Egy délután a horvátországi magyarságról

Adminisztrátor, 2009-12-05 13:33:07

Immár ötödik éve rendezik meg a magyarországi és határon túli református egyházrészek a Kárpát-medencei imanapot, amelyet a december 5-hez legközelebb eső mindenkori vasárnapon tartanak szerte a Kárpát-medencében.
Az alkalmat az emlékezetes 2004-es népszavazás hívta életre.

Sok seb szakadt fel akkor. A magyar református egyház, amelyik egyharmad részben kívül szakadt a trianoni határokon, családi, közösségi kötődések révén igyekezett olyan evangéliumi választ adni a kirekesztésre, amely a sebek gyógyulásán túl az egymás jobb megismerését is szolgálja.

Sajátságos az alkalom abban, hogy a nők szervezik mindenhol. Sokmindenben empatikusabbak a férfiaknál és könnyebben megtalálják az utat egymás felé határokon innen és túl. 2009-ben a horvátországi magyar református egyház mutatkozik be az ottani nőszövetségek szemüvegén át.

Horvátországról az átlag magyarnak a tengerpart jut eszébe. Pedig az úgynevezett Baranyai-háromszögben és Szlavóniában árpád-kori magyar települések bújnak meg sajátos nyelvjárással, értékkel és sajnos egyre romló népességi mutatókkal. Leghíresebbek a délszláv háborúból ismert Kórógy és Szentlászló, Eduardo Rózsa-Flores egykori tevékenységének egyik színhelye. De ki tud arról, hogy van horvát református közösség a reformáció kora óta?

Szombathelyen vasárnap, december 6-án a református templom nagytermében tartják az Őrségi egyházmegye imanapját, amelyen részt vesznek a felsőőri (gyengébbek kedvéért oberwarti) és a szlovéniai Pártosfalváról (ugyancsak gyengébbeknek: Prosenjakovci) érkező református gyülekezetek küldöttei is. A lelki együttlétet a délvidéki magyarság irodalmi élmény-lecsapódásai és szeretetvendégség színesíti, valamint helyszíni vetítőképes élménybeszámoló csatlakozik mindehhez. Az alkalom mindenki számára nyitott, aki fontosnak tartja a megjelenített értékeket, azokat várja a szombathelyi református közösség 2009. december 6-án délután 3 órakor a Károlyi Gáspár tér 7. szám alá, az egyetemmel szemben.

Jakab Bálint

Forrás: Alpokalja-Online

Kapcsolódó link:http://www.alon.hu/index.php/article/articleview/9153/1/10/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 7621
Összesen 2009. június 2. óta : 39861378