Megszűnnek a vallási műsorok a köztévén

Adminisztrátor, 2009-11-27 10:23:57

Megszűnnek a Magyar Televízió vallási és kisebbségi műsorai. Dobos Menyhért, az MTV közéleti igazgatója szerint azért kell bűnhődnie a közszolgálati televíziónak, mert a politikusok elégedetlenek amiatt, hogy nem tudtak elegendő befolyást szerezni a tévében. Az egyházak korábban tiltakoztak a köztévét érintő megvonások miatt. A Magyar Televízió csütörtökön juttatta el levelét a református egyházhoz, amelyben közlik, hogy „szüneteltetni kénytelenek” a vallási műsorok gyártását.

Hogyan született meg a döntés, amely miatt egyetlen tollvonással eltörölték a vallási műsorokat?

Az MTV költségvetési módosító javaslatának elfogadásával. A kormány eleve elvett 7 milliárd forintot, majd Jánosi György egyéni képviselő indítványa kapcsán még a céltámogatást is megvonták, így összesen 9,4 milliárd forinttal kap kevesebbet a televízió. Ez a költségvetésünk egyharmada. Ilyen szintű elvonást nem lehet túlélni.

Ez mit jelent?

Legrosszabb esetben azt, hogy elsötétül a Magyar Televízió képernyője. Amennyiben mégis lesz valamilyen adás, a költségcsökkentés érint minden műsort, vagyis megszűnik a műsorgyártás.

Mikor tapasztalhatják a nézők, hogy már csak „takarékon” megy a műsor a köztévében?

Ez nagyon hamar bekövetkezik, már 2010. január elsejétől, hiszen akkor már az új költségvetési évben leszünk. Nagyon súlyos a helyzet. Mi vagyunk a legszomorúbbak, hogy ez a helyzet kialakult, különösen én, akihez a vallási műsorok tartoznak. Mindent elkövetünk, hogy a vallási műsorok valahogyan megmaradjanak.

Vagyis ismételnek…

Igen, az archívumunkból tudunk táplálkozni. Ismétlünk, vagy esetleg olyan helyekre megyünk forgatni, ahol nem kell napidíjakat fizetni. Nulla forintból ennyire telik.

Miért pont a vallási műsorok lettek az első áldozatok? A 2001-es népszámlálás szerint 5,3 millió katolikus, 1,6 millió református és 304 ezer evangélikus él Magyarországon. Ez a lakosságnak elég jelentős többsége.

A pénzünk szinte csak a bérekre és a rezsire elég, műsorgyártásra nem, ráadásul technikai berendezéseink sincsenek, közvetítőkocsival dolgozunk. Tartozásaink vannak még a költözéssel kapcsolatban is, hiszen a Szabadság térről el kellett jönnünk. Gondolja el, hogy az MTV székházának bérleti díja több mint 3 milliárd forint évente!

A köztévé ezek szerint nem tudja betölteni feladatát. De akkor miért kell több mint 3 milliárd forintért bérelni egy olyan székházat, ahol nem folyik munka, nincs műsorgyártás?

Erre nehezen tudnék válaszolni. Az ügy még a FIDESZ kormányzásának idejére nyúlik vissza. Akkor született egy kormányhatározat, hogy építenek a tévének egy székházat. A határozatot a Medgyessy kormány eltörölte, és piaci alapokra akarta helyezni a székház építésének ügyét. Egy biztos: a mostani konstrukció rossz és méregdrága. Félkész épületben vagyunk, amiből hiányzik a technika, műszaki beruházás pedig nem volt. November 23-án a kormány és a kormánypárti képviselők az MDF segítségével cinikus és erkölcstelen döntést hoztak, amely súlyos csapást mért a Magyar Televízióra.

Eddig nem érezték, hogy pazaroltak? Míg egy-egy kereskedelmi televízió legfeljebb három fős stábbal vonult ki forgatni, addig az MTV autói dugig voltak munkatársakkal: szerkesztő, riporter, operatőr, technikus, rendező, rendezőasszisztens…Nem luxus ez?

Mindenhová a kellő létszámmal vonulunk ki. A mi technikánk olyan régi és öreg, hogy nagyobb személyzet szükséges a forgatásokhoz. Arról nem is beszélve, hogy egy élő közvetítéshez nagy stáb kell, ahhoz hogy színvonalas műsort tudjunk gyártani.

Nézzük a jövőt! Hogyan kaphatnak majd az egyházak megszólalási lehetőséget a televízióban?

Fontosnak tartjuk, hogy az egyházak szerepet kapjanak műsorunkban. Ha A reggel című produkciónk megmarad, itt eddig is volt és ezentúl is lesz lehetőség, hogy az egyházak képviselői elmondhassák véleményüket fontos közügyekben.

Úgy tudom, hogy már a karácsonyi református istentiszteleti közvetítést is lemondták.

Erről még nem hallottam, de könnyen elképzelhető. Már decemberre sincs pénzünk.

Mit fognak csinálni a televízióban, ha nincs pénz és műsort sem tudnak gyártani?

A munkatársaink majd az archívumban dolgoznak, illetőleg a Híradóban, A Reggelben, ami remélhetőleg megmarad. Egyelőre teljes a bizonytalanság. Nem akarjuk elhinni, hogy a magyar parlament ilyen döntést hozott politikai bosszúból.

Miért akarnak a politikusok bosszút?

Azért, mert nem tudtak befolyást szerezni olyan mértékben, amilyenben szerettek volna. A Magyar Televízió igyekszik megőrizni a függetlenségét. A Napkelte megszűnése és az elnökválasztás kudarca késztette a kormánypárti politikusokat arra, hogy ezt a politikai büntetést kiszabják a televízióra.

Nem fél ezt kimondani? Következménye lehet…


Elképzelhető, hogy lesz következménye, de ez akkor is egyértelműen politikai bosszú...


Fekete Zsuzsa

forrás: www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat

Kapcsolódó link:http://www.reformatus.hu/?cikk=1259311437



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 12084
Összesen 2009. június 2. óta : 39876653