Látogatások – nyakkendő nélkül

Adminisztrátor, 2009-07-22 02:36:59

Steinbach József püspök júliusban meglátogatta a Mezőföldi Egyházmegye összes lelkipásztorát. A püspököt, akivel együtt vett részt a látogatásokon Köntös László lelkészi főjegyző és Bellai Zoltán püspöki főtanácsos, Imre Bálint esperes kísérte el a gyülekezetekbe.

Ez az új kezdeményezés természetesen nem pótolja a generális vizitációt. Ám a hivatalos püspöklátogatások kötött rendje, ünnepélyes jellege, gazdag és sokakat megmozgató programja kevéssé teszi lehetővé a kötetlen beszélgetéseket.

Ezeknek a látogatásoknak éppen az a célja, hogy minden formalitást mellőzve, „nyakkendő nélkül”, az egyházkerület vezetése kötetlen beszélgetésben találkozzék a lelkipásztorral és családjával, hogy megismerje a lelkipásztorok konkrét életkörülményeit, családjukat, a szolgálat adottságait, a gyülekezet helyzetét, az egyházközség ingatlanainak állapotát, egyszóval mindazokat a konkrét adottságokat és körülményeket, amelyekben lelkipásztoraink a szolgálatukat végzik. S nem utolsó sorban ezekben a beszélgetésekben nagy hangsúllyal esik esik szó arról is, hogy a lelkipásztor hogyan érzi magát az adott gyülekezetben, szolgálatában hogyan kezeli a mai gyülekezeti élet sok tekintetben próbára tévő kihívásait, hogyan látja jelenét, s főként a gyülekezet jövőjét. Mi több, a beszélgetések arra is lehetőséget adnak, hogy lelkészek őszintén elmondják gondolataikat, s megfogalmazzák, hogy mit várnak az egyházkerület vezetésétől református keresztyénségünk mai helyzetében.

Az eredeti terv az volt, hogy a püspök évenként egy egyházmegye lelkipásztorait látogatja meg. Ám a fogadtatás jó visszhangja nyomán ( a lelkipásztorok tényleg örültek, hogy egy kávé mellett, minden formalitást mellőzve találkozhatnak a kerület vezetésével) az az elképzelés született, hogy lehetőleg a jövő év pünkösdjéig Kerületünk minden lelkipásztorának a meglátogatására sor kerül.

A látogatásoknak van még egy „kézzelfogható” haszna is. A lelkészekről, családjukról fotó készül, így létrejön egy lelkipásztori fotó-archívum, amely a honlapunkon található fotógalériában is megtekinthető.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 24., Wednesday,
György napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 18341
Összesen 2009. június 2. óta : 40242534