Dicsérni az Istent

Márton Gergely, 2024-10-19 19:32:04

Egyházkerületi és egyházmegyei vezetők jelenlétében ünnepelték meg október 12-én a Csurgó-Alsoki Református Egyházközség templom építésének 240-ik évfordulóját. Az alkalmon hálát adtak az elődök és a jelenkor gyülekezetéért is. Steinbach József püspök igehirdetésében Isten dicséretéről és az abból fakadó áldásokról prédikált: „Magasztalunk Isten, nagy, erős és bölcs vagy, és ezt megmutattad számunkra Jézus Krisztusban!”

Alsok keletkezése az 1500-as évekre tehető. Az 1950 óta Csurgó városrészeként működő településen a reformátusok megjelenéséről 1634-ből van az első írásos emlék.
A török-idők után fából készült oratóriumban imádkozott Istenhez a helyi reformátusság, majd három évvel a türelmi rendelet után, 1784-ben épült meg a ma is használatos kőtemplomuk.  
A műemléki védettségű épület tornya 1816-ban készült el.

A templom 240 éves jubileuma jó alkalom volt arra, hogy a Csurgó-Alsoki Református Egyházközség hálát adjon az Úrnak az elődök gyülekezetépítő és megtartó állhatatos, hitvalló életéért, Isten nehézségeken, kihívásokon átvezető kegyelméért és az utódok, a jelen kor gyülekezetének szolgáló, Isten országát építő elhívásáért.

 

Az ünnepi alkalmon igét hirdetett Steinbach József püspök: „Dicsérjétek az Urat! Milyen jó Istenünkről énekelni, milyen gyönyörű a szép dicséret! Felépíti Jeruzsálemet az Úr, összegyűjti a szétszóródott Izráelt. Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket. Megszabja a csillagok számát, nevet ad mindegyiknek. Nagy a mi Urunk, és igen erős, bölcsessége határtalan. Támogatja az Úr az alázatosokat, de porig alázza a bűnösöket” (Zsolt 147,1-6).

A gyülekezet ünnepe Isten dicséretére indít bennünket. A püspök prédikációjában az ige alapján szólt arról, hogy mit is jelent Istent dicsérni és mi az Isten dicséretének áldása.
A bűnös ember leborul, megalázza magát az Élő Isten előtt, és megvallja, hogy egyedül Isten az, aki nagy, aki erős és bölcs: „Kedves Testvérek! Minden itt kezdődik, ez a hit forrása, amikor magunkat megadjuk az élő Istennek.” Isten nagyságában ott van, hogy Ő örökké való Isten, szent és tökéletes, mi pedig kicsik és halandók vagyunk. Isten erősségében megvalljuk a mi erőtlenségünkkel szemben az Ő megtartó, megváltó hatalmát. Isten bölcs és igazságos, egyedül Ő az, aki minden tudásnak birtokában van, mi pedig ostobák, akik rossz utakon járunk.

Ha Isten népe egyénileg és közösségben is leborul Isten előtt, dicséri a nagy, erős és bölcs Istent, akkor megtapasztalja a csodát, a dicséret áldását, hogy az Ő előtte leboruló népét isten felemeli. A dicséret áldásait tárja elénk a zsoltáros: szétszóródott népét összegyűjti, felépíti, meggyógyítja, bekötözi sebeinket, megújít és megerősít, számontart bennünket egyen-egyenkét.
„Magasztalunk Téged Urunk, és köszönjük, hogy megtapasztaljuk dicséretünk áldásainak sorát ezen az ünnepen, felemelsz, felüdítesz bennünket” – mondta a püspök rátérve Isten magasztalásának gyakorlati módjára. Ennek egyik lehetősége, ha az Ő népe rendszeresen összegyülekezik az Ő templomába, magasztalva az Urat, vágyva az Ő igéjét – ahogy azt itt is teszik 240 éve folyamatosan. Aztán kilépve a templomból, az Ő dicséretének áldásaival élve magasztalni az Urat a hétköznapokban, az élet istentiszteletében. Láthatóvá tenni magunkon azt, hogy mi Jézus Krisztus gyermekei vagyunk, hogy Isten népeként másképp viszonyulunk egymáshoz a világban, még ellenségeinkhez is: „A templomban erőt gyűjtünk rá, a világban, a hétköznapokban vizsgázunk az Isten dicséretében! A hitelesség az egyetlen forrás, hogy az evangéliumot az emberek meghallják”.

A püspök Isten áldását kérte az ünneplő gyülekezetre hozzátéve, hogy imádságos szeretettel gondol rájuk a Dunántúli Református Egyházkerület és a Magyarországi Református Egyház nagy közössége is ezen az Istent magasztaló ünnepen.

Az Igére felelve adott hálát az Úrnak az Őt dicsérő Csurgó-Alsoki népéért Hella Ferenc, a Somogyi Református Egyházmegye esperese.

Az ünneplő gyülekezet nevében köszöntötte a jelenlévőket Szászfalvi László lelkipásztor: „Ma azért a csodáért adunk hálát, hogy Isten, a történelem ura megengedte és megadta, hogy alsoki őseink 240 évvel ezelőtt lelkésztartási és templomépítési jogot kaptak, amivel ők azonnal éltek is”.

Fekete Istvánné, a gyülekezet főgondnoka Isten iránti hálával emlékezett meg a templomépítő elődökről, és a ma is az Úr országát építő utódokról.

Az egyházkerület főgondnoka, Dr. Nemes Pál arról szólt, hogy ez a jubileumi hálaadó alkalom minden nehézségben erőt adhat a gyülekezetnek, hogy hűséggel áldják az Urat minden időben. Hittel és imádsággal töltsék meg továbbra is templomukat, példát mutatva a világnak, hogy itt Isten hálás népe él.

Köszöntötte az ünneplő gyülekezetet a csurgói Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója, Füstösné Ábrahám Judit és az iskola vallástanára, Fejér István lelkipásztor.

A palástos lelkészek egy-egy igei áldással köszöntötték az ünneplő gyülekezetet, majd a gyermekek énekszolgálata és Polgár Tamás, a Somogy Vármegyei Levéltár igazgatójának történelmi előadásával zárult a hálaadó alkalom.

A hűséggel, áldozattal és szívvel-lélekkel munkálkodó ősök előtt emléktáblákkal is tisztelegtek.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. October 26., Saturday,
Dömötör napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 570
Összesen 2009. június 2. óta : 43199114