Utcatábla avatás és hálaadás Dömösön a Kálvin Év jegyében

Adminisztrátor, 2009-08-11 20:44:07

Hálaadóadó istentisztelet keretében emlékezett a Dömösi Református Gyülekezet Kálvin János születésének 500. évfordulójára augusztus 9-én vasárnap délután 15.00-kor a református templomban.

Az ünnepi istentiszteleten Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét a Márk evangéliuma 4, 35-41 versei alapján. A tenger lecsendesítésének jól ismert története alapján arról a Jézus Krisztusról szólt az örömüzenet, aki hatalommal szól, hatalmasat szól, és hatalmasan cselekszik.

A prédikációt követte Kiss Péternek, a gyülekezet lelkipásztorának személyes hangvételű köszöntése. Rövid beszámolójában beszélt arról az előkészítő munkáról és eseménysorozatról, ami az ünnepet megelőzte. Ennek eredménye, hogy ezen a délutánon, emlékezhetnek, emléktáblát avathatnak, és átadhatják a közösségnek a Kálvin János utcát.

A köszöntést egy szavalat követte: Szilágyi Gábor Baja Mihály lelkipásztor-költő „Ki volt Kálvin János” c. versét adta elő.

Dr. Márkus Mihály tatai lelkipásztor előadást tartott „Kálvin János időszerűsége” címmel. A Dunántúli Református Egyházkerületben 18 esztendeig püspökként szolgált egyháztörténész professzor Kálvin életének üzenetét így foglalta össze: „Kálvin nem korszerű, hanem időszerű”.

A Dömösi Gyülekezet egyik hittanosa Dányi Balázs következett egy gyönyörű klarinétjátékkal.

Köszöntötte az ünneplőket, és méltatta Kálvin János jelentőségét dr. Völner Pál, a Komárom- Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke is. Hangsúlyozta: máig ható jelentőségű Kálvinnak az a törekvése, hogy az egyházi és a világi hatalmat szét kell választani.

A templomi ünnepet a helyi Zöld Kendő Énekkar pünkösdi gregorián éneke zárta.

Ezek után a gyülekezet a templom falához vonult ki, ahol Máté László, a Tatai Református Egyházmegye esperese felszentelő imádságot és áldást mondva leleplezte Kálvin János emléktábláját a gyülekezet gondnokával Fabi Lajossal közösen.

Az emléktáblánál még Novák Lajos polgármester úr köszöntőszavai hangzottak el, majd dr. Völner Pállal együtt leleplezték a Kálvin János utcatáblát. Így hivatalosan is átadásra került a július 1-től e néven szereplő utcaszakasz.

Az egybegyűltek rövid menettel birtokba is vették a Kálvin János utcát.

A szeretetvendégségre a Magyar Kékkereszt Egyesület Missziói Otthonában került sor.

Tisztelettel megköszönöm mindazoknak a munkáját és a fáradozását, akik segítettek bennünket abban, hogy ez az ünnepi alkalom – mely nemcsak a dömösi gyülekezetnek, hanem községünk életében is meghatározó esemény – szép renddel lezajlott.

Mi is hálaadással mondhatjuk el Református Egyházunk vezérgondolatát és bizonyságtételét:

Soli Deo Gloria! – Egyedül Istené a dicsőség!

Kiss Péter

református lelkipásztor


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2021. January 24., Sunday,
Timót napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 1876
Összesen 2009. június 2. óta : 23407639

Ige Mellett

(14) „Ujjongj, örülj, Sion leánya, mert jövök már, és itt fogok lakni…” (Zakariás 2)

Van okunk az örömre! Ez az öröm ujjongó öröm, ami elsősorban nem az öröm külső megnyilvánulására vonatkozik, hanem arra, hogy Isten valódi, soha el ne... tovább

Dokumentumtár

NL120903

Formátum:.doc
Méret: 37.5 KB

Nagy Lajos hétkezdő meditácója a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában. 2012.09.03.

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

presbkonf_eloadaskl

Formátum:.mp3,
Méret: 21.9 MB

Köntös László

Hanganyag letöltése