola közösségét, hogy ők maguk is áldássá lehessenek!


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. October 11., Friday,
Brigitta , Gitta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 16284
Összesen 2009. június 2. óta : 42955566