„Elveszíthetetlen öröm” - Bódás János-versünnep a Talentum Református Általános Iskolában

DTRE Kommunikációs Szolgálat, 2024-10-17 08:27:19

A székesfehérvári reformátusság 200 éves rendezvénysorozatának keretében a Talentum Református Általános Iskola könyvtárában megrendezett versünnep méltó tisztelgés volt Bódás János emléke előtt.  

A megemlékezés bevezetőjében Bakonyi István irodalomtörténész   hitelesen és érzékletesen jelenítette meg Bódás személyiségét, emberi nagyságát, aki a protestáns költészet egyik legjelentősebb képviselője.

Bódás János, református lelkész és költő, 1905-ben született Tácon, Székesfehérváron halt meg 1987-ben. Középiskolai tanulmányait Pápán, a Református Kollégiumban végezte, majd teológiát tanult. 1939-től, egészen nyugdíjba vonulásáig, 1974-ig szolgált a székesfehérvári gyülekezetben. Bár már egészen korán, az 1920-as évektől alkotott, saját költői hangjára azonban csak később, fehérvári szolgálatának idején talált rá.  Első verseskötete 1926-ban, Pápán jelent meg Új titkok előtt címmel. Művei nemcsak hitének, de világképének is tolmácsolói.

Isten és embertársaink szolgálata az elveszíthetetlen öröm forrása -vallotta Bódás.

Költészete máig élő és ható, ahogy azt az eseményen megjelenő   résztvevők és nézők magas száma is mutatta, még ma is sokan olvassák és szeretik.

Bakonyi István előadását követően a két fehérvári gyülekezet irodalmat kedvelő, lelkes tagjai egy-egy szabadon választott Bódás-vers elszavalásával saját hitükről is bizonyságot tehettek. A szavalók széles korosztályt képviseltek- az általános iskolás diáktól a nyugdíjas klub tagjáig.

A rendezvényt   Cserta Gábor székesfehérvári művész saját megzenésített Bódás-versei tették még emlékezetesebbé.

/Talentum Református Általános Iskola/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. October 18., Friday,
Lukács napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2024
Összesen 2009. június 2. óta : 43053912