Borlovag avatás Balatonkenesén

Adminisztrátor, 2009-10-05 06:47:16

Különleges esemény helyszíne volt a református templom 2009. szeptember 26-án, amikor a Kelet-Balatoni Borrend megalakult, s annak 13 alapító tagja lovagi fogadalmat tett.

A kezdő istentiszteleten Németh Péter lelkész köszöntötte a díszbe öltözött borlovagokat és a vendégeket. Ma valami újat teszünk - mondta - ami eddig Kenesén soha nem volt, mégis ősi hagyományokat folytatunk a szőlő és bor kultúrájának felkarolásával.

***

Az igehirdetés alapigéjeként a lelkész az úrvacsora szereztetési igéit olvasta fel a Máté evangéliuma 26. részéből, hozzátéve azt a jézusi mondatot is, hogy „nem iszom mostantól fogva a szőlőtőnek ebből a terméséből ama napig, amelyen majd újat iszom veletek Atyám országában". Kiemelte, hogy a bornak nemcsak emberi arca van, közösségteremtő ereje, hanem Isteni arca is. Jézus értünk hozott áldozatára, a velünk kötött szeretet-szövetségre emlékeztet. Előre mutat arra a mennyei örömre, amit szem nem látott, fül nem hallott, ember elképzelni sem tud, amit Isten készít az Őt szeretőknek.

***

Ezt követően a Tihanyi és Balatonfüredi Borrendek vezetésével az új borrend tagjai esküt tettek. Elkötelezték magukat a kelet-balatoni térségben (Balatonkenese, Balatonfőkajár) termő borok népszerűsítésére, a helyi termelők érdekeinek, valamint a szőlő és bor kultúrájának védelmére. A Kelet-Balatoni Borrend zászlaját Bóka István országgyűlési képviselő adta át a borrend nagymesterének, Győrfi Károlynak.

***

Az ünnepi alkalom a szomszédos Gyülekezeti házban folytatódott borkóstolóval, finom falatokkal és kötetlen beszélgetéssel.

Németh Péter, lelkipásztor

Kapcsolódó link:http://www.refdunantul.hu/lap/veszpremiem/hir/mutat/278/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 16., Tuesday,
Csongor napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 8484
Összesen 2009. június 2. óta : 40149022