Kárpát-medencei Magyar Református Fiatalok II. Találkozója

Adminisztrátor, 2009-09-06 19:23:23

Az immár második alkalommal megrendezett találkozóra, - melynek  2009. augusztus 17-23. között a Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülő adott otthont  - Felvidékről (a Garam mentéről és Gömörből), Kárpátaljáról (mindhárom református egyházmegyéből), Partiumból (Szilágyságból) és Somogyból érkeztek többségben középiskolás korú fiatalok, felnőtt kísérőikkel együtt mintegy százhetvenen.

Az idei egyhetes együttlét mottóját – a Kálvin-évek jegyében – Illyés Gyula verséből kölcsönözték a szervezők: „Hiszed, hogy volna olyan-amilyen magyarság, ha nincs – Kálvin? Nem hiszem” (A reformáció genfi emlékműve előtt).

A délelőtti igetanulmányok sorát Steinbach József dunántúli püspök nyitotta meg, a hét többi napján pedig a csoportokkal együtt érkező lelkipásztorok szolgálnak.

Az előadások Kálvinról, a kálvini reformáció kárpát-medencei elterjedéséről, a magyarságra gyakorolt hatásáról szólnak. A nyitó előadást Dr. Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke tartotta „Kálvin, kálvinizmus, magyarság” címmel, de szó esik a hét során a nemzet szolgálatában maradandót alkotó magyar reformátusokról, a reformációnak a nemzeti nyelv kialakulásra gyakorolt, máig tartó hatásáról az irodalomban, mint ahogyan arról is, hogy mit jelent ma magyar reformátusként élni a Kárpát medencében (ez utóbbi előadást Köntös László dunántúli lelkészi főjegyző tartja).

Esténként a részvevők egy-egy csoportja saját szülőföldjük egykori és mai református vonatkozásait mutatja be a többieknek, de lesz szilágysági és somogyi táncház, valamint augusztus 20-i ünnepi műsor is a programban.

Vasárnap úrvacsorai istentisztelettel zárul az egy hetes együttlét, és a szervezők reménysége szerint ki-ki azzal az örömmel indulhat majd haza, hogy Balatonfenyvesen folytatódott a debreceni Alkotmányozó Zsinattal elkezdődött folyamat, azaz egy nemzet egy református egyházának egymástól távol élő tagjai egy lépéssel ismét közelebb kerülhettek egymáshoz, és átélhették a jézusi kijelentés valóságát: Ti pedig mindnyájan testvérek vagytok”-

Bellai Zoltán


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2020. June 03., Wednesday,
Klotild napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 16954
Összesen 2009. június 2. óta : 19979761

Ige Mellett

(6) „…boldog, aki nem botránkozik meg énbennem.” (Máté 11,1–6)

KERESZTELŐ JÁNOS KÉRDÉSE ÉS JÉZUS VÁLASZA. – 1. Megbotránkozni Jézusban azt jelenti: elbizonytalanodni, csalódni Őbenne, ezért szembeszállni Ővele, m... tovább

REPOSZT

Egy tüntetés margójára

A lengyel közszolgálati rádió amerikai tudósítója, Marek Walkuski hétfőre virradóan azt kérdezte a Kosciuszko-emlékműnél összegyűlt emberektől, miért lett az emlékmű a rongálások célja. A videofelvételen ...
... Tovább

Dokumentumtár

NL130311

Formátum:.doc
Méret: 35.0 KB

Nagy Lajos hétkezdő meditácója a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában. 2013.03.11

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

KontosLaszlo

Formátum:.mp3,
Méret: 20.4 MB

Szombat esti istentisztelet

Hanganyag letöltése