Látogatások – nyakkendő nélkül

Adminisztrátor, 2009-07-22 02:36:59

Steinbach József püspök júliusban meglátogatta a Mezőföldi Egyházmegye összes lelkipásztorát. A püspököt, akivel együtt vett részt a látogatásokon Köntös László lelkészi főjegyző és Bellai Zoltán püspöki főtanácsos, Imre Bálint esperes kísérte el a gyülekezetekbe.

Ez az új kezdeményezés természetesen nem pótolja a generális vizitációt. Ám a hivatalos püspöklátogatások kötött rendje, ünnepélyes jellege, gazdag és sokakat megmozgató programja kevéssé teszi lehetővé a kötetlen beszélgetéseket.

Ezeknek a látogatásoknak éppen az a célja, hogy minden formalitást mellőzve, „nyakkendő nélkül”, az egyházkerület vezetése kötetlen beszélgetésben találkozzék a lelkipásztorral és családjával, hogy megismerje a lelkipásztorok konkrét életkörülményeit, családjukat, a szolgálat adottságait, a gyülekezet helyzetét, az egyházközség ingatlanainak állapotát, egyszóval mindazokat a konkrét adottságokat és körülményeket, amelyekben lelkipásztoraink a szolgálatukat végzik. S nem utolsó sorban ezekben a beszélgetésekben nagy hangsúllyal esik esik szó arról is, hogy a lelkipásztor hogyan érzi magát az adott gyülekezetben, szolgálatában hogyan kezeli a mai gyülekezeti élet sok tekintetben próbára tévő kihívásait, hogyan látja jelenét, s főként a gyülekezet jövőjét. Mi több, a beszélgetések arra is lehetőséget adnak, hogy lelkészek őszintén elmondják gondolataikat, s megfogalmazzák, hogy mit várnak az egyházkerület vezetésétől református keresztyénségünk mai helyzetében.

Az eredeti terv az volt, hogy a püspök évenként egy egyházmegye lelkipásztorait látogatja meg. Ám a fogadtatás jó visszhangja nyomán ( a lelkipásztorok tényleg örültek, hogy egy kávé mellett, minden formalitást mellőzve találkozhatnak a kerület vezetésével) az az elképzelés született, hogy lehetőleg a jövő év pünkösdjéig Kerületünk minden lelkipásztorának a meglátogatására sor kerül.

A látogatásoknak van még egy „kézzelfogható” haszna is. A lelkészekről, családjukról fotó készül, így létrejön egy lelkipásztori fotó-archívum, amely a honlapunkon található fotógalériában is megtekinthető.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2021. January 24., Sunday,
Timót napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1918
Összesen 2009. június 2. óta : 23407681

Ige Mellett

(14) „Ujjongj, örülj, Sion leánya, mert jövök már, és itt fogok lakni…” (Zakariás 2)

Van okunk az örömre! Ez az öröm ujjongó öröm, ami elsősorban nem az öröm külső megnyilvánulására vonatkozik, hanem arra, hogy Isten valódi, soha el ne... tovább

Dokumentumtár

Jézus Krisztus Úr

Formátum:.docx
Méret: 16.8 KB

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

prk_laudacio

Formátum:.mp3,
Méret: 8.9 MB

Bogárdi Szabó István laudációja a Magyar Örökség-díj átadásán 2011. december 17-én. A Magyar Örökség-díjat a Pápai Református Kollégium kapta

Hanganyag letöltése