Reformáció ünnepe alkalmából kiállítás Nagykanizsán

Adminisztrátor, 2009-10-27 09:39:33

A reformáció ünnepe alkalmából nyílik kiállítás Murándinné dr. Beyer Katali építész rajzaiból a Nagykanizsai Református Egyházközség gyülekezeti teremében október 31-én, szombaton 17 órától.
A tárlatot megnyitja Balogh Péter építész, az Őrségi Református Egyházmegye gondnoka.

A bemutatásra kerülő anyag Murádinné dr. Beyer Katalin erdélyi építész értékmentő munkájának köszönhető. A nyolcvanas években a Kolozsvári Református Egyházkerület megbízásából járta a falvakat, s ekkor figyelt fel a régi templomok elragadó szépségű kő szószékeire. A dokumentálás céljával készített 1:10 arányú tusrajzai a nagy elődökhöz, Kós Károlyhoz, Debreceni Lászlóhoz hasonlóan önálló művészi értékkel is bírnak. 
Rajzain túlnyomórészt református szószékek láthatók, jóllehet akad köztük katolikus és evangélikus gyülekezetet szolgáló is. A legrégebbi még Mátyás idejéből való, a többségüket azonban 1730 és 1766 között, az ellenreformáció után készítette az ismert vagy ismeretlen népi mester. A szószékek túlnyomó részét Erdélyben járva ma is megcsodálhatjuk, többségükben a Mezőség, Kalotaszeg, Háromszék, a Küküllő vidéke és a Fogaras apró falvainak templomaiban. Van köztük, ami körül már elfogyott a gyülekezet, s egy más templomba áthelyezve teljesíti tovább hivatását.
A szószékek talpból és kehely formájú kosárból állnak, hozzájuk lépcső vezet. A nyolcszög alakú kosár oldalsó mészkő vagy homokkő lapjait alkotójuk virágmintákkal, füzérekkel, kuszán egymásba fonódó indákkal díszítette. Miután a reformáció száműzte a templomokból az emberábrázolást, előtérbe kerültek a stilizált növényi formák, amelyeket olasz mintákat alapul véve saját fantáziájukkal gazdagítottak az erdélyi kőfaragók. Számos szószéken bibliai idézet, illetve az adományozó család neve, címere is látható. A faragás sokszor a talpon és a lépcső korlátján is folytatódik, némelyik faragványt színesre is festették.
A kiállítást követően úrvacsorával egybekötött ünnepi istentisztelet lesz az evangélikus és a református lelkipásztorok szolgálatával.

Csatolt dokumentumok


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 19., Friday,
Emma napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 14103
Összesen 2009. június 2. óta : 40184405