Ökumenikus istentisztelet a doni áttörés 67. évfordulóján Veszprémben

Adminisztrátor, 2010-01-18 08:03:13

A veszprémi Szent Mihály székesegyház adott otthont, 2010 január 14-én annak a megemlékezésnek, amelyet a doni áttörés emlékére tartottak. A „ Valahol Oroszországban" c. dalt a Légierő Zenekar játszotta, énekelt Zsilinszky Cecília a bazilika kántora.

Katona János alezredes, a Légierő Zenekar karnagya, aki egyben a Keresztyén Katonák Szövetségének az alelnöke is elmondta:"  a keleti arcvonalra második magyar hadsereg néven 1942 február végén elrendelték a mozgósítást  amely a szombathelyi, pécsi, miskolci, hadtesteket érintette. A veszprémi tartalékos állományt a hetedik könnyű hadosztály negyedik gyalogezred zászlóaljába sorozták be. A II. magyar hadsereg parancsnoka vitéz Jány Gusztály vezérezredes volt.

A voronyezsi front 1943 január 12-én 09,45- kor kezdődött heves tüzérségi támadással. Az éppen berendezkedett magyar alegységet ez váratlanul érintette. A sűrű ködben nem láthatták, hogy a harckocsik alig 100 méterre dübörögnek az állásaiktól. Az általános erőviszonyok az élő erőben 3 az 1 -hez, tüzérség tekintetében 10 az 1-hez, páncélos vonatkozásban abszolút erőfölény mutatkozott . Ennek ellenére a II. magyar hadsereg szívós ellenállásról, kemény küzdelemről tette tanúbizonyságot, egészen addig míg fel nem morzsolódott.

 

Az 1943 január 1-i élelmezési létszám : 204.344 fő volt. Két hónap múlva már csak 100.818 fő. Szabadságon volt 7.500 fő. Korház vonaton haza szállított 28.044 fő. Hadifogságba esett: 26.000 fő. Elesett, eltűnt, megfagyott : 41.972 fő „

 


Dr. Navracsics Tibor a Fidesz MPP frakcióvezetője és Talabér Márta Veszprém Megye Közgyűlésének alelnöke

***


Dr. Márfi Gyula római katolikus érsek

***

***


Főtiszteletű Steinbach József psüpök

 

A beszédet követően a történelmi egyházak képviselői szóltak az emlékezésen résztvevőkhöz.

Dr. Márfi Gyula érsek a katonák szomorú sorsáról, a tábori hadszíntér nehézségeiről, a család hiánya okozta fájdalomról szólt.

Steinbach József dunántúli református püspök a szeretet himnusza utolsó sorát idézte : „ azért megmarad a hit, a remény a szeretet e három, ezek közül legnagyobb a szeretet. ( 1. Kor. 13,13)  Püspök úr szerint a hit nyitás Isten felé és nyitás egymás felé. A több szeretet pedig kevesebb pusztulást eredményez.

 

Isó Zoltán evangélikus lelkész  Jány Gusztáv evangélikus hitéről a hazaszeretetről a szomorú következményekről beszélt.

 

Az elesett katonákról  szóló megemlékezés gyertya gyújtással és nemzeti imánk eléneklésével fejeződött be.

***

***

***


Katona János ezredes, történész

 

Forrás: Katona János rezüméje, valamint http://www.vehir.hu - cikk

Kapcsolódó link:http://www.refdunantul.hu/lap/veszpremiem/hir/mutat/943/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6172
Összesen 2009. június 2. óta : 39859929