Kárpát-medencei Magyar Református Fiatalok II. Találkozója

Adminisztrátor, 2009-09-06 19:23:23

Az immár második alkalommal megrendezett találkozóra, - melynek  2009. augusztus 17-23. között a Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülő adott otthont  - Felvidékről (a Garam mentéről és Gömörből), Kárpátaljáról (mindhárom református egyházmegyéből), Partiumból (Szilágyságból) és Somogyból érkeztek többségben középiskolás korú fiatalok, felnőtt kísérőikkel együtt mintegy százhetvenen.

Az idei egyhetes együttlét mottóját – a Kálvin-évek jegyében – Illyés Gyula verséből kölcsönözték a szervezők: „Hiszed, hogy volna olyan-amilyen magyarság, ha nincs – Kálvin? Nem hiszem” (A reformáció genfi emlékműve előtt).

A délelőtti igetanulmányok sorát Steinbach József dunántúli püspök nyitotta meg, a hét többi napján pedig a csoportokkal együtt érkező lelkipásztorok szolgálnak.

Az előadások Kálvinról, a kálvini reformáció kárpát-medencei elterjedéséről, a magyarságra gyakorolt hatásáról szólnak. A nyitó előadást Dr. Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke tartotta „Kálvin, kálvinizmus, magyarság” címmel, de szó esik a hét során a nemzet szolgálatában maradandót alkotó magyar reformátusokról, a reformációnak a nemzeti nyelv kialakulásra gyakorolt, máig tartó hatásáról az irodalomban, mint ahogyan arról is, hogy mit jelent ma magyar reformátusként élni a Kárpát medencében (ez utóbbi előadást Köntös László dunántúli lelkészi főjegyző tartja).

Esténként a részvevők egy-egy csoportja saját szülőföldjük egykori és mai református vonatkozásait mutatja be a többieknek, de lesz szilágysági és somogyi táncház, valamint augusztus 20-i ünnepi műsor is a programban.

Vasárnap úrvacsorai istentisztelettel zárul az egy hetes együttlét, és a szervezők reménysége szerint ki-ki azzal az örömmel indulhat majd haza, hogy Balatonfenyvesen folytatódott a debreceni Alkotmányozó Zsinattal elkezdődött folyamat, azaz egy nemzet egy református egyházának egymástól távol élő tagjai egy lépéssel ismét közelebb kerülhettek egymáshoz, és átélhették a jézusi kijelentés valóságát: Ti pedig mindnyájan testvérek vagytok”-

Bellai Zoltán


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5726
Összesen 2009. június 2. óta : 40191962