Illúziók nélkül - beszélgetés Steinbach József püspökkel

, 2015-02-19 12:11:21

 

Érdekli, hogyan gondolkodnak mások a világról, tiltott műveket olvas, jól memorizál, képtelen puskázni, de képes az „asztalra csapni”, rengeteget dolgozik és a bakancslistájára már nem férnek fel új dolgok. Azt mondja, hogy régóta nincsenek illúziói: az egyházban is bármi megtörténhet. Steinbach József dunántúli református püspökkel beszélgettünk. - A Parókia Portál interjúja

Itthon megszokott rendhez, szigorú szabályokhoz, kötött ruhaviselethez kell tartania magát. Hogy kapcsolódik ki?

Az évi ötnapos szabadságomat szigorúan távol töltöm az egyházi közegtől. Teljesen lazán, rövidgatyában, napszemüvegben, szalmakalapban járok, élvezem a szabadságot, és azt, hogy nem ismer senki. Amikor a feleségemmel Párizsban voltunk, a szokásos turistaútvonalakat is bejártuk az Eiffel-toronytól a Rodin Múzeumig, de ellátogattunk temetőkbe is, ahol számos híresség nyugszik: Chopin, Balzac, Rossini, Édith Piaf vagy éppen Oscar Wilde. Apollinaire sírján látogatásunkkor ott volt egy egészen friss papírlap, rajta rúzsos női csók. Le is fényképeztem, hihetetlen, hogy majdnem száz évvel a halála után is rajonganak érte a nők. Mindezeket azért sorolom, mert szeretném érzékeltetni, szükségem van arra, hogy kiszakadjak az egyházi sablonokból és gondolkodásból ahhoz, hogy elevenen térjek vissza.

Lázad?

Ez nem lázadás, egyszerűen csak érdekel, hogyan gondolkodnak mások a világról. Ez a tudás meggazdagít, felújít és megerősít a saját hitemben. Ha egyszer nyugdíjas leszek, megvan a listám, hogy mit szeretnék még megtenni.

A Fekete Zsuzsa által készített interjú folytatását ide kattintva, a Parokia Portálon olvashatják el.

 

Kapcsolódó link:http://www.parokia.hu/hir/mutat/6246/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez 1 hozzászólás érkezett, ezeket ide kattintva olvashatja

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5117
Összesen 2009. június 2. óta : 40191353