Tükör a Szigeten

Adminisztrátor, 2009-08-17 12:45:40

Tükröt tartottak elénk a fiatalok a szigeten – mondta Steinbach József. A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke a Sziget fesztiválon járt és beszélgetett a résztvevőkkel.

A püspök honlapunknak elmondta: kiemelkedően fontosnak tartja, hogy egy ilyen nagy rendezvényen a történelmi egyházak is részt vegyenek, még akkor is, ha az emberek visszajelzései nem mindig pozitívak. A résztvevők közül többen erős kritikát fogalmaztak meg; elutasítják a szervezett egyházat és a multifunkcionalitást. Sokan csak a római katolikus egyház „szigorát” ismerték, és akadtak olyanok is, akik a protestantizmusról nem is hallottak. Steinbach József szerint a történelmi egyházaknak oda kell figyelni arra, hogy felnőtt egy vallástalan generáció, ezért új utakon kell megszólítani őket. Azt tapasztaltam, fogalmazott a püspök, hogy többen a kis közösségek felé keresik a megoldást, ami nem szektásodást jelent, hanem azt, hogy a fiataloknak szükségük van a személyes kapcsolatokra.
A Sziget fesztiválon, a KözösPont sátorban egy teljes stáb dolgozott azon, hogy a keresztény üzenetet a szórakozni vágyó fiatalok között megfoghatóvá tegyék. Idén evangélikus, katolikus és református püspökök is ellátogattak a fesztiválra. A KözösPontban a „kapcsolatok" álltak a középpontban. Minden napnak volt egy adott témája - kapcsolat a világgal, a családdal, a társsal, önmagammal és Istennel. Ezek persze csak segítségek voltak a beszélgetés indításához, azután egészen másfelé is elkanyarodhattak a gondolatok.
A sátor vezetője Körmendy Petra Kornélia elmondta: a cél az, hogy keresztény fiatal beszélgessen a kereszténységet kevésbé ismerő, másik fiatallal. „Szép, tiszta szemű emberek jöttek már az első napon. Vannak kedvesek és persze kötekedőek is. Vannak, akik évek múlva tértek vissza hozzánk és látjuk rajtuk: szárba szökött egykori igyekezetünk, szembetűnő, pozitív változások történtek az egyénnel az elmúlt évek alatt."
Steinbach Józsefet, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökét, Gáncs Pétert, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspökét, dr. Udvardy György katolikus püspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Hitoktatási Bizottságának elnökét kérték fel a szervezők, hogy egy-egy nap látogassanak el a KözösPont sátorba és beszélgessenek a fiatalokkal, az őket foglalkoztató kérdésekről.
Vasárnap istentiszteletekkel búcsúztak a résztvevőktől.

forrás: www.reformatus.hu Kommunikációs Szolgálat

Kapcsolódó link:http://www.reformatus.hu/folytat_hirek.php?cikk=1250503674



Vélemények, hozzászólások

A hírhez 1 hozzászólás érkezett, ezeket ide kattintva olvashatja

2024. April 25., Thursday,
Márk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 14822
Összesen 2009. június 2. óta : 40262132